Stel je hebt een stressvolle dag achter de rug. In je hoofd ben je nog met van alles bezig dat je eigenlijk moet doen, of had moeten doen vandaag. Het aaien van een huisdier kan je helpen ontspannen na zo’n lange dag. In dit blog leggen we uit hoe dit werkt.

Aaien en stress

Als we druk en gestrest zijn maakt ons lichaam onder andere adrenaline en cortisol aan om je lichaam in gereedheid te brengen om in actie te komen. Je bloeddruk stijgt, je hartslag versnelt en je voelt je gespannen. Het aaien van een huisdier kan je helpen om te ontspannen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die erop wijzen dat het aaien van een huisdier kan helpen om die adrenaline en cortisol in je lichaam te verminderen. Het resultaat: je bloeddruk en hartslag dalen en je voelt je ontspannen.

Hoe aai ik mijn konijn?

Niet elk konijn is een knuffelkonijn. Mia hield er niet zo van om uitgebreid geaaid te worden. Een korte aai over haar bol vond ze vaak genoeg. Het is altijd belangrijk dat je konijn het aaien ook fijn vindt en je konijn weg kan lopen als de aandacht en het aaien genoeg is geweest. Laat je konijn daarom het liefste op de grond staan. Zo kan je konijn makkelijk weglopen als ze het aaien niet meer leuk vinden. De meeste konijnen vinden aaien van hun neus naar hun oren erg fijn. Ze drukken hun kopje tegen de vloer en zien er bijzonder gelukkig en ontspannen uit. Lotte stoot je zelfs aan met haar neus om te laten weten dat ze geaaid wil worden, of dat je door moet gaan met aaien.

Mijn konijnen vinden het aaien van hun kontje en buik minder fijn. Loopt je konijn weg terwijl je hem aait? Ga dan niet achter je konijn aanrennen en probeer het later gewoon nog eens. Net als jij wil je konijn soms ook gewoon met rust gelaten worden.

Aaien van haar neus naar haar oren vindt Lotte het allerfijnste. Dat zie je goed in de onderstaande video.

Thuiskomen

Wat niet is onderzocht maar waarvan ik denk dat het ook erg helpt tegen stress, is het hebben van een dier dat altijd blij is om je te zien als je weer thuis bent. Het voelt goed als je thuiskomt en er zitten twee konijntjes hoopvol op je te wachten. Het is heerlijk als ze aan komen sprinten zodra je weer thuis bent.