Er zijn konijnen die het heel erg leuk vinden om met kleine kinderen te spelen. Lotte is zo’n konijn. Zij kan zich uren vermaken met tikkertje en komt steeds bij het kind terug om bij ze te zijn. Sander daarentegen verstopt zich in het hok en komt alleen heel voorzichtig kijken als het kind iets te eten aanbied. Mijn konijn Mia is altijd een angstig konijn geweest en had zich onder de boekenkast verscholen om er niet onder uit te komen tot het kind weer was vertrokken.

In dit blog deel ik mijn ervaring van konijnen en kleine kinderen en beschrijf ik een aantal voorwaarden waar een bezoek met een klein kind aan moet voldoen.

Geschikt huisdier voor kleine kinderen?

Regelmatig krijg ik de vraag: zijn konijnen een geschikt huisdier voor kleine kinderen? Daar kan ik heel kort in zijn: nee. Konijnen zijn dieren die net als honden of katten goede zorg van een dierenarts, aandacht en liefde nodig hebben. Je moet je beseffen dat als je konijnen als huisdieren neemt dat je de komende 8-12 jaar deze zorg moet kunnen geven. Natuurlijk kunnen kinderen helpen met de verzorging van de konijnen, maar er moet iemand zijn die bereid is deze zorg en aandacht te geven als de kinderen er geen tijd voor hebben.

Voorwaarden

konijnen en kleine kinderenLaat het konijn naar de kinderen toekomen.

Zeker in het begin is het belangrijk dat de konijnen de tijd krijgen om aan de kinderen te wennen. Uiteindelijk zal een konijn nieuwsgierig worden en bij het kind gaan kijken.

Het hok is een veilige plek

Het konijn moet een plek hebben om zich terug te kunnen trekken. Bij mij is dat het hok. De konijnen moeten altijd kunnen kiezen om terug te gaan naar het hok. In het hok moeten de konijnen met rust gelaten worden. Ze komen wel weer naar buiten als ze verder willen spelen.

Ik weet dat Lotte het fijn vindt om geaaid te worden in het hok als ze op bepaalde plekken gaat liggen. Een kind dat oud genoeg is om dat te begrijpen kun je dat uitleggen, jongere kinderen mogen alleen onder mijn begeleiding Lotte aaien in het hok. Anders moet ze met rust gelaten worden.

Toen Lotte ziek was kwam een van haar vriendinnetjes spelen. Ze kwam niet uit het hok om met haar te spelen. Haar vriendinnetje ging steeds naar het hok om naar Lotte te zwaaien en om haar hele verhalen te vertellen. Ze had zelf een mooie oplossing om toch plezier te hebben van het zien van de konijnen, maar om Lotte de rust te gunnen die ze op dat moment nodig had.

konijnen en kleine kinderenHet konijn wordt niet opgetild

Lotte en Sander worden alleen door mij opgetild voor vachtverzorging, nagels knippen en het geven van medicijnen als ze ziek zijn. De konijnen zoeken mij op om geknuffeld te worden, daarbij ga ik op hun niveau zitten. Als ze willen kunnen ze dan zelf op schoot komen zitten als ze daar behoefte aan hebben. Hetzelfde geldt voor de kinderen op bezoek komen. Ik laat ze op de grond zitten en daar mogen ze de konijnen knuffelen als ze naar ze toekomen.

Zorg voor kindveilig en konijnveilig speelgoed

Speelgoed is voor de kinderen wat afleiding als de konijnen behoefte hebben aan rust. Ook is een kind dat lekker met iets aan het spelen is voor mijn konijnen leuk om bij te gaan kijken. Hier zijn mijn wasknijpers altijd populair om mee te gooien. Na elke bezoek spoel ik ze goed af zodat het geen kwaad kan als een kind besluit om een wasknijper in zijn mond te stoppen. Lotte en Sander vinden het leuk om de wasknijpers te pakken en er mee te gaan lopen om ze vervolgens ergens anders neer te leggen.

Ander speelgoed dat zowel de konijnen als de kinderen leuk vinden zijn keukenrollen. Ook daar kan mee gegooid worden.

konijnen en kleine kinderenLaat het kind de konijnen iets te eten geven.

Zijn de konijnen een beetje angstig voor de kinderen, of zijn ze erg afwachtend? De kinderen de konijnen iets lekkers laten geven kan helpen om het ijs te breken. Al snel had ik door dat de rozijnen die ik de visite normaal aan de konijnen laat geven geen goede optie zijn voor jonge kinderen: die smullen ze zelf lekker op. Witlof of het groen van wortelen is een goed alternatief.