Als kind dacht ik altijd: konijnen zijn saaie dieren. Ze zitten alleen maar in een klein hokje buiten. Waarom zou iemand een konijn als huisdier willen? Mijn enige ervaring met konijnen waren de konijnen van vriendinnetjes die inderdaad alleen in zo’n klein hokje zaten en waar niet naar om werd gekeken.

Mijn ideeën over konijnen veranderden helemaal toen in op 23 jarige leeftijd mijn eerste konijn adopteerde. Martin had niet het beste leven gehad. Hij was al 9 en had die 9 jaar alleen in zo’n klein hokje doorgebracht. Binnen een half jaar heb ik hem zien opbloeien. Hij ging van een bang konijn dat niet durfde en geen enkel contact wou hebben naar een lieve knuffel die niets fijner vond dan op schoot knuffels komen halen. Na dat half jaar heb ik hem laten castreren en toen kwam Mia in zijn leven. Ik had nooit gedacht dat een konijn zo zou kunnen opleven van een maatje.

Een aantal redenen waarom konijnen niet saai zijn:

1. Ieder konijn heeft zijn eigen karakter. Deze komt pas goed tot zijn recht als ze genoeg ruimte hebben en gezelschap. Martin was een vrolijke oude man. Lotte is een speelse, eigenwijze, intelligente dame.

2. Konijnen spelen. Ze spelen met elkaar, ze spelen met speelgoed, ze spelen met jou. Een van de favoriete spelletjes van Lotte is tikkertje. Ze kijkt achterom met een blik van pak me dan en sprint dan zo hard mogelijk weg. Andersom werkt dit ook. Als ik haar aankijk en dan hard wegren komt ze achter me aan als een soort razendsnelle schaduw.

3. Konijnen zijn slim. Lotte weet heel goed wat ze wel of niet mag. Toen ik laatst even naar beneden liep om een pakketje aan te nemen bleek hoe slim. Ze weet dat ze niet op het tv meubel mag springen en had dit al weken niet gedaan. Toen ik na 2 minuten weer boven was, lag onze nieuwe lamp in 100 stukken op de vloer. Ze wist dus precies dat ik even weg zou zijn en ging op onderzoek uit. Konijnen hebben door die intelligentie ook uitdaging nodig. Regelmatig speelgoed afwisselen zorgt ervoor dat ze gelukkig blijven. Er is zelfs speciaal intelligentiespeelgoed te koop voor konijnen.

Lamp kapot door Lotte

Onze nieuwe lamp heeft het nog geen 24 uur volgehouden…

4. Konijnen houden van gezelschap. Lotte en Sander vinden het fantastisch als ik er ben. Ik zit en lig veel op de vloer en dan komen ze bij me zitten. Ik aai de konijnen en daarnaword ik bedankt door wat lieve konijnenkusjes. Wat nog veel leuker is, is om konijnen te zien genieten van elkaar. Sander en Lotte zoeken elkaar de hele dag door op om samen te slapen, elkaar te wassen en samen te spelen. Het is fantastisch om te zien hoe dol ze zijn op elkaar.

Tip: Laat je konijnen altijd naar jouw toekomen. Ze geven altijd duidelijk aan of ze wel of niet geaaid willen worden. Hebben ze geen zin in jouw gezelschap? Laat ze dan met rust. Zo bouw je een vertrouwensband met ze op.

5. Binkies. Een gelukkig konijn zal gekke sprongen maken van blijdschap. Daar hebben ze wel voldoende ruimte voor nodig. Het liefste sprinten Sander en Lotte eerst het hele huis door met enorme snelheid om vervolgens de meest acrobatische sprongen te maken en met hun hele lijf te schudden. Om te weten dat je jouw konijnen zo gelukkig maakt dat ze binkies maken is echt een fantastisch gevoel.

Sander binky

Sander laat zijn mooiste binkies zien.