In december 2014 werd er bekend dat in New York een wet is aangenomen die de verkoop van konijnen in dierenwinkels gaat verbieden. Fantastisch nieuws voor alle konijnen in de opvang in New York! Hopelijk zullen veel meer staten en landen deze wetgeving gaan toepassen. Waarom het verbieden van de verkoop van konijnen in dierenwinkels zo’n goed idee is, lees je in dit blog.

Wat betekent dit voor New York?

Vanaf 1 juni 2015 mogen er dus geen konijnen meer verkocht worden in dierenwinkels. Mensen zullen dus een konijn moeten adopteren bij een asiel, of een konijn kopen bij een erkende fokker.  Asielen en opvangen hopen hierdoor dat er geen konijnen meer verkocht zullen gaan worden zonder goede voorlichting. Hierdoor komen er minder konijnen in de opvang terecht en krijgen meer konijnen uit de opvang een nieuw huis.

Impulsaankoop

te klein hok

Dit hopen ze in New York te voorkomen. Een konijn alleen in een veel te klein hok. Wil je meer lezen over een goed hok voor je konijn? Kijk dan eens op onze pagina over huisvesting.

Helaas zijn veel konijnen die verkocht worden in dierenwinkels vaak impulsaankopen. Die schattige jonge konijntjes zien er erg leuk uit en je kind wil heel graag een huisdier. Wat mensen niet te horen krijgen is dat konijnen makkelijk 12 jaar oud kunnen worden, dat het groepsdieren zijn en dat ze het beste samen gehouden kunnen worden in de combinatie gecastreerd mannetje en een vrouwtje. Verder hebben konijnen de ruimte nodig om te kunnen rennen en springen, de meeste hokken die bij de dierenwinkels verkocht worden zijn veel te klein. Ook zijn konijnen dieren die graag met alle pootjes op de grond blijven staan, de meest konijnen vinden het niet leuk om opgepakt te worden. Ze moeten je leren vertrouwen en komen op een gegeven moment zelf naar je toe om geknuffeld te worden. Al met al zijn het zeker geen dieren die geschikt zijn als huisdier voor je kinderen. Je moet als ouders bereid zijn om de komende 12 jaar deze konijnen een goed huis te kunnen bieden.

Veel konijnen die verkocht worden als impulsaankoop worden helaas vaak na een tijdje verwaarloosd en vergeten. Het is een beter idee om het konijn naar een opvang te brengen. Voor een kleine bijdrage zorgen ze daar dat het konijnen gecastreerd wordt en een goed huis krijgt samen met een ander konijn. Wat je zeker niet moet doen in het konijn “vrijlaten” in de natuur. Konijnen zijn gefokt als huisdier en hebben geen idee hoe ze buiten moeten overleven. Ze weten niet wat ze wel en niet kunnen eten en worden aangevallen door honden, katten of andere roofdieren.

Helaas gebeurt het ook wel dan mensen hun konijnen gratis aanbieden op marktplaats of via facebook. Doe dit alsjeblieft nooit! Er zullen vast mensen met goede bedoelingen de konijnen willen meenemen, maar helaas worden de konijnen ook gebruikt als voer of trainingsmateriaal voor honden. Een verschrikkelijk einde voor zo’n beestje. Voor een kleine bijdrage zorgt het asiel of een opvang ervoor dat het konijn een goed nieuw thuis krijgt.

Ook in Nederland

Konijnenbelangen keurmerk

Het keurmerk voor dierenwinkels van Stichting konijnenbelangen.

In Nederland zijn er gelukkig steeds meer dierenwinkels die inzien dat de verkoop van konijnen geen goed idee is. Stichting konijnenbelangen reikt stikkers met een keurmerk uit aan dierenwinkels die geen konijnen meer verkopen. Dat betekent niet dat dierenwinkels geen konijnen meer kunnen tonen. Ze kunnen bijvoorbeeld samenwerken met asielen en opvangen om via hun winkel konijnen uit de opvang een goed huis te geven. Een opvang zal er voor zorgen dat mensen goede informatie krijgen over het houden van konijnen als huisdier en kan helpen met de koppeling van het konijn.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met het adopteren van Sander en Mia. Meer over mijn ervaringen lees je in dit blog over adoptie.