Vorige week viel me tijdens een verjaardag op dat er nog een aantal hardnekkige mythes bestaan over wat konijnen eigenlijk eten. Met dit blog hoop ik deze mythes voorgoed de wereld uit te helpen zodat er geen konijnen meer met buikpijn hoeven rond te lopen. Hopelijk kun jij als konijneneigenaar voortaan uitleggen waarom bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet waar zijn.

Mythe 1: Konijnen hebben, net als mensen, een gevarieerd dieet nodig.

Wij konijneneigenaren zijn gek op onze konijnen. We zien menselijke eigenschappen in wat ze doen en hoe ze op ons reageren. Wat ook wel eens gebeurt is dat we ons schuldig gaan voelen over wat ze te eten krijgen. Zelf houden we enorm van afwisseling. We eten het liefste elke avond iets anders. Konijnen denken heel anders over eten dan dat wij dat doen. Zij raken niet uitgekeken op wat ze te eten krijgen. Het enige dat je konijn echt zou moeten eten is hooi. Het is niet vreemd dat een konijn dagelijks een hoeveelheid hooi ter grootte van zichzelf eet. In dat hooi zit eigenlijk alles dat ze nodig hebben. Op deze pagina over voeding vind je een overzicht van alles dat een konijn zou moeten eten.

Zomaar van voer veranderen of een nieuwe groente introduceren kan ook niet zomaar. Konijnen hebben gevoelige darmen die makkelijk van slag raken. Het is altijd belangrijk om nieuw voedsel langzaam te introduceren bij konijnen. Begin met een klein beetje en voer de hoeveelheid langzaam op.

Het willen afwisselen van voeding voor je konijn is dus eigenlijk alleen maar goed voor je eigen gevoel, niet zomaar voor je konijn.

Mythe 2: Alle soorten sla zijn prima groenvoer voor je konijnen.

ijsbergsla half

IJsbergsla bevat veel lactucarium en kun je daarom beter niet aan je konijnen voeren.

Je moet met sla bijzonder voorzichtig zijn bij konijnen. Veel soorten sla (en vooral ijsbergsla) bevatten lactucarium. Lactucarium is een melkachtige vloeistof die vrijkomt uit sommige slasoorten. Lactucarium staat ook wel bekend als “sla opium” omdat het sedatieve eigenschappen heeft. (Het werkt als een soort kalmeringsmiddel.) Het maag-darmstelsel van een konijn is niet gemaakt om dit lactucarium te verteren. In onze lijst met giftige planten kun je nakijken of je konijn bepaalde dingen wel of niet mag eten.

Mythe 3: Konijnen eten wortels.

Konijnen houden van wortels, toch? Dat klopt niet helemaal. Deze hardnekkige mythe wordt nog altijd in stand gehouden door Bugs Bunny. Geef een konijn dat altijd een dieet van hooi of gras en groenvoer heeft gehad een wortel en dit konijn zal lekker het (groene) wortelloof opeten en verder dat rare oranje ding bekijken en waarschijnlijk laten liggen. Konijnen zijn dol op wortelloof, maar in de wortel zelf zit veel suiker. Een klein beetje kan natuurlijk geen kwaad, maar geef je konijn zomaar een hele winterpeen en waarschijnlijk krijgt het diarree. Nieuw groenvoer moet je namelijk altijd rustig opbouwen. Konijnen hebben hele gevoelige darmen.

Een ander gevaar van te veel suiker is dat je konijn steeds dikker wordt. Dierenartsen zien dat niet alleen honden en katten, maar ook konijnen steeds vaker leiden aan overgewicht. Een konijn dat te dik is heeft meer moeite met bewegen, kan sommige stukken niet meer goed wassen en kan slijtage krijgen aan de gewrichten. Allemaal dingen die het leven van een konijn niet leuk maken.

bugs bunny klein

Bugs Bunny houdt de mythe dat konijnen wortels eten in stand. Konijnen eten graag het groene wortelloof, maar de wortel zelf bevat teveel suiker.

 

Mythe 4: Konijnen eten konijnenvoer.

gemengd konijnenvoer

Om je konijn gezond te houden zou je dit gemengde voer moeten vermijden.

Nee, konijnen eten geen konijnenvoer, konijnen eten hooi. Zoals je op onze pagina over voeding kunt lezen zou het grootste gedeelte van het dieet van een konijn moeten bestaan uit hooi of gras. Het is niet gek voor een konijn om dagelijks een hoeveelheid hooi te eten ter grootte van zichzelf! Daarnaast zou een konijn groenvoer moeten krijgen, dingen als het loof van wortels, witlof, peterselie enzovoort en ook wat biks. Biks is een geperste korrel droogvoer. Daarmee voorkom je dat konijnen de lekkere stukken uit hun voer eten en de rest laten liggen.

Het gemengde konijnenvoer (muesli voer) ziet er voor ons misschien wel mooi uit, maar blijkt een ronduit slechte invloed te hebben op de gezondheid van je konijn. In dit blog leg in aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek uit wat verschillende soorten voeding doen met de gezondheid van je konijn. Ik ben nog altijd erg geschrokken hoezeer muesli gebitsproblemen, overgewicht en problemen met het verteringsstelsel van konijnen kan veroorzaken.

Hoe nu verder?

Nu weet je dus van 4 mythes waarom ze niet waar zijn, maar hoe moet je nu verder? Allereerst is het belangrijk om zoveel mensen bewust te maken van wat goede voeding is voor konijnen. Hopelijk kun je door dit blog uitleggen waarom deze 4 mythes onjuist zijn.

Wil je na het lezen van de pagina over voeding meer weten over hoe je het dieet voor je konijnen praktisch vorm kunt geven? Ik heb in dit blog beschreven wat Sander en Mia te eten krijgen en waarom. Mocht je nog een vraag hebben? Neem dan contact met ons op via de contact pagina.