Als konijnen in de rui zijn krijgen ze veel haar binnen. Al deze haren kunnen gaan samenklonteren in het maagdarmstelsel van het konijn en in het ergste geval een verstopping veroorzaken. Er zijn drie dingen die je kunt doen om het risico op verstopping te verminderen.

FURminator1. Borstelen, borstelen, borstelen

Hoe meer losse haren jij verwijderd uit de vacht van je konijn, hoe minder van deze haren ze binnen krijgen. In dit blog lees je meer over het borstelen van je konijn. De keuze voor je juiste borstel en hoe je je konijn het beste vast kunt houden. Zoek je een goede borstel om de losse ondervacht van je konijnen te verwijderen? Bekijk dan eens dit blog over de FURminator.

2. Prozyme geven

prozyme 2Prozyme is een product dat al meer dan 30 jaar op de markt is om verstoppingen tegen te gaan bij huisdieren. Prozyme is een poeder dat bestaat uit enzymen. Deze enzymen breken geen haar af, maar wel het voedsel dat om het haar heen geklonterd zit. Door het gebruik van Prozyme wordt een beginnende blokkade kleiner en wordt de kans dat voedsel weer goed wordt doorgevoerd groter. Het voordeel van Prozyme is dat het altijd gegeven kan worden, ook in combinatie met medicijnen.

Het is aan te raden om konijnen in de rui 1 of 2 maal daags preventief Prozyme te geven als je merkt dat de keutels kleiner en harder worden, of dat er veel haar in de keutels zit. Sommige mensen zeggen dat ze geen verschil merken bij het geven van Prozyme, maar ik heb zelf erg goede ervaringen. Mijn eerste konijn Martin heeft meerdere malen een verstopping gehad tot ik hem preventief dagelijks Prozyme ben gaan geven. Zelfs dit jaar merkte ik het weer: Lotte kreeg kleine onregelmatige keutels tijdens de rui. Begonnen met 1/4 theelepel Prozyme over de groenten en ze heeft weer mooie grote keutels. In dit geval denk ik: baat het niet, dan schaad het niet.

Prozyme is in verschillende maten verkrijgbaar, ik zou aanraden een kleine verpakking aan te schaffen omdat je niet veel nodig hebt. Bovendien is het product lang houdbaar mits het droog, donker en koel bewaard wordt. Bij Stichting BunnyBin kun je potten van 85 gram kopen.

Ik zou ongeveer 1/4 theelepel per konijn in gedachten houden als je je konijnen Prozyme geeft. Je kunt het ze geven op een stukje groenten (bijvoorbeeld witlof of andijvie). Maak de groenten even nat voordat je de Prozyme erop strooit, zo blijft het beter plakken. Ik vind het zelf het makkelijkste om de groenten voor de konijnen klaar te maken en de Prozyme er dan overheen te strooien. Zo zit er een beetje Prozyme op alle groenten en eten ze alles op.

3. Verse ananassap

Sommige konijneneigenaren zweren bij verse ananassap. Prozyme bevat onder andere ook de werkzame enzymen uit ananas. De verse ananassap moet dan wel echt vers zijn: zelf persen. De ananas mag niet te rijp zijn, maar moet ook weer niet te onrijp zijn. De enzymen verdwijnen snel uit het sap dus snel na het maken geven. (Eventueel dwangvoeren.) Zelf vind ik dit teveel gedoe. Prozyme heb ik altijd op voorraad en is een stuk goedkoper dan telkens een verse ananas te gaan kopen en je hebt het in huis als je het nodig hebt.

Wat te doen bij verstopping?

Een verstopping is heel erg pijnlijk en gevaarlijk. Konijnendarmen moeten altijd op gang blijven en een verstopping kan ervoor zorgen dat ze stil komen te liggen: levensgevaarlijk! Een aantal waarschuwingssignalen zijn: een konijn dat niet wil eten (ook niet zijn lievelingseten zoals bijvoorbeeld rozijntjes of een plakje banaan), pijn lijkt te hebben, op een vreemde manier in elkaar gedoken zit, lusteloos is, terugtrekt als je zijn buikje aanraakt of niet wil bewegen. Bel dan altijd direct de dierenarts, ook ’s nachts of in het weekend! Een verstopping bij een konijn is een noodsituatie. Twijfel je? Bel dan ook! Liever een keer te vaak langs bij de dierenarts dan een dood(ziek) konijn.