Waar bewaar je al die spullen voor de konijnen dan? Hoe houd je de biks vers na het openmaken van het pak? Waar bewaar je je hooi zonder dat het hele huis eronder komt te zitten?

Dit zijn allemaal vragen die mij wel eens gesteld zijn. Iedereen heeft zijn eigen manier om biks, kattenbakkorrels en hooi te bewaren en vers te houden. In dit blog zal ik laten zien wat voor mij de handigste manier is om biks, hooi en kattenbakkorrels te bewaren.

bak met biksBiks

Mijn konijnen krijgen Supreme Science Selective konijnenvoer. Meer over waarom ze dit krijgen lees je op de pagina over biks. Ik koop zakken van 10 kg bij bol.com. Ongeveer 3 kilo voer past in een opbergbox van de HEMA met afmeting 40x30x19 cm. Deze doos is luchtdicht en waterdicht af te sluiten. Er gaat ook voer in een plastic doos die ooit bij 3 kg Science Selective zat. De doos van de HEMA gaat in het hok en daar haal ik dagelijks de biks uit voor de konijnen. De andere doos gaat in de kast tot de doos uit het hok leeg is.

Opslag kattenbakkorrelsKattenbakkorrels

De kattenbakkorrels van de Albert Heijn passen ook precies in een bak van de HEMA. Wederom met afmeting: 40x30x19cm. Ook deze doos gaat in het konijnenhok. Extra zakken kattenbakkorrels staan dicht in de kast.

Hooi

kliko met hooiHet hooi van de konijnen gaat in een mini-kliko gekocht bij de Xenos. Ik heb een kliko van 50 liter. Hier passen vaak meerdere soorten hooi bij elkaar in, zodat de konijnen altijd verschillende soorten hooi hebben in hun hooiruif. De kliko staat op wieltjes in een andere kamer, en is makkelijk mee te nemen naar de woonkamer de konijnen hooi krijgen. (Scheelt hooi door het hele huis heen lopen.) Als het hooi wat stoffig is blijft het mooi in de kliko zitten, het stuift niet door de hele kamer. Als het hooi op is kun je gewoon een nieuwe zak erin gooien, of de kliko even stofzuigen en onder de douche afspoelen. Meer over hooi lees je hier. Verschillende hooisoorten die ik heb getest vind je hier.

 xenos kliko

Opbergen in het hok

Op de “zolder” van mijn konijnenhok heb ik opbergruimte. In deze ruimte passen precies twee opbergboxen van de HEMA naast elkaar. Ik laat van de biks altijd het sluitmechanisme aan de voorkant open zodat ik ’s ochtends en ’s avonds makkelijk biks voor de konijnen kan pakken. In de box van de kattenbakkorrels is een plastic beker erg handig om de korrels in de kattenbak te scheppen. Een maatschep in de bak met biks kan helpen de konijnen precies genoeg biks te geven.

bovenkant hok bakken biks en korrels bakken in het hok