Een van de eerste dingen die bij ons in huis moet opvallen is het enorme konijnenhok en de vaste ren van Sander en Mia. De konijnen moeten toch de ruimte hebben om rond te kunnen rennen als we niet thuis zijn. Als mensen zijn bekomen van de schrik van het hok en de ren vallen al snel Sander en Mia op. Zij liggen vaak ergens in het hok of in de woonkamer te slapen. Twee van die languit slapende konijnen is een erg leuk gezicht. Wat mensen dan doen is interessant. Het lijkt wel of er een idee bestaat dat alle konijnen het leuk vinden om geknuffeld te worden. De meeste mensen lopen op ze af en willen de konijnen van bovenaf benaderen. Dat werkt dus niet… Sander en Mia sprinten weg en komen een half uur lang niet onder de boekenkast vandaan.

Prooidieren

Waarom vinden de meeste konijnen het niet leuk om geaaid en opgepakt te worden? Konijnen zijn prooidieren. In het wild wordt er door veel dieren op konijnen gejaagd. Ze zijn dus gewend om zo min mogelijk op te vallen en er vandoor te gaan als ze ergens van schrikken. Je kunt je voorstellen dat als jij ligt te slapen en er ineens een grote schaduw over je heen hangt en er een grote hand op je afkomt, je dat als erg bedreigend ervaart.

Konijnen staan in het wild ook graag met hun pootjes op de grond. De enige keer dat ze opgepakt worden is wellicht door een vos of een roofvogel. Je kunt je voorstellen hoe dat eindigt. Geen wonder dat niet alle konijnen het leuk vinden om opgepakt te worden.

Vertrouwen

Voor Sander en Mia is het heel belangrijk dat ze je vertrouwen. Mia is in de opvang terecht gekomen omdat ze was mishandeld. Ik had nog nooit zo’n bang konijntje gezien. Gelukkig klikte het gelijk met Martin, ze vertrouwde dit konijnenvriendje helemaal. Hij heeft haar laten zien dat mensen niet eng zijn. Toch heeft het ruim driekwart jaar geduurd voordat ze iets uit mijn hand durfde te eten.

Pas na twee jaar kon ze me echt vertrouwen en kwam ze zelf om knuffels vragen. Dit in tegenstelling tot Martin die al vrij snel niets gezelliger vond dan op schoot te komen liggen.

Vriendschapsrozijnen

Meestal leg ik het bovenstaande ook even uit aan mijn visite. Veel mensen zijn verbaasd om te horen dat de meeste konijnen het van nature niet leuk vinden om opgepakt te worden. Ook weten ze vaak niet dat het beter is om konijnen naar jou toe te laten komen als ze je niet kennen. Als Sander en Mia van de schrik zijn bekomen, laat ik de visite ze een paar rozijnen voeren. Terwijl ze zich eerder uit de voeten maakten, komen er nu twee konijnen op je afstuiven bij het open horen gaan van het rozijnenblik. Zo kunnen ze toch even dicht bij de konijnen zijn en zijn Sander en Mia weer blij met een paar heerlijke rozijnen.

Toch een knuffelkonijn?

Konijnen komen je knuffelen als ze daar zelf behoefte aan hebben. Je voelt vanzelf een konijn aan je broekspijp trekken, of er komt er een languit op schoot liggen. Wil je een konijn waar je mee kunt doen wat je wilt en dat je kunt oppakken wanneer je wilt? Dan raad ik aan om een leuk exemplaar bij een speelgoedwinkel uit te zoeken.

 

Mia banner

Mia was eerst een bang konijn, dat zou je nu niet meer zeggen! Ze is lekker nieuwsgierig en zelfstandig.

Fijnkonijn.nl blogt regelmatig voor andere sites. Dit bericht is geschreven voor Stichting Konijnenbelangen en verscheen op 15-12-2014.