Konijnen gedrag: tandenknarsen

Als ik visite heb zeggen ze vaak: wat zijn konijnen toch stil! Konijnen zijn erg stil, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een cavia. Een van de geluiden die je kunnen opvallen bij een konijn is tandenknarsen, of klappertanden. Er zijn wel twee soorten tandenknarsen. Het kan betekenen dat je konijn tevreden is, of dat je konijn pijn heeft. Twee uitersten dus. In dit blog leg ik het verschil uit.

Konijnen die “spinnen”

Een heel tevreden konijn zal zachtjes tandenknarsen gebruiken als een soort spinnen. Meestal liggen ze bijna te slapen, vaak in een languit relaxte houding. Mia doet dit graag als ze in de zon ligt te relaxen. Hieronder staan twee korte filmpjes die tevreden konijnen tandenknarsen laten zien.

Tandenknarsen door pijn

Een konijn met veel pijn kan dit laten zien door tandenknarsen. Mijn konijn Martin heeft een keer een gasaanval gehad en dit was de eerste keer dat ik hem op deze manier zag tandenknarsen. Een tevreden konijn zal relaxed liggen en zachtjes tandenknarsen, maar bij Martin was dit anders. Hij zat in een rare verkrampte houding en was erg hard aan het knarsen met zijn tanden. Er zijn dus veel meer aanwijzingen dat je konijn pijn kan hebben. Wil je weten welke symptomen dit zijn? In dit blog over pijn legt onze dierenarts uit hoe pijn werkt bij konijnen en hoe ze dit aan ons tonen. Tandenknarsen door pijn is dus anders dan “spinnen” het is harder en vaak ziet een konijn er alles behalve comfortabel uit. Vertoont je konijn symptomen zoals deze worden genoemd in het blog over pijn? Neem dan altijd direct contact op met de dierenarts!