Het overgrote deel van het dieet van een konijn zou uit hooi moeten bestaan. Maar hoe houd je het hooi schoon en vers? De allerbeste oplossing is een hooiruif. Waarom een hooiruif zo belangrijk is en wat je allemaal kunt gebruiken als hooiruif lees je in dit blog. Wil je meer lezen over het bewaren van biks en hooi? In dit blog lees je er alles over.

Waarom een hooiruif?

Je kunt natuurlijk een pluk hooi in het hok leggen, maar dan gaat je konijn er snel op zitten of liggen. Ze kunnen het dan ook als geschikte plek zien om te plassen en keutelen. Hooi blijft veel langer goed als je het in een hooiruif hebt zitten. Het konijn trekt dan wat plukken hooi uit de ruif als het honger heeft. Zo ligt er minden hooi op de grond en blijft het langer fris.

Sander en Mia toilet

Sander en Mia smullen samen van het hooi.

Waar hang ik mijn hooiruif?

Konijnen houden ontzettend van keutelen tijdens het eten. Ik heb gemerkt dat de beste plek om een hooiruif te hangen dus boven de wc is. Voordat jij bepaalt waar de hooiruif komt, moet je natuurlijk wel zorgen dan je konijn zindelijk is. Alles over het zindelijk maken van je konijn lees je hier.

Welke hooiruif?

Je loopt een dierenwinkel binnen of kijkt online en komt ontzettend veel hooiruiven tegen. Hoe kies je een geschikte hooiruif. Als eerste moet je kijken naar de ruimte die je hebt in het hok voor een ruif. Ten tweede moet je inschatten hoeveel hooi je konijn zal eten. Hoe groter het konijn, hoe meer hooi het zal eten. Over het algemeen kun je stellen dat een konijn minstens een “hoop” hooi ter grote van de helft van zijn lichaam zal eten. Die van mij eten per konijn ongeveer hun lichaamsgrootte in hooi per dag. Ik vul de hooiruif over het algemeen twee maal per dag.

Er zijn dus allerlei soorten hooiruiven te krijgen, maar je kunt ook creatief zijn. Ik zal hieronder een aantal gebruikelijke en ongebruikelijke opties beschrijven en iets vertellen over waarom ik voor mijn huidige oplossing heb gekozen maar eerst een paar tips.

  1. tie rips kleur

    Tie rips (kabelbinders) zijn handig voor het bevestigen van je hooiruif en in allerlei kleuren te krijgen.

    Zorg ervoor dat de gaten in de hooiruif groot genoeg zijn dat het konijn er makkelijk hooi uit kan trekken, maar niet te groot dat het hooi gemakkelijk weer op de grond valt.

  2. Zorg ervoor dat je de hooiruif stevig vast maakt. Dit kan met schroeven, maar tie rips (kabelbinders) zijn ook een goede en makkelijke optie.
  3. Mijn ervaring is dat ik de hooiruif zo hoog moet bevestigen dat de konijnen er niet in springen en in gaan zitten.

Metaal

De meest voor de hand liggende hooiruif is een hooiruif van metaal. Goed bestand tegen scherpe konijnentanden, stevig en duurzaam. Als de ruif geen coating heeft moet je wel in de gaten houden dat de ruif niet gaat roesten.

hooiruif metaal

Dit is een vrij standaard hooiruif van metaal met gaten om het te kunnen bevestigen aan het hok. Deze hooiruif kost ongeveer 2,30 euro en is hier te koop.

voedsel bal

Dit is een metalen voedselbal met ketting om het aan het hok te kunnen hangen. Dit vind ik zelf leuker als speeltje dan als hooiruif omdat het vrij klein is en als het in het midden van het hok hangt een konijn in zijn enthousiasme makkelijk zijn hoofd kan stoten. Deze bal kost ongeveer 3 euro en kun je hier kopen.

hanging basket muur

Geen hooiruif maar officieel een hanging basket, dus een plantenbak voor aan de muur. Ik heb zelf voor zo’n rekje gekozen omdat het over het algemeen groter is dan wat je in de dierenwinkel kunt kopen. Deze is 35 cm breed aan de bovenkant en kost rond de 3 euro bij tuincentra.

immeln-douchemandje hoek

Je hebt je konijnentoilet in de hoek staan en zoekt een hooiruif voor in de hoek? Denk dan eens aan een douchemandje. Verkrijgbaar in allerlei formaten en kleuren. Haal de zuignappen eraf en bevestigen maar! Dit is een IMMELN douchemandje van Ikea en kost ongeveer 6 euro.

Plastic

Er zijn ook hooiruiven van plastic te koop. Zelf zou ik geen plastic hooiruif aan de binnenkant van het hok bevestigen. Het is natuurlijk veel minder stevig dan metaal en dus makkelijk kapot te knagen. Plastic heeft weer als voordeel dat het in alle kleuren van de regenboog te krijgen is.

ferplast hooiruif plastic

Dit is een veel voorkomende hooiruif van plastic die je aan de buitenkant van het hok hangt. Het konijn trekt dan het hooi door de tralies van het hok naar binnen. Zo’n hooiruif kost rond de 3,50 euro.

plastic mandje

Zo’n mandje kun je natuurlijk ook als hooiruif gebruiken, mits het stevig genoeg is dat de konijnen het niet kapot trekken of knagen en de gaten groot genoeg zijn om hooi door naar buiten te trekken. Verkrijgbaar in allerlei kleuren en formaten.

Hout

Bij houten hooiruiven is het belangrijk dat het hout niet behandeld is met verf of lak die giftig is voor dieren! Verf en beits die geschikt is voor babymeubels is meestal ook redelijk veilig voor konijnen. Konijnen blijven knaagdieren en houten hooiruiven zouden bij mij niet lang heel blijven. Wel zijn ze er in allerlei leuke uitvoeringen.

hooiruif hout

Een leuke hooiruif met plek om te zitten. Ik weet niet of het stevig genoeg is voor een Vlaamse reus en mijn konijnen zouden vrij snel de tralies als smakelijk hapje gebruiken. Deze hooiruif kost 8 euro en kun je hier kopen.

huisje met hooiruif

Een erg schattig speelhuisje met een hooiruifje. Veel te klein natuurlijk om als enige hooiruif te hebben en waarschijnlijk niet geschikt voor Vlaamse reuzen. Dit leuke huisje kost ongeveer 23 euro en is hier verkrijgbaar.

Overige opties

Laat je niet beperken door wat een hooiruif zou moeten zijn en probeer verschillende dingen uit! (Alvast mijn excuses voor mijn fantastische paint skills… maar ik hoop dat dit een idee geeft van wat ik bedoel.)

container voor hooi

Maak onderin een container (elk formaat is mogelijk) een vierkante uitsnede en bevestig een stevig rooster aan de binnenkant. Nu kun je de container vullen en heb je een enorme hooiruif.

groene opbergbox

Een afsluitbare opbergbox waar je gaten in maakt en vult met hooi kan ook werken als hooiruif.

Mijn huidige opstelling

Ik heb momenteel op twee plekken in het hok een hooiruif. Boven zit een hanging basket bevestigd aan het hok met schroeven en beneden hangt een hooiruif boven het toilet bevestigd met tie rips (kabelbinders). Om hele hopen met hooi achter het hok te voorkomen, heb ik aan de achterkant van de hanging basket beneden een snijplank bevestigd (wederom met tie rips). Deze snijplank is lang genoeg om in het toilet te hangen. Zo krijg ik niet hele hopen hooi op een plek waar ik moeilijk bij kan.

Toilet en ruif boven

Huidige situatie boven.

Toilet en ruif beneden

Huidige situatie beneden.