Het lijkt zo simpel, je maakt minimaal 1 maal per week het konijnenhok schoon. Maar hoe doe je dat dan? Iedereen heeft zo zijn eigen manier om dat te doen. In dit blog leg ik uit hoe ik het konijnenhok schoonmaak.

Konijnenhok schoonmaken

Natuurlijk komt Sander even helpen!

Wat heb je nodig?

  • Stofzuiger
  • Vuilniszak
  • Emmer met water
  • Allesreiniger en Dettol
  • Schoonmaakdoekje
  • Schoonmaakazijn
  • Schone bodembedekking

Aan de slag!

Stap 1

Ik begin altijd bovenin het hok. Sander en Lotte weten er altijd binnen een paar dagen een mooie bende van te maken.

Konijnenhok schoonmaken

Sander en Lotte hebben er een rommeltje van gemaakt.

Ik begin dus met het leeghalen van alles dat bovenin het hok ligt. Daarna blijft er heel wat konijnenhaar, verdwaalde keutels en papiersnippers over.

Konijnenhok schoonmaken

Na het weghalen van de kranten blijft dit over voor de stofzuiger.

Sommige mensen kiezen ervoor om dit met een stoffer en blik schoon te maken, maar sinds wij een zakloze stofzuiger hebben, maakt het niet uit hoe snel het reservoir vol is. Ik pak dus de stofzuiger en maak het hele gedeelte goed schoon.

Stap 2

Hierna pak ik mijn emmer water waar ook een dopje allesreiniger en een klein scheutje Dettol in zit. Met een vochtige doek maak ik de bodem, maar ook de wanden en de tralies goed schoon. Ik heb wegwerp doekjes geprobeerd, maar tot nu toe werken gewone schoonmaakdoekjes het beste om al het haar op te vegen. Ik heb wel verschillende kleuren doekjes voor verschillende klusjes. Zo zijn de blauwe doekjes uitsluitend voor het konijnenhok. Alle doekjes worden verzameld en op 95 graden gewassen als ik er genoeg heb.

Konijnenhok schoonmaken

Schoon en fris na het dweilen.

Stap 3

Als het hok weer droog is leg ik eerst een laagje kranten of folders op de bodem. Dan leg ik de bak terug waar ik ook een paar lagen folders in leg. In de bak leg ik daarna wat hooi. Hier bovenop gaan allemaal propjes van folders die te klein zijn om goed op de bodem van het hok te leggen. Zo hebben Sander en Lotte weer een leuke graafbak waar ze in aan de slag mogen. Plassen doen ze er niet in, dat doen ze uitsluitend op de wc beneden.

Konijnenhok schoonmaken

En weer klaar om mee gespeeld te worden.

Stap 4

Boven is klaar, daarna volg ik beneden dezelfde stappen. Eerst alle kranten eruit halen.

Konijnenhok schoonmaken

Na het weghalen van alle kranten.

Daarna alles stofzuigen. Daarna dweilen. Op de hardnekkige urinevlekken laat ik wat schoonmaakazijn inwerken, daarna ook wegvegen met het doekje. Nieuwe laag kranten erin. De wc schoonmaken en weer vullen en dan alle speelgoed weer terug leggen in het hok.

Konijnenhok schoonmaken

Het hok is weer klaar om alle speelgoed in te leggen.

Stap 5

Klaar! Sander en Lotte rusten even uit. Ze hebben ook zo hard gewerkt… Arme konijnen! Het baasje mag de rest van de woonkamer en het huis stofzuigen. Pas daarna is het tijd voor een kop thee.

Konijnenhok schoonmaken

Twee vermoeide konijnen in een schoon hok.

 

Ik maak het hok minimaal twee keer per week schoon, de wc leeg ik wat vaker. Zoals ik al zei: iedereen heeft zo zijn eigen manier van schoonmaken, dit werkt voor mij het beste. Ik ben benieuwd naar jullie handige tips voor het schoonmaken! Laat een reactie achter met jouw tips!