Elke maand zet fijnkonijn.nl een konijn in de schijnwerpers. Deze maand hebben we een stelletje dat we in de schijnwerpers zetten: Keutel en Kira. Ik vroeg Denise of ze iets over deze twee leuke konijnen kon vertellen. 

Keutel

Keutel en Kira 3Keutel woont sinds 30 juli 2008 bij ons en komt bij een tuincentrum vandaan. Hij is geholpen omdat hij vrij snel ging sproeien over de bank. Toen hij klein was kon hij niet op de bank springen dus toen hebben we kussen voor de bank gelegd en tot de dag van vandaag denkt hij dat hij alleen via de kussens op de bank kan springen. Hij is heel rustig, word graag geknuffeld en is vrijwel nergens bang voor. Als hij languit in de kamer ligt kun je gewoon over hem heenstappen en van alles om hem heen doen.

Hij word nu wel wat ouder en dat merk je ook wel, hij is word steeds luier, langzamer en nog rustiger. Als je op de bank ligt komt hij altijd even langs om gekroeld te worden. Iedereen kan hem kroelen, zolang je maar niet naar andere dieren ruikt. Dan haalt hij zijn neusje op en rent weg, als wij andere dieren geaaid hebben moeten ook wij onze handen wassen voordat we hem kroelen. Maarja, dat is nou eenmaal konijnen gedrag. Als er thuiskomen weet hij dat hij een paar brokjes krijgt en komt dan ook heel blij aan huppelen en als we weggaan komt hij snel zijn rozijntje halen, gaat daar zo hoog mogelijk voor op zijn achterpootjes staan. Hij is echt een toppertje!!!

Kennismaking met Kira

Keutel en Kira 4Kira is een apart verhaal. Zij woont sinds 27 oktober 2013 bij ons en komt uit de opvang. Ze hebben haar in 2009 aan een boom aan een riempje gevonden, die dag hebben ze als geboortedatum aangehouden omdat ze haar leeftijd niet konden schatten. Toen ik naar de opvang ging om voor Keutel een vriendinnetje ging halen kon ik uit twee vrouwtjes kiezen. Een grote bruine dame die hand tam was en Kira die last van hoknijd had. Aangezien ik er vanuit ging dat dat hand tamme konijn sneller een huisje zou vinden en Kira uiteindelijk los zou komen te lopen, had ik meteen voorgesteld om Kira een kans te geven als het met Keutel klikte. Hij moest haar natuurlijk wel leuk vinden. Tijdens de kennismaking vond Keutel dat andere ding maar eng en Kira vond Keutel wel interessant. Gelukkig was er totaal geen sprake van agressie en mocht Kira mee naar huis. Ze vertelde toen pas dat Kira al 3 keer eerder geplaatst was en elke was het fout gegaan. Na 3 dagen hebben we het hok weggehaald omdat het zo goed ging, ze maakte ook meteen gebruik van de plas bak. Pas sinds kort kunnen we haar aaien zonder dat ze gromt en slaat, we denken dat ze vroeger veel geslagen is omdat ze een open hand die op haar afkomt echt heel beangstigend vond. We hebben haar begin dit jaar laten helpen omdat ze Keutel de hele dag achternazat en ze sproeide heel veel. Ze is nu veel rustiger en zij en Keutel worden steeds gezelliger samen, ze zijn altijd samen. Samen slapen, luieren, eten en ook samen drinken.

Eigen karakters

Kira is heel nieuwsgierig terwijl Keutel alles eerst eens van een afstandje bekijkt. Keutel vind alles best en is heel rustig. Kira is snel verveeld, ik verander regelmatig alle mandjes, tunnels en intelligentie spelletjes wat hun voerbakjes zijn. Ik vind het erg leuk om te zien dat het twee heel verschillende konijntjes zijn, zo is elke dag weer anders! Ze hebben bij ons geen regelmaat omdat we allebei geen kantoorbaan hebben, Keutel weet niet beter en Kira past zich van het begin af aan heel goed aan. Mede dankzij Keutel! Toen Keutel nog klein was woonde mijn vriend en ik nog niet samen en “verhuisden” we elke paar weken naar het andere huis, waarschijnlijk dat Keutel daarom zo relaxed is. Bij de dierenarts gaat hij zich op de onderzoekstafel gewoon zitten wassen en als de haakjes aan zijn kiezen gevijld moeten worden hoeft hij niet onder narcose.

Keutel en Kira 1We laten de konijnen ook altijd lekker hun eigen gang gaan, tillen ze ook niet op. Alleen als ze voor hun inentingen naar de dierenarts moeten of als ze ziek zijn. Als Keutel ziek is merken we dat omdat hij dan op de bank in een hoekje gaat zitten waar hij anders nooit zit, en dan beweren mensen dat konijnen dom zijn, en als hij zijn rozijntje dan ook niet aanpakt… Inpakken en snel naar de dierenarts. Als Kira ziek is komt ze niet nieuwsgierig kijken als ik de plas bak schoonmaak en kunnen we haar oppakken zonder dat ze heel wild gaat spartelen! De eerste jaren is Keutel veel ziek geweest, door verkeerde voorlichting van de dierenassistentes, daarom is hij erg bekent met dwang voeren. Hij doet dat altijd erg goed, is daarna ook niet boos of bang! Hij heeft blijkbaar erg veel vertrouwen in ons. Kira heb ik 1 keer moeten dwang voeren (nadat ze geholpen was) en dat doe ik nooit meer, ze is 3 weken bang van mij geweest! Dat laat ik aan de dierenarts over. Kira is ook heel stoer, als ik aan het stofzuigen ben en Keutel zit in de tunnel probeert Kira die enge brullende slang weg te lokken bij Keutel vandaan! Echt zo lief! Kira is voor mijn gevoel ook veel slimmer dan Keutel, ik ga met haar binnenkort beginnen met trainen volgens de SATS methode en met behulp van het boek van Bernice Muntz. Ook om haar verveling tegen te gaan. Nou moet ik wel toegeven dat als je bij ons binnenkomt je zou kunnen denken dat we een klein kind hebben, overal ballen van verschillende grote, verschillende wilgenhouten mandjes en tunnels, meerdere tuimelaars en inmiddels 6 verschillende intelligentie spelletjes. Tja, voor ons zijn het onze kindjes en de konijnen van de eeuw!

Heb jij net als Denise een leuk verhaal over je konijn(en) en wil je dat jouw konijn ook kans maakt op de titel konijn van de maand? Neem dan contact met ons op via de contact pagina. Wie weet zie je jouw konijn(en) terug als het konijn van de maand!