Er komen een paar warme dagen aan. Deze warmte kan erg vervelend zijn voor je konijn met zijn dikke vacht. Om je konijn zo goed mogelijk door deze warme dagen heen te laten komen, kun je de volgende maatregelen treffen.

 • Zorg ervoor dat je konijn niet in de zon staat. Als je konijn in een hok of in een kamer verblijft, zorg er dan voor dat er genoeg schaduwplekken zijn zodat het konijn koel kan zitten. Staat je konijn buiten? Dan kun je een parasol neerzetten voor extra schaduw.
 • Zet een ventilator neer, maar niet zodat deze direct op je konijn blaast. Je konijn moet zelf kunnen kiezen of hij in het briesje wil zitten. Zorg ervoor dat je konijn niet bij de kabel van de ventilator kan komen!
 • Leg een keramische of een marmeren tegel in het hok. Als deze in de schaduw ligt zal het een lekkere koele plek zijn voor je konijn om op te liggen. Let erop dat de tegels niet in de zon liggen, dan worden ze bloedheet!
 • Koop een Ice Pod. Deze plastic schijf is speciaal ontworpen voor konijnen en blijft lang koel. Je kunt ook wat tegels of bakstenen in de vriezer leggen om ze lekker koud te maken voor de konijnen.
 • Stop wat ijsklontjes in de waterbak of in het waterflesje. Zo blijft het water langer koel.
 • Konijnen verliezen warmte door hun oren. Door met een plantenspuit wat water op (niet in!) de oren van je konijn te spuiten, blijft je konijn koel.
 • Borstel je konijn. Jij wil met het warme weer ook geen extra jas aan. Als je een langharig konijn hebt kun je overwegen het haar wat korter te maken voor de zomermaanden.
 • Vul 1 of 2 literflessen met water en leg deze in de vriezer. Zorg dat je een paar van deze flessen hebt zodat je kunt afwisselen. Je konijn kan lekker tegen deze fles aan gaan liggen als ze het te warm hebben.
 • Verzeker je ervan dat je konijn genoeg vocht binnenkrijgt. Naast dat je konijn altijd onbeperkt water moet kunnen drinken, zijn extra groenten ook een goed idee om vocht binnen te krijgen. Let wel op dat je extra groenten rustig opbouwt.
 • Let extra op konijnen die ouder zijn dan 5 jaar, konijnen die overgewicht hebben of konijnen die moeilijker kunnen bewegen. Deze konijnen bewegen wat minder en zullen wellicht niet opstaan om te gaan drinken als ze het te warm hebben. Zorg voor extra bakjes en flesjes water zodat er altijd wel in de buurt iets te drinken is.
 • Als je je konijnen buiten hebt staan en het is binnen een stuk koeler. Overweeg dan je konijn tijdens het warmste gedeelte van de dag binnen te laten lopen. Een rennetje met een plastic wegwerp tafelkleed op de grond is al voldoende. Zorg binnen ook voor onbeperkt water en hooi.

Wat moet ik doen als mijn konijn oververhit raakt?

Dompel je konijn NIET onder in koud water! Dit kan schok veroorzaken. Maak de oren van je konijn nat en desnoods zijn buikje ook een beetje.
Neem ook ONMIDDELLIJK contact op met je dierenarts.

Waar moet ik verder op letten?

Vocht, urine, uitwerpselen en rottend vlees trekken vliegen aan. Deze vliegen leggen hun eitjes op de vacht van je konijn. Binnen 24 uur komen deze eitjes uit en beginnen maden een weg naar binnen te eten en giftige stoffen af te scheiden. Zorg ervoor dat je het hok en je konijn met dit weer goed schoon houdt en controleer dagelijks je konijn (vooral onder de staart) op maden. Worden maden ontdekt dan is dat een spoedgeval voor de dierenarts. In dit blog lees je meer over de madenziekte.

Vergeet als laatste vooral niet ook zelf van een ijsje te genieten!