Tijdens de hittegolf heb ik dingen voorbij zien komen die tijdens warme dagen niet goed zijn voor je konijnen. Om je te helpen deze fouten niet te maken heb ik ze even op een rij gezet.

1. Konijnen onder de kraan zetten

Nat konijn

Bron: reddit.com

Dompel je konijn nooit, maar dan ook nooit onder in water! Konijnen zijn erg gevoelig en kunnen in shock raken of zelfs overlijden! Dit geldt overigens ook voor een konijn in een zwembad gooien. Konijnen kunnen wel zwemmen, maar doen dit om te overleven. Ook een natte handdoek op je konijn leggen is geen goed idee. Je kunt deze handdoek beter op de grond leggen zodat je konijn zelf kan kiezen om erop te gaan liggen of staan. Sommige konijnen staan graag met hun pootjes in een laagje water op warme dagen. Je kunt bijvoorbeeld een teiltje of een ovenschaal met een klein laagje water neerzetten. Hier kunnen konijnen van drinken of er zelf voor kiezen om er met de pootjes in te gaan staan.

2. Konijnen in de volle zon laten staan

Helaas heb ik verschillende berichten voorbij zien komen van konijnen die aan de hitte bezweken zijn. Sommige situaties zijn zo gemakkelijk te voorkomen dat ik er verdrietig en boos van wordt. Konijnen mogen nooit in de volle zon staan! Zorg voor schaduw door bijvoorbeeld extra parasols. Een natte handdoek op het dak kan helpen het hok koel te houden. Geef de konijnen voldoende vers water en icepods, flesjes water uit de vriezer of een tegel of baksteen uit de vriezer. Zorg ervoor dat die tegels nooit in de zon liggen, dan worden ze bloedheet. Is het binnen een stuk koeler dan buiten? Overweeg dan tijdelijk je konijnen naar binnen te halen.

3. Een konijn in de auto laten

Waarschijnlijk heb je wel berichten zien langskomen om mensen te waarschuwen om hun hond nooit in de auto te laten met warm weer. Helaas begrijpen sommige mensen dit nog altijd niet. Deze waarschuwing geld natuurlijk voor alle dieren, ook konijnen. Konijnen kunnen veel beter tegen de kou dan tegen warmte. Een korte periode in een hete auto kan al zorgen voor oververhitting of zelfs de dood. Laat je konijnen als het even kan op deze warme dagen thuis. Kan het niet anders? Dan is een airco en een plek uit de zon essentieel tijdens de reis.

4. Een langharig konijn niet scheren

angora konijn

Angora konijn

Er bestaat een mythe dat je langharige honden niet moet scheren of knippen op warme dagen omdat de vacht ze juist helpt om ze koel te houden. Dit klopt maar gedeeltelijk. Een vacht kan helpen om te isoleren als de buitentemperatuur warmer is dan de lichaamstemperatuur van de hond. Laat het gemiddelde zoogdier een lichaamstemperatuur hebben van boven de 37 graden Celcius en dus zul je begrijpen dat zelfs met de hittegolf het fijner was geweest voor het dier om van deze dikke jas te zijn verlost.

Langharige konijnen zoals bijvoorbeeld het Angora konijn zullen je dankbaar zijn voor een korte vacht op warme dagen. Ook kortharige konijnen kun je helpen koel te blijven door de losse haren uit hun vacht te borstelen.

zonnebrand konijnen5. Zonnebrand op je konijn smeren

Ik kwam op Facebook een vraag tegen van een meisje met een albino konijn. Ze was bang dat haar konijn zou verbranden en vroeg zich af of ze zonnebrand op zijn oren kon smeren om hem te beschermen. Dat kun je beter niet doen. Houd je konijn koel en in de schaduw. Zonnebrand kan je konijn ziek maken of ervoor zorgen dat je konijn oververhit raakt.

Wat dan wel?

Er staan in dit blog al wat handige tips om je konijnen koel te houden tijdens het warme weer. Wil je meer tips? Dit blog over konijnen en warm weer staat er vol mee!