Mensen die wat vaker bij een konijnenopvang komen of de websites in de gaten houden hebben het vast al wel eens gemerkt: sommige konijnen blijven veel langer in de opvang zitten dan andere konijnen. Hoe komt het dat deze konijnen langer moeten wachten op een nieuw thuis? En zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden als je een nieuwe partner zoekt voor je konijn?

Collage Mia

Mia met haar rechtopstaande oren.

Oren

Veel mensen willen liever een konijn met hangende oren, dan een konijn met rechtopstaande oren. Konijnen met rechtopstaande oren blijven vaak veel langer zitten in de opvang dan hangoren. Ben je opzoek naar een nieuwe partner voor je konijn? Overweeg dan eens een konijn met rechtopstaande oren. Bovendien kun je bij konijnen met rechtopstaande oren makkelijker zien hoe ze zich voelen: nieuwsgierig, bang, boos, of ze doen alsof ze slapen en houden je stiekem toch in de gaten. Er is geen verschil in karakter tussen hangoren en konijnen met rechtopstaande oren. Het ene soort is niet liever dan het andere. Elk konijn heeft een uniek karakter.

Mia Martin

Mijn eerste konijn Martin had niet veel mee: een wit konijn met rode ogen. Zelf kon hij niet kiezen of hij een hangoor of een konijn met rechtopstaande oren was.

Kleur

Gevlekte konijnen zitten meestal niet zo lang op een nieuw thuis te wachten. Het ziet er ook leuk uit al die vlekjes. Toch zijn er wat kleuren die minder populair zijn bij mensen. Konijnen die helemaal zwart van kleur zijn worden vaak over het hoofd gezien in de opvang. Konijnen met een wildkleur zijn ook minder populair. En ben je een geheel wit konijn en ook nog de pech dat je rode ogen hebt? Dan kan het ook lang duren voordat je een nieuwe plek hebt gevonden. De kleur van de vacht, de kleur van de ogen en of een konijn al dan niet vlekken heeft, heeft geen enkele invloed op hoe lief een konijn is.

Koppeltjes

Veel mensen komen bij de opvang omdat ze een (nieuwe) partner zoeken voor hun konijn. Toch komen er bij de opvangen ook regelmatig koppeltjes binnen, of worden twee konijnen in de opvang aan elkaar gekoppeld. Zo’n koppeltje is natuurlijk ideaal voor mensen die nog geen konijnen hebben, of voor mensen die naast hun bestaande koppeltje een thuis willen bieden aan een ander koppel.

Angstige konijnen

Wat de voorgeschiedenis van Mia was voordat ze bij de opvang terecht kwam is nooit helemaal duidelijk geworden. Wat wel duidelijk was, was dat Mia ontzettend angstig was. Hierdoor zat ze al ruim een jaar te wachten op een nieuw plekje. Het is natuurlijk leuk om een konijn uit te zoeken dat gelijk naar je toe komt en zich graag laat aaien, maar vergeet de angstige en verlegen konijnen niet. Mia is nooit een echt knuffelkonijn geworden, maar ze heeft heel veel geleerd van haar eerste husbun Martin en daarna van Sander. Het heeft een hele poos geduurd voordat ze bij mij kwam om uit mijn hand te eten en ik haar een aai over haar kopje mocht geven. Het was elke keer een fantastisch gevoel om haar vertrouwen een beetje te winnen en om haar te zien genieten van een soortgenootje.

Sander en Lotte

Je zou nu niet meer zeggen dat Lotte een heel angstig konijn was.

In zo’n bang konijntje kan ook wel eens een grote knuffel schuilen. Lotte is zo’n konijn. Toen ze net in haar pleeggezin kwam, mocht er niemand in de buurt komen, was alles eng. Nu is het een nieuwsgierig en ondernemende knuffel die duidelijk laat weten wanneer zij aandacht nodig heeft en vaak je gezelschap opzoekt.

Een bang konijn zien veranderen in een zelfverzekerd en ondernemende persoonlijkheid is een van de mooiste dingen die ik heb mogen meemaken.

Tips voor een volgende keer

  • Kijk ook eens bij de konijnen die wat langer in de opvang zitten.
  • Een konijn dat bang is van mensen, kan ontzettend opleven van een soortgenootje.
  • Probeer verder te kijken dan de kleur van de vacht, de kleur van de ogen en de stand van de oren.
  • Ken je iemand die wil beginnen met konijnen? Wijs ze eens op alle leuke koppeltjes in de opvang die een plekje zoeken.

Natuurlijk is het moeilijk om je niet te laten leiden door hoe een konijntje eruit ziet. Dat vind ik zelf ook nog altijd moeilijk. Je kunt ook niet alleen maar rekening houden met wat jij wilt. Jij kunt bijvoorbeeld heel graag dat zwarte konijn met rechtopstaande oren willen adopteren, maar klikt het niet met het konijn dat je al hebt dan zul je toch een andere partner moeten zoeken. Het mooie van de opvang is dat ze veel ervaring hebben met koppelen en vaak al binnen een paar minuten kunnen zien of het een goede match is of niet. Mocht het onverhoopt toch mis gaan thuis, kun je altijd weer terug komen om een andere match te proberen.

Wil je meer weten over het koppelen van je konijn? Bekijk dan eens onze pagina over koppelen. Daar vind je informatie over het vinden van een goede match en hoe je moet koppelen.

Belangrijk: Een rammelaar moet altijd langer dan twee weken geleden gecastreerd zijn! Dan weet je zeker dat je veilig kunt gaan koppelen. 

Er zijn nog veel meer voordelen aan het castreren en steriliseren van je konijnen. Meer over castratie en sterilisatie lees je in dit blog.