Voor Sander was het afgelopen donderdag weer zover: tijd voor zijn jaarlijkse inenting. Lotte is in november voor het laatst ingeënt dus zij is over een half jaar pas aan de beurt.  Lotte ging wel mee voor een check-up. De afgelopen tijd wat pieperig en niest soms. In het verleden heeft zij pasteurella (snot) gehad, daarom wou ik zeker weten dat zij helemaal gezond was.

inenten dierenarts

Lotte wordt nagekeken door de dierenarts.

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat je je konijnen jaarlijks laat inenten? Ik hoor vaak: mijn konijnen zitten binnen, dan is dat toch niet nodig? Dat is zeker nodig! Er zijn namelijk twee hele nare en dodelijke ziektes die regelmatig in Nederland voorkomen: myxomatose en het viraal hemorragisch syndroom (VHS). Ook als je konijnen binnen zitten kun jij die ziekten mee naar binnen dragen aan je kleding of je schoenen. Ook muggen (die beide ziektes kunnen verspreiden) kunnen binnen je konijnen steken. Voor beide ziektes geldt dat er eigenlijk geen goede therapie beschikbaar is, helaas is de afloop dus vaak dodelijk.

Myxomatose konijn

Konijn met myxomatoseHet myxomatose virus behoort tot de pokkenvirussen. Oorspronkelijk kwam het alleen voor bij het Braziliaans konijn (sylvilagus brasiliensis) waar het alleen een milde ziekte veroorzaakte. Vanaf 1950 is het virus met opzet geïntroduceerd in Australië om de enorme konijnenplaag die daar heerste te bestrijden. Het virus verspreidde zich snel naar Europa waar het ook de wilde en tamme konijnenpopulaties doodde.

Verspreiding
De ziekte kent tweemaal per jaar pieken in de zomermaanden. Myxomatose wordt verspreid door onder andere muggen en vlooien. De oorspronkelijke vorm van myxomatose gaf een sterfte van meer dan 90% en het ziektebeeld was goed te herkennen. Het begon met vlekken in de oren die zich ontwikkelden tot tumoren op de kop en rond de geslachtsorganen.

Ziekteverloop
De laatste jaren heeft de ziekte een ander karakter aangenomen, veel minder typisch en minder dodelijk. Omdat het ook minder herkenbaar is wordt vaak te laat ingegrepen. De eerste week vertonen de aangetaste konijnen alle tekenen van “snot”, een pasteurella besmetting. Het begint met roodomrande, maar niet-tranende ogen. Daarna begint het konijn te niezen waardoor de eigenaar vreest voor snot. Pas de tweede week beginnen de myxomatosetumoren zich te ontwikkelen.

VHS konijn

Viraal hemorragisch syndroom (VHS), ook wel bekend onder de namen VHD (viral haemorrhagic disease) en RHD (rabbit haemorrhagic disease), is een konijnenziekte die ontstaat door een calicivirus. Het virus komt waarschijnlijk al langere tijd voor bij konijnen, maar is pas in de laatste 10 tot 20 jaar gemuteerd naar een dodelijk vorm. Alleen konijnen die jaarlijks worden ingeënt tegen de ziekte en jonge konijnen tot 10 weken worden niet ziek. Experts vermoeden dat dit komt door antistoffen in de moedermelk.

Verspreiding
VHS wordt verspreid door direct- of indirect contact. Direct van konijn op konijn door lichaamsvocht en uitwerpselen. Indirect door besmet gras, stekende insecten of door de mens (kleding en schoeisel). Tamme konijnen worden dan vaak ook besmet door dit indirecte contact. Niet in het minste geval omdat het virus tot wel 3 maanden kan overleven op bijvoorbeeld kleding.

Ziekteverloop
De incubatietijd is 16 tot 48 uur, waarna de ziekte snel en dodelijk toeslaat. Zieke konijnen worden sloom, stil, stoppen met eten en krijgen vaak diarree. Uiteindelijk kan het konijn leiden aan neusbloedingen en inwendige longbloedingen, waardoor het gaat gillen van de pijn. Eenmaal ziek sterft het konijn binnen enkele dagen.

Konijn inenten kosten

Zowel VHS als myxomatose zijn dus makkelijk te voorkomen door één maal per jaar je konijn te laten inenten. Zo’s simpele handeling zorgt ervoor dat jouw konijn niet ziek wordt. De kosten voor een vaccinatie verschillen per dierenkliniek. Vaak wordt er naast het geven van de vaccinatie het konijn ook even nagekeken door de dierenarts. Er zijn zelfs dierenklinieken die speciale entingsdagen hebben waarbij je met korting je konijn kunt laten inenten.

De kosten voor het inenten zijn dus per kliniek verschillend. Het beste kun je dus even kijken op de website van jouw dierenarts, of even bellen. Vraag dan gelijk of er speciale entingsdagen zijn. Wil je hulp bij het zoeken van een konijnkundige dierenarts? Lees dan eens dit blog met handige tips.

Mijn ervaring is dat het inenten van de konijnen meestal tussen de 20 en 40 euro (per konijn) ligt. Het verschil in prijs komt vooral door het wel of niet nakijken van het konijn en of het tijdens een entingsdag laten vaccineren.

En zeg nou zelf: al zou het 80 euro per konijn zijn, als het ervoor zorgt dat je konijn een jaar lang beschermd is tegen de nare dood van VHS, dan is het het toch waard?