Waarom zou je een konijn laten castreren of steriliseren? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Het leek mij handig om de zes belangrijkste redenen op een rijtje te zetten.

  1. Gesteriliseerde en gecastreerde konijnen zijn gezonder en leven langer. Het risico van baarmoeder, baarmoederhals en borstkanker in voedsters (vrouwtjes konijnen) is erg hoog en wordt steeds hoger hoe ouder het konijn is. Uit onder zoek blijkt dat 4% van alle voedsters tussen 2 en 3 jaar een vorm van baarmoeder kanker heeft. Tegen de tijd dat ze tussen 5 en 6 jaar oud zijn is dit gestegen naar 80% (Greene, 1958)! Het maakt geen verschil of ze een nestje heeft gehad of van welk ras ze is (Adams, 1962). Door het steriliseren van je voedster is de kans dat ze een hormoon gerelateerde kanker krijgt vrijwel verdwenen. Voor rammelaars (mannetjes konijnen) geldt dat ze langer leven na een castratie omdat agressie afneemt. Ze zullen minder snel geneigd zijn katten, honden of andere konijnen aan te vallen door seksuele agressie.
  2. Gesteriliseerde en gecastreerde konijnen zijn betere maatjes. Ze zijn kalmer, liever en stabiel zodra na een sterilisatie of castratie het enorme verlangen naar paren is verdwenen. Verder zijn gecastreerde en gesteriliseerde konijnen minder geneigd om zich destructief (knagen, graven) en agressief (bijten, uithalen, grommen, cirkelen) te gedragen.
  3. Geen ongewenst gedrag. Rammelaars die niet gecastreerd zijn hebben de neiging tot sproeien met urine. Gecastreerde en gesteriliseerde konijnen zijn bovendien makkelijker zindelijk te maken en te trainen (om van bijvoorbeeld planten of meubels af te blijven).
  4. Geen ongewenste nestjes en overvolle asielen. Gecastreerde en gesteriliseerde konijnen kunnen geen “oeps” nestjes krijgen. De opvangen en asielen zitten al overvol met ongewenste huisdieren, ook konijnen. Er is geen zekerheid over hoe je nestje terecht zal komen als je het verkoopt. Wellicht worden ze verwaarloosd of gebruikt als slangenvoer.
  5. Gecastreerde en gesteriliseerde konijnen kunnen veilig spelen. Konijnen zijn groepsdieren en genieten enorm van een maatje. Als je je konijnen niet steriliseert of castreert kunnen ze geen vriendje krijgen, ook niet van hetzelfde geslacht. Dit komt door agressief en seksueel gedrag door hormonen.
  6. Castreren en steriliseren is een veilige operatie als deze wordt uitgevoerd door een ervaren dierenarts. Een dierenarts met veel kennis van konijnen kan je konijnen zonder veel risico steriliseren en castreren. De House Rabbit Society in de Verenigde Staten heeft meer dan 1000 konijnen laten helpen. Het aantal konijnen dat overleed aan gevolgen van de narcose is minder dan 0,1%. Let er wel op dat de dierenarts voldoende kennis en ervaring heeft met konijnen.

Bronnen

Greene, HSN 1958 Adenocarcinoma of the uterine fundus in aged rabbits. Am J. Pathol. 68: 653-56

Adams, WM Jr 1962 The natural history of adenocarcinoma of the uterus in the Phipps rabbit colony. N. Med. Sci Thesis, Henry Phipps Institute, Univ of Pennsylvania, Philadelphia.