Na mijn verhuizing ben ik nog heen en weer gereden naar mijn oude dierenarts omdat Mia met al haar ingewikkelde operaties daar altijd behandeld werd. Nadat we afscheid hebben moeten nemen van Mia was er verder ook geen reden meer om elke keer zo ver te rijden voor de dierenarts. Sterker nog, het leek mij in geval van nood handiger om een dierenarts in de buurt te hebben.  Hoe ga je opzoek naar een nieuwe dierenarts? Hieronder mijn aanpak.

Forums

Eerst ben ik opzoek gegaan op forums naar ervaringen van anderen. Daar kwam een dierenarts uit die de praktijk in een dierenwinkel heeft waar ook konijnen worden verkocht. Dit voelde voor mij niet goed. Welke afspraken heeft die dierenarts met de dierenwinkel? Ik wil ook geen dierenwinkel aan omzet helpen als deze konijnen verkoopt. De opvangen in Nederland zitten vol met ongewenste konijnen die een nieuw thuis zoeken. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer dierenwinkels die geen konijnen meer verkopen.

Helaas kon ik naast deze dierenarts geen andere ervaringen vinden.

Website van de dierenkliniek

Er bleek bij mij een kliniek om de hoek te zitten. Ik ben hier regelmatig langs gereden en het ziet er prima uit. Ik heb de website van de dierenkliniek bekeken. Op die site staan veel dingen die ik ook erg belangrijk vindt: vaccineren van konijnen tegen VHS en myxomatose, konijnen zijn groepsdieren en horen niet alleen te wonen, konijnen eten hooi, en waarom het belangrijk is om konijnen te steriliseren. Dat voelt al een stuk beter dan de vorige dierenarts die ik had bekeken, die had namelijk niet veel op de site staan over konijnen. Eigenlijk helemaal niets over goede zorg voor konijnen.

website dierenkliniek

Een klein beetje van de informatie over konijnen van de website van de dierenkliniek. Er staat nog veel meer in waar ik het mee eens ben. Konijnen eten hooi bijvoorbeeld. Konijnen moet je vaccineren, en nog veel meer.

 

Bellen

Ik heb de stap genomen om de dierenkliniek bij mij om de hoek te bellen. Van te voren had ik een aantal vragen die beantwoord moesten worden.

  1. Hoe konijnkundig zijn de dierenartsen? Hebben ze een specialist in dienst? Worden er regelmatig bijscholingen gevolgd over konijnen?
  2. Hoeveel konijnen worden er behandeld in de praktijk? Hoeveel castraties en sterilisaties worden er uitgevoerd per jaar? Hoe zit het met vaccineren, wordt je opgeroepen?
  3. Kent de dierenarts de grenzen van zijn/haar kennis? Zijn ze bereid om hulp te vragen bij meer gespecialiseerde dierenartsen? Zijn ze niet bang om je door te sturen?
  4. Declareert de praktijk direct bij de verzekeraar? De kosten voor grote operaties wil je liever niet voorschieten. Het is fijn dat de kliniek dit rechtstreeks bij de verzekeraar declareert.

Conclusie

Het gesprek ging goed. De dierenkliniek gaf gelijk aan dat zij geen konijnen specialisten in dienst hadden en gaf mij de naam van een andere dierenarts die zich specialiseert in alleen konijnen. Dit gaf mij al een goed gevoel, ze waren eerlijk over wat ze kunnen doen. Verder gaven ze aan dat ze speciale konijnenspreekuren gehouden worden en dat er veel konijnen in de praktijk worden behandeld. Ze vertelde dat ze duidelijk zijn over hulp vragen of doorsturen als ze niet zeker weten wat ze moeten doen.  Deze kliniek weet dus wat hun grenzen zijn van hun kennis en wat ze kunnen doen.

Bij inschrijven in de kliniek wordt je automatisch jaarlijks opgeroepen voor een controle en vaccinatie. Dat is dus ook goed geregeld.

Als laatste declareert deze dierenkliniek direct bij Petplan. Sander en Lotte zijn allebei verzekerd. Zo hoef ik me nooit zorgen te maken over de kosten voor een controle, vaccinatie of behandeling. Vooral bij ingewikkelde operaties zoals Mia deze heeft gehad, kunnen de kosten snel oplopen. Het is erg fijn om me geen zorgen te hoeven maken over het voorschieten van de behandelkosten, ik kan me focussen op mijn konijn. Bovendien neemt het drempels weg om een afspraak te maken bij de dierenarts. Even voor de zekerheid naar iets laten kijken is dan opeens geen probleem meer. Wil jij berekenen wat zou kosten om jouw konijn te verzekeren bij Petplan? Kijk dan eens hier.