Een allergie is erg vervelend. Voor sommige mensen is het een reden om geen huisdier te nemen. Gelukkig blijkt dat veel mensen die allergisch zijn voor honden of katten geen enkel probleem hebben met konijnen. Ik kan zelf ook erg slecht tegen katten, hoe leuk ik ze ook vindt. Gelukkig heb ik bij konijnen geen last van de tranende ogen, niezen en benauwdheid. Hoe zit het met allergieën en wat kun je doen om te leven met een konijntje als je toch allergisch blijkt te zijn?

Wat zijn allergieën?

Allergieën ontstaan als het immuunsysteem gaat overreageren op bepaald stoffen die normaal geen reactie zouden veroorzaken. Allergieën voor dieren worden vaak veroorzaakt door eiwitten uit het speeksel die achterblijven nadat een dier zich heeft gewassen. Niet zomaar het haar van het dier zelf. Het aanraken van een dier en daarna je gezicht zorgt ervoor dat deze eiwitten in de buurt van je ogen, neus en mond komen. Als je een allergie hebt, zal je immuunsysteem gaan reageren op de stoffen op je gezicht.

Waar ben ik echt allergisch voor?

stof

Waar ben je echt allergisch voor? Voor het konijn? Of voor het stof en de pollen van het hooi?

Het is belangrijk om uit te zoeken of je echt allergisch bent voor je konijn. Ben je echt allergisch voor het konijn, of voor het stof en de pollen in het hooi? Regelmatig schoonmaken kan al enorm helpen.

Leven met een konijnen allergie

Wat gebeurt er als blijkt dat je toch echt allergisch bent voor je konijn. Veel mensen blijken goed te kunnen leven met konijnen door het minimaliseren van contact met de stoffen waar je op reageert. Hieronder nog een paar handige tips om allergische reacties op konijnen te voorkomen. Ook als je geen allergie hebt kan het interessant zijn om ze door te lezen.

Verhuizen naar buiten

Als je je konijnen binnen hebt, kun je overwegen een buitenhok met een grote ren aan te schaffen. Door het konijn niet meer in huis te hebben, kunnen allergieën al een stuk afnemen. Denk er wel aan dat je konijn wel op tijd naar buiten moet zodat deze een wintervacht kan opbouwen. Ik zou aanraden na half augustus je konijn niet meer permanent naar buiten te verhuizen.

Minimaliseer direct contact

Raak nooit je gezicht aan na het aanraken van je konijn of spullen waar je konijn contact mee heeft. Was altijd je handen (en vergeet je bril niet) na contact met je konijn. Als het mogelijk is laat dan iemand anders het hok schoonmaken. Kan dat niet trek dan (speciale schoonmaak) kleding uit na het schoonmaken van het hok. Je kunt ook een stofmasker dragen.

Verklein het gebied waar je konijn mag komen

Beperkt het aantal kamers waar je konijn mag komen in huis. Gebruik desnoods hekjes om ze uit bepaalde kamers te houden. Door je konijnen alleen in sommige ruimtes te laten is het ook makkelijker schoon te houden. Ik zou aanraden om in ieder geval je slaapkamer konijn vrij te houden aangezien je hier veel tijd doorbrengt.

Maak regelmatig schoon

Afstoffen en schoonmaken doen wonderen. Vergeet ook niet de kozijnen van ramen en deuren, lampen en gordijnen. Dweil de vloeren, vooral onder bedden en meubels. Bewaar het hooi in een afgesloten bak of in een andere ruimte, bijvoorbeeld een garage of berging. Probeer eens een ander soort hooi, deze bevat weer andere pollen waar je misschien ook op kunt reageren. Veel mensen blijken allergisch te zijn voor het stof en pollen van het hooi, niet van het konijn.

Investeer in HEPA filters

Hoewel ze duur zijn kunnen HEPA filters enorm bijdragen aan het verminderen van allergieën doordat ze minuscule stofdeeltjes en allergenen uit de lucht filtreren. Ik zou aanraden minimaal een filter op de slaapkamer te zetten omdat je hier veel tijd doorbrengt.

Praat met je arts

Er zijn medicijnen verkrijgbaar tegen allergieën. Je huisarts kan helpen met wat het beste voor jou zal werken. Ook zijn er injecties met kleine hoeveelheden van de stoffen waar je sterk op reageert beschikbaar. Deze kunnen helpen je immuunsysteem minder gevoelig te laten worden voor deze stoffen.

Het lijkt veel werk, maar met deze suggesties kun je ondanks je allergie heerlijk leven met je konijn en genieten van al zijn gekke buien en liefde. Mocht ondanks alles toch te gevoelig zijn voor je konijn dan zit er niets anders op dan een nieuw huis zoeken. Konijnen en knaagdierenopvangen kunnen je helpen door een fijn nieuw plekje te vinden voor je konijn. Er zijn door heel Nederland plekken die je hiermee kunnen helpen.

Google eens: knaagdierenopvang. Ook erg leuk voor als je een vriendje voor je konijn zoekt, of nog een konijn wilt adopteren.