Misschien heb je er iets over gehoord in het nieuws, RHD2-virus slaat toe bij konijnen. Maar wat is het RHD2-virus en wat kun je er tegen doen om je konijnen veilig houden?

RHD en RHD2

Viraal hemorragisch syndroom (VHS), ook wel bekend onder de namen VHD (viral haemorrhagic disease) en RHD (rabbit haemorrhagic disease), is een konijnenziekte die ontstaat door een calicivirus. VHS is een dodelijke ziekte die gemakkelijk te voorkomen is door je konijnen elk jaar te laten inenten bij de dierenarts. Meer over VHS en de symptomen lees je op onze pagina over VHS.

Elk jaar overlijden er in Nederland wilde en tamme konijnen aan VHS. Dit jaar zijn er echter ook tamme konijnen overleden die zijn gevaccineerd tegen VHS. Op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht hebben ze bij overleden konijnen vast kunnen stellen dat ze zijn overleden aan deze nieuwe variant van VHS.

Vaccineren

Momenteel zijn er een aantal vaccins tegen RHD2 uit het buitenland beschikbaar. Ik ben met Lotte en Sander naar de dierenarts geweest voor Lotte’s jaarlijkse vaccinaties tegen VHS en myxomatose. De dierenarts gaf aan dat de vaccins die nu beschikbaar zijn na 6 weken herhaald moeten worden, hij wacht op een vaccin dat jaarlijks gegeven kan worden net als de VHS/myxomatose combinatie die ze al jaarlijks krijgen. De dierenarts gaf aan dat hij mijn belt zodra het vaccin tegen de nieuwe variant van VHS/RHD binnen is. Op dat moment ga ik nog een keer langs met Sander en Lotte.

Wat kun je doen?

Als je niet wilt wachten op het nieuwe vaccin, kun je een andere dierenarts zoeken die wel een van de buitenlandse RHD2 vaccins wil geven. Hiernaast raadt de faculteit diergeneeskunde in Utrecht de volgende maatregelen aan:

  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. Neem ook geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.
  • Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.
  • Treft u dode wilde konijnen aan? Meldt deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website.
  • Indien u acute sterfte heeft onder uw konijnen waarbij het vermoeden bestaat dat dit door VHD wordt veroorzaakt, kan een zogenaamde ‘noodvaccinatie’ overwogen worden. Uw dierenarts kan u hier verder over informeren.