De dagen worden korter en kouder. Als je konijnen het hele jaar door buiten wonen, is het belangrijk dat ze ’s winters ook lekker warm kunnen blijven. Het is natuurlijk belangrijk dat je je konijnen op tijd buiten zet zodat ze een warme winterjas aan kunnen maken. Meer over je konijnen buiten gaan houden lees je in dit blog. Waar je op moet letten om je konijnen warm en droog te houden en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen lees je in dit blog.

Reparaties aan het hok

Als je je hok nog niet gecontroleerd hebt op gebreken, is nu het moment. Het is belangrijk dat je konijnen een warm, droog en tochtvrij plekje hebben.

rood dakStap 1: Controleer het dak van het hok

Water of vochtplekken aan de bovenkant van de wanden, of aan de onderkant van het dak kunnen wijzen op dak lekkage. Zorg ervoor dat je het dak repareert (materialen hiervoor vind je bij de bouwmarkt) en dek het tijdelijk af met wat plastic.

Vochtplekken of water aan de onderkant van het hok kunnen wijzen op vocht dat uit de grond omhoog komt. Als je hok niet verhoogd staat, kun je een baksteen onder elke hoek van het hok zetten. Hierdoor kan lucht onder het hok door circuleren en daarmee voorkom je dat de vloer nat wordt en gaat rotten.

Stap 2: Controleer de wanden van het hok.

De beits of verflaag op het konijnenhok die ervoor zorgt dat je konijnen lekker droog zitten, moet om de paar jaar vervangen worden. Door het hok opnieuw te beitsen of te verven blijft het water buiten en blijven je konijnen lekker droog. Zorg er wel altijd voor dat de verf of beits die je gebruikt veilig is voor konijnen! Een goede tip is om te kijken naar verf die veilig is voor baby’s. Baby’s stoppen alles in hun mond waardoor de verf niet giftig mag zijn. Konijnen hebben ook de neiging om aan het hok te knabbelen.

Zorg ervoor dat de beits of verf die je hebt voor je konijnenhok veilig is voor konijnen! Ook is het belangrijk dat het hok schoon en droog is voordat je het opnieuw in de verf zet.

Warm en droog blijven

Martin in de sneeuw

Mijn zusje met Martin in de sneeuw.

Een goed hok in een goede conditie is een goede start om je konijnen in de winter warm en droog te houden. Er zijn wat extra maatregelen die je kunt nemen voor de koude dagen en nachten.

Tocht verminderen

Het is belangrijk dat je konijnen uit de wind kunnen zitten. Ik heb voor Martin en Mia gedeeltes van het hok afgeschermd met wat doorzichtig tafelzeil. Dat houd de wind buiten, maar laat de zon naar binnen en zorgt ervoor dat ze nog lekker naar buiten kunnen kijken. Het is wel erg belangrijk dat de lucht nog wel kan circuleren door het hok. Zorg er dus voor dat er altijd plekken zijn waar “frisse lucht” door naar binnen kan. Nog een voordeel van het afschermen van het hok met plastic of perspex is dat het de regen buiten houdt en de konijnen meer ruimte hebben waar ze droog kunnen zitten.

Wanden isoleren

Om de warmte binnen te houden kun je een oude wollen deken onder een plastic zeil gebruiken. Ik heb het in de winter gewoon over het hele hok heen gehangen met een afdekzeil er overheen. Overdag vouwde ik het weer open zodat aan de zuidkant de zon lekker naar binnen kon schijnen en ’s avonds hing het weer over het hele hok heen. De wollen deken zorg voor extra isolatie en dus warmte. Zorg er wel voor dat de deken droog blijft met bijvoorbeeld afdekzeil of tafelzeil.

Nachthok open

Toen het hok buiten stond heb ik het traliewerk afgedekt met wat doorzichtig tafelzeil en het gedeelte rechtsboven helemaal volgestopt met kranten en stro.

Warm bed

Veel konijnenhokken hebben al een “nachthok”. Een kleiner gedeelte met een kleine ingang. Bij mijn hok is het het stuk rechts boven. Om je konijnen lekker warm te houden kun je dit nachthok vullen met een laag van kranten en dan helemaal volstoppen met stro. Mocht het nachthok erg groot zijn, dan kun je ook een doos in die ruimte zetten met een gat erin. De ruimte tussen de doos en de wanden kun je opvullen met stro voor extra isolatie. Natuurlijk moet je de doos zelf ook volstoppen met stro.

Warmtebron

SnuggleSafe 2Zelf heb ik voor de winter een Snugglesafe gekocht. Deze ronde schijf warm je op in de magnetron, je doet er een fleece hoes (bijgeleverd) omheen en de Snugglesafe geeft tot 10 uur warmte af. Het fijne aan deze Snugglesafe is dat konijnen het vrijwel niet kapot kunnen knagen! Het risico van kapot knagen en verwondingen krijg je wel met kruiken of flessen heet water. Zorg er wel altijd voor dat je konijnen niet verplicht op de Snugglesafe hoeven te zitten. Ze moeten zelf kunnen beslissen of ze er lekker op gaan liggen of liever op een koelere plek gaan slapen.

 Ik was de eerste winter erg bezorgd dat de konijnen het te koud zouden hebben. Ik keek er dan ook gek van op toen ze met -7 graden Celcius gewoon lekker op het dakterras lagen te slapen. Konijnen maken een hele dikke wintervacht aan die hen lekker warm houdt. Het is natuurlijk erg belangrijk dat ze altijd een plek hebben om warm en droog te kunnen zitten als ze dat willen.

Beweging

Rond kunnen rennen houdt niet alleen ons, maar ook je konijnen lekker warm. Het is dus belangrijk dat je konijnen ook in de winter genoeg ruimte hebben om te bewegen, maar ook dat ze zich terug kunnen trekken op een droge warme plaats als ze dat willen. Mijn konijnen stonden op een dakterras en mochten dag en nacht zelf kiezen of ze buiten of in het hok gingen zitten. De ren van het hok gaf ze een plek om rond te rennen op een droge plaats als het buiten aan het regenen of sneeuwen was.

Eten en drinken

greenwoods_heu_l_wenzahn_0Extra energie

Het kan zijn dat je konijnen in de winter meer eten nodig hebben omdat ze meer energie gebruiken om zichzelf warm te houden. Zorg er dus voor dat je konijn (zoals altijd) voldoende hooi tot zijn beschikking heeft en geef ze wat extra biks. Meer weten over wat konijnen eten? Bekijk dan deze pagina over voeding.

Bevroren water

Waterbakken en flesjes gaan ’s winters bevriezen. Zorg er dus altijd voor dat je meerdere keren per dag kijkt of het water van je konijnen bevroren is. Het is ook erg handig om meerdere flesjes en waterbakjes op voorraad te hebben zodat je nieuwe flesjes op kunt hangen terwijl de oude opwarmen.

verwamde drinkfles

De verwarmde drinkbak is dubbelwandig geïsoleerd en blijft vorstvrij tot -20 graden Celsius!

Er zijn isolatiehoesjes voor waterflesjes verkrijgbaar, maar deze isoleren de metalen tuit niet. Let op dat het water in de tuit niet alsnog bevriest. Laatst kwam ik een verwarmde drinkbak tegen. Ik wou dat ik dit had ontdekt toen mijn konijnen nog buiten zaten. Minder zorgen ’s nachts over bevroren water. De verwarmde drinkbak is hier verkrijgbaar voor nog geen €30.

Winterslaap

Konijnen houden GEEN winterslaap! Als je konijn lusteloos en slap is, is dit een teken dat je konijn ernstig ziek kan zijn. Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!