Een mannetjes konijn wordt een rammelaar genoemd. Er zijn ook andere namen die mensen gebruiken voor een mannetjes konijn: een ram of een rammetje.

Rammelaar of voedster?

Het is erg moeilijk om goed te bepalen of je konijn een rammelaar of een voedster is. Het uiterlijk verschilt weinig van elkaar. Vaak hebben rammelaars een bredere kop dan voedsters en krijgen ze ook geen wam. Een wam is een vetlaag onder de kin van een voedster. Het verschil in geslacht tussen konijnen zit in de afstand van de anus en de geslachtsopening en de vorm van de geslachtsopening. Deze verschillen zijn niet groot. In dit blog lees je meer over de geslachtsbepaling van konijnen.

Mia Martin

Op deze foto zie je mijn konijnen Mia (links) en Martin (rechts). Je ziet op deze foto goed dat Martin een bredere kop heeft dan Mia. Bovendien zie je op deze foto ook goed dat Mia een wam (onderkin) heeft en Martin niet.

Groepsdieren

Konijnen leven in het wild in groepen die bestaan uit één rammelaar en meerdere vrouwtjes konijnen (voedsters). Ook tamme konijnen zijn groepsdieren en zijn dus gelukkiger met één of meerdere soortgenoten. Toch is niet elk konijn een geschikte partner voor jouw rammelaar.

Een partner kiezen

Net als in het wild heeft een koppeling tussen één gecastreerde rammelaar en één of meerdere voedsters de meeste kans van slagen. Het is belangrijk dat je je rammelaar laat castreren en minstens twee weken wacht na de operatie om hem te gaan koppelen aan een partner. Een gecastreerde rammelaar is minder agressief en heeft niet de constante drang om te paren. Bovendien leven gecastreerde rammelaars langer en gezonder. In dit blog lees je meer over het belang van castreren.

Een koppeling die bijna nooit goed gaat is een koppeling van twee rammelaars. In het wild vechten de rammelaars om dominantie en het recht om te mogen paren met de voedsters. Zelfs twee gecastreerde rammelaars zullen veel vechten, soms zelfs tot de dood! Meer weten over het vinden van een geschikte partner voor jouw konijn? Op onze pagina over koppelen vind je meer informatie.

Verschil in gezondheid en levensduur

Rammelaars die niet gecastreerd zijn leven vaak minder lang dan gecastreerde rammelaars. De invloed van hormonen op een niet gecastreerde rammelaar is erg groot. Hierdoor zal hij sneller geneigd zijn andere konijnen en soms zelf honden of katten aan te vallen om zijn dominantie te laten zien. Bovendien markeren rammelaars hun territorium door te sproeien met urine, dit gedrag neemt ook af door castratie.

Rammelaars en voedsters hebben dezelfde levensverwachting van 8 tot 12 jaar. Er zijn geen ziektes die vaker voorkomen bij rammelaars.