Deze keer een bijzondere Konijn van de maand! Babs heeft een hele beestenboel en daardoor ook erg veel ervaring met konijnen. Het leek mij interessant om naast de informatie die wij al hebben op de site over koppelen, haar ervaringen te horen.

Fijn Konijn heeft gevraagd of ik een column wilde schrijven voor Konijn van de Maand. Natuurlijk wilde ik dit doen! Het onderwerp gaat over maatjes en koppelen. Maar natuurlijk moet ik wel even kort mijn geschiedenis vertellen.

Wij zijn hier echte dierenvrienden en hebben hier al heel erg veel dieren gehad. Op dit moment bestaat onze ‘veestapel’ uit labrador Dazzle en beagle Robin en 6 konijnen. Binnen hebben we ons koppeltje Stampertje en Cassie. Stampertje heb ik met de hand grootgebracht. Cassie komt uit de opvang, ze zat daar meer dan een jaar. Buiten hebben we een groepje van 4 in een ren van 20 m2: Chuckles (ex-ram, groot Lotharinger), Willow (ex-ram, konijngrijze dwerg), Pluis (voedster, konijngrijze dwerg) en hekkensluiter Zuma (voedster, rasloos maar heel erg leuk!). Willow en Pluis zijn van mijn oorspronkelijke groep en heb ik van Marktplaats gehaald en Chuckles en Zuma komen uit de opvang.

3 Jaar geleden ben ik begonnen met konijnen houden. Omdat ik me niet goed had ingelezen, ging er in het begin van alles fout en daardoor ben ik me heel erg gaan verdiepen in het onderwerp “konijn”. Inmiddels heb ik veel kennis vergaard en 1 onderdeel daarvan gaat over koppelen. De één vindt het geweldig om te doen en de ander vindt het een vreselijk karwei. Ik behoor tot de eerste groep. Wat is er nou leuker dan een maatje te vinden voor je konijn(en)?

Babs

Stampertje en Cassie tijdens de koppeling.

Mijn koppeltje Stampertje en Cassie zijn ontzettend hecht. Het leuke is dat die twee geen echte rangorde hebben: ze zijn gelijkwaardig. Er wordt door die twee heel wat af geknuffeld en gewassen en mocht 1 van de twee over de schreef gaan, dan zet de ander hem of haar wel even terug op de plek, maar dat komt niet vaak voor. Stampertje is met stip mijn favorietje natuurlijk. Een konijntje dat je wekenlang moet flessen, neemt een heel grote plaats in in je hart. Stampertje is ook erg mensgericht, maar toen zijn eerste maatje Yeti dood ging, kon ik aan zijn gedrag merken dat hij een soortgenootje miste. Want hij luisterde voor geen meter, plaste constant over ons heen en vertoonde puberaal en zeer irritant gedrag. Na een weekje zijn we naar de opvang gereden, want je wilt natuurlijk het beste voor je dier. En toen werd hij weer helemaal de oude: lief, luisteren, wel flink ondeugend maar op een leuke manier. En veel knuffelen. Want ondanks zijn maatje Cassie, komt hij gelukkig nog regelmatig wasbeurtjes aan mij geven.

Babs

De groep in hun fantastische konijnenpaleis.

De groep is een ander verhaal. Er heerst een heel andere dynamiek. Chuckles is bv de grote broer in de groep. Bij kleine schermutselingen drijft hij de overtreders uit elkaar en zet soms ook een konijn op zijn plek. Willow is een relaxt konijn, Zuma een beetje schuw. Pluis is heel erg veranderd met de laatste koppeling. In de vorige samenstelling zat voedster Maggy haar steeds op de huid als deze hormonaal was en daardoor was Pluis wat schuw en verlegen. Nu rent ze als een baasje de ren rond, duidelijk hoger in rang en is een heerlijk pittig konijntje. Het kleinste konijntje nota bene. Ik vind het heerlijk om naar mijn groep te kijken, hoe ze lekker bij elkaar liggen te chillen overdag of gezamenlijk hooi eten. Of als er eentje lekker in de zandbak aan het spelen is, liefst meerdere konijnen. Chuckles heeft door het uiteen vallen van de groep een tijdje alleen gezeten en ik kon merken dat hij eenzaam was, omdat hij nauwelijks hooi wilde eten. Ik haalde gisteren een nieuwe baal bij de boer en die zei al: “Jij bent snel terug!” Ik moet nu echt zowat elke dag de grote ruif vullen, heerlijk!

Ik heb ooit een wijze spreuk gehoord van iemand die zelf een konijnenopvang heeft: koppelen is de kunst van het niets doen. Daarmee bedoelde ze: laat ze het zoveel mogelijk zelf uitzoeken. Breng ze af en toe wat, maar loop er ook rustig een uurtje (of meer) bij weg. Zolang er niet gevochten wordt, is het prima.

Koppelen, de ervaring van Babs

Babs

De groep werd gekoppeld in het zwembad.

Je moet altijd koppelen in een neutrale ruimte. Dus in een omgeving waar je eigen konijn niet is geweest, zodat zijn geur er niet aan hangt. Het is ook logisch dat je voor een groep een grotere ruimte nodig hebt dan voor 2 dwergkonijnen. Liever een te grote ruimte, dan een te kleine ruimte zodat ze elkaar ook waar nodig kunnen ontwijken. Blijkt dat ze elkaar heel erg negeren, dan kun je altijd nog met panelenrennen werken om de ruimte te verkleinen.

Ook tijdens het koppelen geen speeltjes, voerbakken of hooiruiven geven waar de geur van je eigen konijn aan zit. Het liefst ook voer op de grond strooien om territoriaal gedrag te verkleinen. En een doos met 2 uitgangen is ideaal om te schuilen.

Je eigen positieve houding: ga koppelen met de instelling dat het echt heel fijn is dat er een maatje bij komt. En raak niet in paniek van jagen en dergelijke. Hoe meer relaxed jij bent, hoe beter jouw energie is naar de konijnen toe. Als zij voelen dat jij super gespannen bent, nemen de konijnen dit gevoel over en dan wordt de koppeling ook minder fijn of kan zelfs mislukken.

Niet te snel overzetten van neutrale ruimte naar de ren. Vooral bij groepen kun je beter een dag of 2 extra wachten dan ze te vroeg in de ren te doen.

De ren en objecten zo neutraal mogelijk schoonmaken met schoonmaakazijn, zodat de geurtjes zoveel mogelijk weg zijn.

Bij mij geldt de stelregel: zitten ze lekker samen te eten, dan is de koppeling voor het grootste deel al geslaagd. Een groep laat ik nog wel even een dag of iets meer zitten om nog iets meer binding te krijgen.

Denk aan de stelregel: koppelen is de kunst van het niets doen. Kijk bv. de eerste 5 minuten hoe het gaat, loop dan weg en laat ze een half uurtje met rust. Vervolgens zet je er een schaaltje water neer en loop je weer weg en na ca. een uur kun je bv. een doos met 2 uitgangen brengen. En telkens niet lang blijven, maar gewoon erbij weg blijven. Zolang er niet gevochten wordt, zullen ze het toch zelf moeten uitzoeken en met een mens erbij gaat de focus naar het baasje en niet naar het koppelen.

Tijdens een koppeling wordt er gereden, meestal begint de voedster het eerst. Ze kunnen achter elkaar aanjagen (al dan niet met geluidjes), ergens neerploffen, verschuilen en uiteindelijk zal er echt een moment komen dat er een wasbeurtje wordt uitgedeeld. Meestal is de dominantste degene die de wasbeurt krijgt, maar naarmate ze hechter worden, zal het dominante konijn ook wel likjes uitdelen aan de andere.

Rijden, jagen en dergelijke mag dus, maar vlinderen (rondjes draaien door achter de kont van het andere konijn aan te zitten) is vaak een voorbode van een gevecht. Dit is dus niet zo’n goed teken. Ze even afleiden is dan een goed idee. Vechten is ook duidelijk te zien: vaak rollebollen ze door de ruimte. Dit is echt geen goed teken en voor mij ook een teken dat de koppeling afgebroken moet worden.

Ga bij jezelf na of de ruimte wel echt neutraal is en waar het evt. fout kan zijn gegaan. Maar het kan dus ook niet klikken. Bij een vechtpartij kun je kiezen: probeer je het een paar dagen later weer (het liefst in een andere neutrale ruimte, bij een badkamer kun je alles natuurlijk met schoonmaakazijn schoonmaken). Of breek je de koppeling af omdat het gewoon niet klikt?

Karakter

Babs

Cassie en Stampertje na de koppeling. Heerlijk van elkaar genieten!

Het karakter van je konijn doet er ook veel toe. Het is natuurlijk de bedoeling dat je geen verstandshuwelijk krijgt, maar twee kleffe konijntjes. Die zijn echt het leukst, neem dat van mij aan! En in een groepje moet je echt rekening mee houden met het feit dat niet elk konijn binnen de groep past. Ieder konijn heeft zijn eigen karakter en daarom is het ontzettend belangrijk dat die karakters niet gaan botsen. Daarom is het heel erg aan te raden om naar de opvang te gaan. Van elk konijn dat daar zit, die gereed is voor adoptie, weten ze het karakter prima te omschrijven. En jij als konijnenbaasje, weet natuurlijk ook best hoe je konijnen in elkaar steken.

Hoe ik dit altijd doe: ik stuur een e-mail naar de opvang en meld dat ik op zoek ben naar een konijn. Vervolgens geef ik een beschrijving over de karakters van mijn konijnen en dat ik een konijn zoek dat in de groep past. Of in het geval van Stampertje: een voedster die aan hem gewaagd was en ook niet bang voor mensen, omdat ze binnen los lopen. In het geval van mijn groep is aaibaarheidsfactor totaal niet belangrijk, ze mogen lekker konijn zijn en doen waar ze zin in hebben. Misschien zoek je een wat ouder konijn of een wat jonger konijn, groot of klein, etc.

Van de opvang krijg ik vervolgens een mailtje terug. Er staat natuurlijk altijd in dat we langs kunnen komen, maar vaak krijg je dan ook al wel wat namen door van konijntjes die op het eerste oog geschikt lijken. Zo kun jij als baasje ook alvast een voorselectie doen als je dat wilt. En als je dan bij de opvang komt, dan kunnen ze d.m.v. een voorkoppeling (wordt ook wel speeddate genoemd) bepalen of het gaat lukken. Met wat ervaring kan je dat vaak in de eerste minuut al zien. Wil je zelf koppelen, dan krijg je ze gewoon mee, in het andere geval moeten ze er een paar dagen/week logeren.

Beste combinatie?

De algemene stelregel is dat je het beste een ex-ram en een voedster bij elkaar kunt zetten. En in het geval van een groep het liefst een even aantal. Want anders heb je grote kans dat er eentje buiten de boot valt. En met even aantal wordt dan bedoeld dat je bv 2 ex-rammen en 2 voedsters uitkiest.

Ik hoop dat ik mensen met 1 konijn heb geïnspireerd om toch voor een maatje te gaan. Je zult zien dat je konijn echt veel gelukkiger zal zijn. Het maatje spreekt zijn taal, is er 24 uur per dag en als sociaal dier is een soortgenootje gewoon een must. Heel erg veel succes!

Heb jij net als Babs een leuk verhaal over je konijn(en) en wil je dat jouw konijn ook kans maakt op de titel konijn van de maand? Neem dan contact met ons op via de contact pagina. Wie weet zie je jouw konijn(en) terug als het konijn van de maand!