De dagen worden langzaamaan weer langer en je zit eraan te denken je konijn deze winter buiten te huisvesten. Waar moet je op letten?

Op tijd naar buiten

Het konijn op de foto heeft een lekkere dikke wintervacht. Het is belangrijk dat je je konijn op tijd naar buiten haalt zodat ze ook zo’n lekkere dikke jas aan kunnen maken. Laat je je konijn te lang binnen dan zullen de temperatuurverschillen te groot zijn. Je konijn heeft ook geen lekkere warme jas kunnen laten groeien waardoor het in het ergste geval dood zou kunnen vriezen.
Over het algemeen kun je stellen dat je je konijn uiterlijk voor 1 september naar buiten moet als je wilt dat het de hele winter buiten kan zijn.

Niet te vroeg weer naar binnen

Stel je konijn heeft lekker de hele winter met zijn dikke jas buiten gezeten, haal je konijn dan niet te vroeg naar binnen! Je konijn moet deze jas ook weer kwijt kunnen zodat het niet oververhit doordat hij zijn warmte niet kwijt kan. Je konijn voor half mei naar binnen halen is dus ook niet verstandig.

Richtlijnen: Voor 1 september naar buiten en pas na half mei je konijn weer naar binnen halen. Het belangrijkste is dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn en je konijn genoeg tijd heeft om een warme jas aan te kunnen maken, of weer kwijt te kunnen raken.

Handig om te weten

In het blog Konijnen in de winter kun je meer lezen over maatregelen die je moet treffen in de winter voor je buiten konijnen.

Martin in de sneeuw

Mijn zusje en Martin in de sneeuw.

Mijn ervaring

Martin en Mia hebben ook in de winter buiten gezeten. Ik was in het begin erg bang dat ze het (vooral ’s nachts) veel te koud zouden hebben. Ik had een groot gedeelte van het hok dicht gemaakt zodat ze uit de wind konden zitten en het nachthok zat helemaal vol met stro en een warmte element. Toch zaten ze vaak met zijn tweeën vrolijk naast het hok in de sneeuw te spelen of gewoon te relaxen.  Die lekkere dikke jas hield ze heerlijk warm. Het enige waar je echt rekening mee moet houden is dat als het vriest je meerdere waterflesjes of bakken moet hebben, zodat je deze regelmatig kunt vervangen. Een konijn moet wel kunnen blijven drinken, ook als het vriest.

Tip: Je kunt voelen of een konijn het warm genoeg heeft door je vinger in zijn nek te leggen, vlak achter het kopje. Zelfs als het buiten flink vriest blijft dit lekker warm.