Laatst kreeg ik de vraag: “Op je site staat dat konijnen vooral hooi moeten eten, maar kunnen ze ook stro eten? Is er eigenlijk verschil?” Een erg goede vraag! Veel mensen gebruiken de termen hooi en stro door elkaar terwijl de producten zelf erg van elkaar verschillen.

Ik heb ooit een keer iemand horen zeggen: “hooi is om te happen, en stro is om te stappen”. Een erg goede manier om het gebruik van hooi en stro te onthouden.

Hooi

Hooi is het hoofdvoer van konijnen. Hooi bestaat uit gedroogd gras waardoor het bijna alle voedingsstoffen bevat die je konijn nodig heeft. Er zijn ontzettend veel soorten hooi. Vind je konijn het ene soort hooi niet lekker? Probeer dan eens een ander soort hooi. Sommige konijnen zijn kieskeurig in wat ze willen eten. Geef niet op! Je vind vanzelf iets dat ze graag eten.

Stro

Stro bestaat uit gedroogde graanstengels die overblijven na het maaidorsen. Deze gedroogde graanstengels bevatten wel veel vezels, maar niet de voedingsstoffen die je konijn nodig heeft. Stro is overigens wel erg geschikt als bodembedekker of om je konijnen in de winter lekker warm te houden. Gebuik je stro als bodembedekker en eet je konijn weinig hooi? Haal dan eens als het stro uit het hok en vervang het door kranten. Als konijnen zich vol eten van het stro, zullen ze geen zin meer hebben in hooi, terwijl daar juist alle belangrijke voedingsstoffen inzitten.