Als goede konijneneigenaar geef je je konijnen minimaal één keer per dag schoon water. Super! Toch is dit niet genoeg. Het is belangrijk om niet alleen maar het waterbakje of de waterfles bij te vullen, maar je moet het bakje of het flesje ook regelmatig goed schoonmaken.

Misschien heb je het al wel eens gemerkt: als je de waterbak of het waterflesje van je konijnen een tijdje niet schoonmaakt komt er een soort slijmerig laagje in het bakje of de fles. Maak je het bakje of de fles nog langer niet schoon dan zal de slijmlaag groeien en meer zichtbaar worden.

Waarom is dit gevaarlijk?

vieze drinkbakKonijnen eten hooi, groenvoer, brokjes, maar ook blindedarmkeutels en soms ook gewone keutels. Ook wassen ze zich elke dag meerdere keren uitgebreid. Met de viezigheid van het eten, de keutels of de vacht aan hun mond gaan ze dan drinken. Er kan dan viezigheid en bacteriën in het water terecht komen. Water is een fantastische plek om zich te vermenigvuldigen. Heb je een waterbak? Dan kan er ook makkelijk van alles in de bak komen door de wind, denk bijvoorbeeld aan sporen van schimmel enzovoort.

De bacteriën en de schimmel kan zich gaan vermenigvuldigen en gaat zich vaak aan de rand hechten. Zodra je het slijmlaagje kunt voelen, zitten er dus al een heleboel viezigheid in het drinkwater van je konijnen. Maak je het bakje niet goed schoon, dan vermenigvuldigen de bacteriën enzovoort zich gewoon weer verder zodra je schoon water in het bakje doet.

Je wilt uiteraard niet dat je konijnen ziek worden van vieze bakjes of flesjes. Het is dus belangrijk om de bakjes en flesjes regelmatig schoon te maken.

Hoe maak ik mijn bakjes en flesjes goed schoon?

Er zijn een aantal methoden om je bakjes en flesjes goed schoon te maken. Een ding waar je rekening mee moet houden is het materiaal van de bakjes en flesjes. Plastic kan gaan smelten of vervormen als je het op hoge temperatuur wast. Zelf vind ik het daarom minder geschikt om te geven aan de konijnen. Ik geef de voorkeur aan ovenschalen van bijvoorbeeld glas. Deze kunnen op hoge temperatuur worden gewassen en je kunt er makkelijk meerdere aanschaffen. Ook voerbakken en drinkbakken van roestvrij staal zijn erg goed schoon te maken op hoge temperatuur.

Heb je waterflesjes voor je konijnen? Denk eraan dat je niet alleen het flesje schoonmaakt, maar ook het drinktuitje!

 1. De makkelijkste manier is om meerdere bakjes en flesjes te hebben. Zodra je de konijnen schoon water geeft, doe je dit in een schoon bakje of een schoon flesje. Dan heb je de tijd om het even te laten staan als je bijvoorbeeld weg moet.
 2. De meest simpele manier om flesjes en bakjes schoon te maken is ze op hoge temperatuur in de vaatwasser te zetten. Let op: plastic bakjes en flesjes kunnen smelten of vervormen op hoge temperatuur! (Was ook altijd de drinktuitjes!)
 3. Een andere optie is om de bakjes en flesjes met de hand af te wassen met heet water en wat afwasmiddel. Ik gebruik hiervoor een schuursponsje of een afwasborstel om ervoor te zorgen dat de randen allemaal goed schoon zijn. Zorg er altijd voor dat je bakjes en flesjes (inclusief de drinktuit) goed afspoelt met water. Je wilt niet dat je konijnen afwasmiddel drinken…
 4. Flesjes die aan het hok hangen zijn moeilijker schoon te maken. Je kunt namelijk niet zo goed bij de binnenranden van het flesje. Er zijn een aantal dingen die het schoonmaken makkelijker kunnen maken. Glazen drinkflessen met metalen tuiten kunnen gewoon in de vaatwasser op hoge temperatuur. Om plastic flessen en tuiten te reinigen kun je speciale flessenborstels kopen. Deze zijn gemaakt voor het schoonmaken van de flesjes voor poedermelk voor baby’s. Ze zijn online te krijgen, maar ook bij een Prenatal of een Hema. Denk eraan dat je na elk gebruik de borstel goed schoonmaakt! De borstel kan makkelijk mee in de vaatwasser. Gebruik de flessenborstel met heet water en een klein beetje afwasmiddel. Denk eraan dat je alles goed afspoelt met schoon water!

  flessenborstel

  Een voorbeeld van een flessenborstel.

 5. Heb je geen flessenborstel? Met een tandenborstel kom je ook een heel eind. Het is alleen lastig om daarmee de bodem van de fles goed schoon te krijgen.
 6. Een andere optie is een een gootsteen ketting. Heet water in het flesje, een klein beetje afwasmiddel en dan schudden. Hierna het flesje goed afspoelen met schoon water. Denk eraan dat je het kettinkje ook goed schoon moet maken.

  gootsteen ketting

  Een gootsteen ketting.

 7. De laatste optie voor flesjes: een beetje rauwe rijst en water in het flesje en schudden. Dit is echt een noodoplossing. Het werkt niet zo goed als alle andere opties, je moet daarna de rijst weer uit het flesje krijgen en je kunt het niet met te heet water doen omdat de rijst dan gaar wordt. Ik zou zelf eerder een tandenborstel kopen voor het schoonmaken. Dan kun je wel met goed heet water en wat sop het flesje.

Hoe vaak moet ik de drinkbak schoonmaken?

Het liefste iedere dag. Daarom is het handig om meer dan één drinkbak te hebben. Heb je er bijvoorbeeld 3 of 4 dan kun je elke dag een schone bak pakken en één keer in de paar dagen alles tegelijkertijd afwassen of dan de vaatwasser aanzetten.

Denk eraan dat je na het schoonmaken de bakjes en flesjes goed afspoelt met schoon water. Je wilt geen afwasmiddel achterlaten op het bakje. Ook het gebruik van sterk geurende schoonmaakmiddelen is af te raden. Je wilt niet dat de geur in het bakje of flesje trekt en je konijn daardoor het water niet meer lekker vind. Bovendien zou ik zelf ook niet het risico willen lopen dat het schoonmaakmiddel dat ik gebruik giftig kan zijn voor mijn konijnen.