Konijnen gedrag: graven en verscheuren

Iedere konijneneigenaar weet dat konijnen niets leuker vinden dan graven en verscheuren. Of het nou je nieuwe tapijt is, een oude handdoek of wat kranten: konijnen zijn fantastische versnipperaars.

Graven

Graven in een handdoek

Mia graaft lekker in een oude handdoek terwijl Sander een deksel inspecteert.

Graven is voor konijnen erg natuurlijk gedrag. In het wild graven konijnen hele tunnelsystemen om zich in te kunnen verstoppen tegen roofdieren. Konijnen als huisdieren zijn dit gedrag nog niet verleerd. Het is daarom belangrijk dat als je je konijnen buiten hebt, ze of op bijvoorbeeld tegels staan, of je een stuk gaas ingraaft zodat ze zich niet naar buiten kunnen graven.

Huiskonijnen kunnen ontzettend veel plezier hebben met wat oude handdoeken. Heerlijk om in te graven, weer recht te leggen, weer in te graven en dan lekker op te gaan liggen slapen. Hier in huis is het vooral Mia die het leuk vindt om in oude handdoeken te graven. Sander wil er graag aan snuffelen, maakt er een binky op en laat het verder met rust. Mia heeft er uren lol van. Zo zie je maar weer dat elk konijn anders is.

Verscheuren

Sander versnipperaar

“Dit heb ik gedaan. Ik ben er trots op en ik ga al helemaal niet aan de kant! Het zit veel te lekker hier.”

Sander is hier in huis de verscheurkoning. Hij vindt het heerlijk om een lekker bedje te maken van kranten of reclamefolders. Verscheuren van papier is gedrag dat ook voortkomt uit natuurlijk gedrag. Konijnen in het wild verscheuren dingen in hun hollen om een lekker warm nestje te maken.

Over het algemeen hebben konijnen die binnen zitten het voldoende warm om niet een extra warm nestje te hoeven maken, waarom is verscheuren dan zo’n leuke bezigheid? Misschien liggen de kranten zoals wij dat bedacht hebben gewoon helemaal niet lekker. Het kan ook zijn dat een konijn zich verveelt. Sommige konijnen eigenaren hebben een speciale verscheurhoek in de woonkamer. Dat is een goed idee. Sander laat het papier beneden in het hok liggen, maar boven vindt hij het heerlijk om er in te graven en te scheuren. Ik leg daarom bovenin extra papier voor hem neer. Zo geef je een konijn een plek waar hij mag spelen, en hopelijk laten ze zo de hoekjes van je tapijt met rust. Afleiding en voldoende speelgoed is een goede manier om ongewenst gedrag te voorkomen.

Filmpje

Dit komt de meeste konijneneigenaren bekend voor:

Andere konijnen

Niet alleen Sander en Mia kunnen goed graven, maar ook de konijnen van andere lezers van fijnkonijn.nl. Er werden een paar leuke foto’s gedeeld op onze Facebook pagina.

Sprinter

Sprinter is ook erg dol op verscheuren.

Verscheurhoekje Pebbles

Pebbles heeft zelfs haar eigen verscheur hoekje in huis.

Lot

Dit is Lot, zij is hard aan het werk geweest om deze kartonnen doos klein te krijgen.