En het verhaal van Choko

Elke maand zet fijnkonijn.nl een konijn in de schijnwerpers. Deze maand hebben we een stelletje dat we in de schijnwerpers zetten: Woezel en Moos. Kimberley heeft Woezel en Moos nog niet lang, maar ze hebben al veel meegemaakt.

Choko

Choko 3

Choko ligt heerlijk te slapen.

Het begon allemaal met Choko. Kimberley nam een tijd geleden contact met mij op over haar konijn Choko. Choko had een plekje op zijn vacht dat ze niet helemaal vertrouwde. Choko is als klein konijntje gevonden in een veld naast andere konijntjes die het helaas niet gehaald hebben. Kimberley heeft toen de zorg voor Choko op zich genomen en vanaf dat moment is hij een geliefd vriendje die onderdeel uitmaakt van haar gezin.

Choko bleef wat klachten houden, hij was veel verkouden en had een gek plekje op zijn vacht. De dierenarts bij haar in de buurt had gezegd dat het niets was, maar Kimberley vertrouwde het niet. Ik heb haar toen doorverwezen naar een andere dierenarts waar ze een stuk voor moest reizen, maar deze dierenarts heeft meer verstand van konijnen. Daar werd haar verhaal gelukkig serieus genomen en er werd wat huid van Choko op kweek gezet.

Valentijnsdag

De avond van 14 februari kreeg ik weer een berichtje van Kimberley. Choko had de hele dag lekker gespeeld, maar was ineens onwel geworden. Ze had de kliniek bij haar in de buurt gebeld, maar werd daar niet serieus genomen. Choko was slap, wou niet eten en drinken en begon koud aan te voelen. Allemaal waarschuwingstekens die normaal gesproken bij dierenartsen voor zorgen dat er alarmbellen afgaan. De dierenarts had haar gezegd dat het geen spoedgeval was en dat ze het vannacht maar moest aankijken.

Een konijn dat niet wil eten en drinken is altijd een spoedgeval! Neem direct contact op met je dierenarts.

Choko 4.1

Choko op de avond dat hij overleed.

Kimberley was ten einde raad. Ze had geen vervoer en de dierenarts uit de buurt wou haar niet helpen. Ik heb haar toen aangeraden om de gezelschapsdierenkliniek van de Universiteit Utrecht te bellen. Zij vonden het verhaal van Choko ernstig genoeg om contact op te nemen met de dierenarts bij Kimberley in de buurt. Deze bleef beweren dat het geen spoedgeval was en wou het konijn niet zien.

Kimberley heeft die nacht haar best gedaan voor Choko, maar aan het einde van de nacht had Choko duidelijk veel pijn en overleed de volgende ochtend. Erg verdrietig omdat ze met een bezoek van de dierenarts Choko de pijn had kunnen besparen. Er was erg veel onduidelijk over wat er nou was gebeurd dus ze heeft Choko naar de Universiteitskliniek gebracht voor een autopsie. Choko bleek later te zijn overleden aan een tumor op zijn lever. Choko is 5 maanden oud geworden.

Dit mag nooit meer gebeuren!

Vol verdriet heeft Kimberley de volgende ochtend weer gebeld met de dierenarts in de buurt dat Choko was overleden en dat het dus blijkbaar wel een spoedgeval is geweest. In plaats van excuses en het toegeven van een fout werd haar doodleuk gemeld: “Het is maar een konijn, koop een nieuwe.” Dit kan toch niet?! Ik mag van dichtbij meemaken hoe dierenartsen in Utrecht worden opgeleid. Als er iets belangrijk is, is het professioneel gedrag. Je klanten en elk dier serieus nemen is een essentieel onderdeel van de opleiding. Later bleek dat er al eerder een klacht is geweest over deze praktijk, wederom over een konijn. Ik begrijp niet dat er nog dierenartsen zijn die zeggen: het is maar een konijn. Je hebt een klant die duidelijk aangeeft wat er aan de hand is, dat hoor je serieus te nemen.

Woezel en Moos

Moos en Woezel 3

Moos en Woezel zijn duidelijk ontzettend gelukkig met elkaar en hun nieuwe thuis! Fantastisch om te zien!

Na het overlijden van Choko was er intens verdriet, maar ook een grote leegte in huis. Kimberley besloot na twee weken dat zij graag een fijn thuis zou willen zijn voor twee konijnen uit de opvang. Zo kwamen Woezel en Moos in haar leven. Deze twee lieverds komen uit het asiel in Apeldoorn. Moos is een oudere man die een zwaar leven achter de rug heeft. Hij heeft veel gebitsproblemen gehad waardoor hij op zijn oude dag vloeibare voeding moet krijgen. Helaas is er geen konijnen-kunstgebit verkrijgbaar. Ook ziet hij niet goed meer. Zijn vriendinnetje Woezel helpt hem met alles. Ze is dag en nacht bij hem in de buurt om hem in de gaten te houden en te helpen waar het nodig is. Kimberley heeft in deze korte tijd twee wat angstige konijnen helemaal zien opleven, geweldig!

Heb jij net als Kimberley een leuk verhaal over je konijn(en) en wil je dat jouw konijn ook kans maakt op de titel konijn van de maand? Neem dan contact met ons op via de contact pagina. Wie weet zie je jouw konijn(en) terug als het konijn van de maand!