Toen ik Eddie leerde kennen had hij helemaal niets met dieren. Het zou nooit in hem opkomen om ooit een huisdier te nemen. Toch kwam er niet alleen een vrouw in huis toen we gingen samenwonen, maar ook twee konijnen. Sander en Mia en hun hok moesten uiteraard mee. Ik vroeg Eddie of hij iets kon vertellen over hoe hij de afgelopen 1,5 jaar heeft ervaren.

Eddie aan het woord

Stel je gaat samenwonen en je vriendin heeft konijnen. Niet zo’n probleem denk je wellicht. Van konijnen merk je nagenoeg niets. Dat was tenminste wat ik 1,5 jaar terug dacht. En ik zat er ietwat naast… Hieronder (met een knipoog) mijn bevindingen:

1. Het konijnenhok is enorm!

Mijn konijnenhok

Hier stond ooit de boekenkast.

Wie deze site vaker bezoekt herkent de villa waarin de konijnen van Liz wonen. Wat ik onderschat had was dat het hok zo groot was en beide delen van het hok nodig waren. Het hok is nodig, want de beestjes hebben uiteraard voldoende ruimte nodig. Onthoud echter wel dat die ruimte ten koste gaat van, in mijn geval, een boekenkast (en nog een vierkante meter extra).
Heb je er vrede mee? Hopelijk kan je er ook tegen dat je vrienden je er om uit zullen lachen. Zeker omdat je eerst anti-huisdier was.

2. Haar. Overal konijnenhaar

haarHoud je van een net en opgeruimd huis zonder rondvliegend stof? Je leven zal veranderen. Met konijnen haal je een haarfabriek in huis. En dat haar verspreid zich naar alle plekken. Ja. Alle plekken.
Zeker wanneer konijnen in de rui zijn is dagelijks stofzuigen een must. Maar één ding is zeker. Een huis zonder konijnenhaar behoort tot het verleden.

3. De vakantieplanning krijgt een extra aandachtspunt

Je wilt spontaan een lang weekend weg. Reis boeken, hotel reserveren, koffer pakken en gaan. Of toch niet… Je hebt konijnen in huis en die moeten ook eten en drinken. Een ruime voorraad en schoon hok (of konijnenoppas) hoort ineens bij je nieuwe vakantieplanning. Gefeliciteerd met deze verrijking aan je reiszorgen. 😉

4. Konijnenvilla schoonmaken

Mia helptKonijnen zijn net diva’s. Ze lopen rond waar en wanneer ze willen en maken hun hok vies. Daarna is de rest van jouw woning aan de beurt. En om dat schoon te maken hebben ze een schoonmaker in dienst. Fijn? Nee. Jij bent die schoonmaker.

5. Ochtendroutine

’s Ochtends had ik zo mijn routine. Douchen, aankleden, ontbijten, even de computer aan en nieuws bekijken en naar het werk. Wanneer ik haast had beperkte ik mij tot de eerste twee. Maar haast of niet, konijnen voeren is toegevoegd aan mijn ochtendroutine. Snel moeten vertrekken gaat dus iets minder snel, want de konijnen verwachten iets lekkers. En maak je geen zorgen, want vergeten doe je dat niet. Ze leren snel genoeg dat jij de man bent die ’s ochtends brokjes geeft. Twee paar hoopvolle oogjes die je elke ochtend vragend aankijken herinneren jou aan die taak.

6. Konijnen zijn zindelijk

En dat zijn ze bijna helemaal. Ja, bijna. Het meeste zullen ze op hun ‘toilet’ doen. Eenzelfde hoeveel keutels zal je naast hun toilet vinden. En in het deel van jouw woning dat de konijnen mogen betreden zal je af en toe ook wat vinden. Met name als ze een favoriete plek hebben geclaimd. Onder je tafel bijvoorbeeld of onder een kast.

7. Folders en kranten gooide je snel weg

Maar dat is nu allemaal anders. Je vriendin heeft namelijk graag folders, kranten en dozen voor de konijnen. Folders en kranten voor in het hok en dozen omdat konijnen daar graag mee spelen. En drie keer raden wie er dus een mooie voorraad oud-papier in huis krijgt om te bewaren. Gefeliciteerd!

Enige nuance

Je leven gaat absoluut anders zijn wanneer je konijnen in huis haalt. Het valt echter allemaal wel mee. Konijnen stinken niet zoals honden dat doen, de haartjes zijn klein en konijnen vragen ook niet bijzonder veel aandacht.
Ik ben geen groot fan van huisdieren, maar als er dan toch dieren in huis moeten zijn dan zijn konijnen prima huisgenootjes.

Groeten,

Eddie
De vriend van Liz en huisgenoot van Sander en Lotte.