Een ritje naar de dierenarts of naar de oppas omdat je op vakantie gaat, kan erg stressvol zijn voor je konijn. Maar, hoe neem je je konijn mee? Alles om je konijn veilig en zo comfortabel mogelijk mee te nemen lees je in dit blog.

Welke reismand?

Waar je ook naartoe gaat, heb je iets nodig om je konijnen in mee te nemen. Ik zou adviseren te investeren in een reismand. Hieronder een aantal punten waar een goede reismand aan moet voldoen.

  • Een reismand moet stevig genoeg zijn zodat ze er niet doorheen kunnen knagen. Een draagtas ziet er leuk en handig uit, maar de kans is dat je konijn heel snel zijn weg naar buiten knaagt.
  • Een reismand moet groot genoeg zijn om je konijnen samen te vervoeren. Als je een koppeltje hebt vermindert dit aanzienlijk de stress van het reizen.
  • Een anti slip bodem om uitglijden te voorkomen is handig. Mijn huidige reismand heeft een gladde “vloer”. In de bochten in de auto verschuiven mijn konijnen makkelijk. Ik zou bij een volgende reismand zorgen dat er iets van een verhoogd rasterpatroon op de “vloer” van de reismand zit zodat ze meer grip hebben.
  • Deurtje aan de voorkant en een mogelijkheid om de kap te verwijderen bij de dierenarts. De konijnen willen er niet altijd uit bij de dierenarts. Het maakt het veel makkelijker om ze eruit te halen als de bovenkant van de reismand kan worden verwijderd.
  • Wasbaar. Ongelukjes gebeuren. Bovendien willen konijnen wel eens uit stress of boosheid een plas doen in de reismand. Het is prettig als deze thuis gewoon schoongemaakt kan worden, desnoods onder de douche.

Tip: Op Zooplus vind je een groot aantal geschikte reismanden. Ik heb zelf erg goede ervaringen met het bestellen via deze site. Ik ben erg tevreden over het assortiment en de levering van producten.

Voordat je vertrekt

Voordat ik met mijn konijnen op stap ga laat ik ze eerst wennen aan mand door het in het hok te zetten. Ik laat de konijnen ook altijd in hun hok. Zo hoef ik als ik weg moet niet de hele woonkamer door te rennen. Als ze eenmaal in de mand zitten (en als daar tijd voor is) krijgen ze iets lekker. Door een handdoek of een laken over de reismand te leggen verminder je de prikkels van buiten, dit maakt het minder eng voor je konijnen. Let er wel op dat het niet te warm wordt!

Lange reis? Denk eraan dat je konijnen genoeg water en hooi hebben!

In de auto

Let er op dat het niet te warm is in de auto voor je konijnen. Scherm dus direct zonlicht af met een laken. Zorg ervoor dat er wel genoeg lucht doorstroming is. Zet desnoods de airco aan.
Maar wat is de beste plek voor je konijnen in de auto? Zeker niet los op schoot. Bij een ongeluk schiet je konijn de hele auto door, of stel dat hij van je schoot springt en onder het gaspedaal terecht komt…

Vervoersbox op achterbank
Uit een test van de ADAC blijkt dat een vervoersmand op de achterbank vastzetten in de gordel ook mis kan gaan. De meeste vervoersmanden zijn niet bestand tegen de krachten die vrijkomen bij een botsing. Tijdens de botsing versplinterde de mand en ging het deurtje open waardoor de kat op de foto alsnog door de auto werd geslingerd.


Beste plek vervoersmand in de autoDe beste plek voor de vervoersmand is dwars op de rijrichting tussen de voorstoel en achterbank ingeklemd. Zo kan de reismand minder bewegen tijdens een botsing en zal deze ook minder snel stuk gaan door de krachten die vrijkomen.

 

 

In de trein of bus

In de trein of bus zou ik zeker een handdoek of een laken meenemen om over de reismand heen te leggen. Het openbaar vervoer geeft veel prikkels die erg stressvol kunnen zijn voor je konijn. Door de handdoek heeft je konijn alleen nog te maken met een vreemde omgeving, vreemde bewegingen en vreemde geluiden. Tijdens het reizen met het openbaar vervoer zette ik de reismand op schoot of naast mij op een stoel. Zeker niet op de grond. Ik wil de konijntjes graag in de gaten houden.

Tip: ik heb gemerkt dat het mijn konijntjes rustig houdt als ik zachtjes tegen ze praat. Het nadeel is wel dat mensen je wel eens raar aan willen kijken.

Weer thuis gekomen

Na een reis zullen je konijnen blij zijn weer thuis te zijn. Ik geef ze vaak iets lekkers en laat ze een poosje met rust zodat ze bij kunnen komen. Kijk er niet vreemd van op als ze je een paar uur vermijden. Mijn konijnen eten en drinken bijna niet tijdens de reis. Zodra ze thuis zijn gaan ze vaak eerst hooi eten en water drinken. Daarna verstoppen ze zich onder de boekenkast totdat ze me vergeven hebben. Iets lekkers helpt zeker om het goed te maken. Denk hierbij aan wat groenvoer, een paar brokjes biks of wat rozijntjes.