Gisteren stond ik namen Stichting Konijnenbelangen op het Dier&co evenement in Zutphen. Een kleinschalig evenement met als doel om kinderen in aanraking te brengen met dieren en om ze iets te leren over de goede verzorging van dieren. In dit blog een overzicht van de meest gestelde vragen.

1. Waarom is gemengd voer niet goed voor konijnen?

Op de stand hadden we twee bakjes voer staan. Een bakje met Science Selective en een bakje met gemengd voer (muesli voer). In dit blog over gemengd voer kun je aan de hand van onderzoek lezen waarom muesli voer niet goed is voor je konijn, maar ik zal het ook even kort toelichten. Muesli voer ziet er voor ons mensen erg gezellig en lekker uit, maar het is niet altijd gezond. De meeste konijnen eten alleen de dingen op die ze lekker vinden en laten de rest liggen. Hierdoor krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Verder zit er in gemengd voer niet de vezels die een konijn nodig heeft voor het goed afslijten van zijn tanden. Hierdoor kunnen gebitsproblemen als haakjes op de kiezen of te lange voortanden ontstaan. Als laatste bevatten de meeste gemengde konijnenvoeren veel granen en veel suikers. Een konijn dat teveel suiker eet zal aankomen in gewicht. Een dik konijn kan weer last krijgen van zijn gewrichten door de extra druk daarop.

Wat moet een konijn dan wel eten? Nou: hooi! 80 % van het dieet van een konijn zou moeten bestaan uit hooi. Daarnaast kun je je konijn wat biks (bijvoorbeeld Science Selective) geven en wat groenten. Pas op met wortelen en fruit, ook deze bevatten veel suikers. Geeft je konijn liever een stuk witlof of het groen van wortelen. Meer weten over een goede voeding voor je konijnen? Bekijk dan eens onze pagina over voeding.

2. Waarom kan ik mijn konijn beter niet alleen houden?

Konijnen zijn groepsdieren en zijn dus veel gelukkiger als ze een maatje hebben die 24 uur per dag bij ze kan zijn en hun taal spreekt. Hoeveel wij ook van ons konijn houden wij kunnen niet altijd bij ze zijn en kunnen niet met ze communiceren zoals een ander konijn dat kan.

Het is echt geweldig om te zien hoe een konijn kan opbloeien van een maatje: samen eten, spelen, knuffelen en elkaar wassen. Je ziet ze echt genieten van elkaar.

3. Waar haal ik een maatje voor mijn konijn?

Je wilt dus een maatje voor je konijn. Dat gaat niet zomaar. Je kunt niet zomaar een konijn meenemen en verwachten dat het goede vrienden worden. Jij vind ook niet iedereen aardig en zou al helemaal niet met iedereen goed op kunnen schieten als je ineens een kamer moet delen.

Ook is het belangrijk dat voordat je je konijn kunt laten daten, het rammetje eerst gecastreerd is. Heb je een voedster (een vrouwtje?) dan kun je haar veilig meenemen naar een opvang. De meeste konijnen opvangen castreren alle rammelaars. Twee weken na een castratie kunnen ze gekoppeld worden aan een vriendinnetje.

Mia Martin

Mijn eerste konijn Martin tijdens de koppeling met Mia bij de opvang.

De beste plek om een vriendje voor je konijn te halen is dus een konijnen opvang. Zij hebben veel ervaring met het koppelen van konijnen. Neem van te voren even contact op met de opvang en vertel ze dat je een vriendje zoekt voor je konijn. Je kunt dan een afspraak maken om je konijn mee te nemen en daar voor te stellen aan een aantal partners. De opvang heeft vaak een speciale koppelruimte en ze kunnen door hun ervaring al snel zien of het een goede match is. Mocht het onverhoopt thuis toch misgaan, dan kun je het konijn terug brengen en een ander maatje uitzoeken voor je konijn.

Meer weten over het vinden van een geschikte partner voor je konijn? Je leest er alles over op onze pagina over koppelen.

4. Waarom kan ik mijn konijn beter geen wortel geven?

Zoals ik al eerder benoemd heb zit er in wortel (net als in fruit) veel suiker. Het regelmatig geven van voedsel met veel suiker kan ervoor zorgen dat je konijn te dik wordt en daardoor problemen krijgt met bijvoorbeeld zijn gewrichten, zich niet meer goed kunnen verzorgen of zelfs suikerziekte. Natuurlijk mag je je konijn af en toe een stukje wortel (plakje van 1,5 cm) geven of een stukje appel, maar je kunt je konijn beter het wortelloof (de groene bladeren van de wortelen) geven, een stukje andijvie of witlof. Denk eraan dat als je je konijn een nieuw soort groeten wilt geven je dat rustig op moet bouwen. Geeft maximaal 1 soort nieuwe groenten per week en bouw het rustig op. Begin met een stuk ter grote van een postzegel en kijk of dat goed gaat. Meer lezen over groenten voor je konijnen? Op onze pagina over groenvoer lees je er alles over.