Een vrouwtjes konijn wordt een voedster genoemd. In dit blog lees je alles over voedsters. Wat is het verschil tussen een voedster en een rammelaar? Zijn er ziektes die vaker voorkomen bij voedsters? Waar moet je verder goed op letten bij voedsters? In dit blog antwoord op deze vragen.

Voedster of rammelaar?

Het is erg moeilijk om goed te bepalen of je konijn een voedster of een rammelaar (mannetjes konijn) is. Het uiterlijk verschilt weinig van elkaar. Vaak hebben voedsters een smallere kop dan rammelaars. Bovendien hebben voedsters een wam. Een wam is een vetlaag onder de kin van een voedster. Het verschil in geslacht tussen konijnen zit in de afstand van de anus en de geslachtsopening en de vorm van de geslachtsopening. Deze verschillen zijn niet groot. In dit blog lees je meer over de geslachtsbepaling van konijnen.

Mia Martin

Mia (links) en Martin (rechts). Bij Mia zie je goed dat ze een wam heeft.

Groepsdieren

Sander Lotte slapen 2

Konijnen zijn gelukkiger met een maatje. Op de foto Lotte en Sander. De hele dag door zijn ze samen. Samen spelen, slapen, eten en elkaar lekker knuffelen. Geweldig om te zien!

Konijnen leven in het wild in groepen die bestaan uit één rammelaar en meerdere voedsters. Ook tamme konijnen zijn groepsdieren en zijn dus gelukkiger met één of meerdere soortgenoten. Toch is niet elk konijn een geschikte partner voor jouw voedster.

Een partner kiezen

Net als in het wild heeft een koppeling tussen één gecastreerde rammelaar en één of meerdere voedsters de meeste kans van slagen. Let op: koppel je voedster altijd aan een gecastreerde rammelaar. Deze castratie moet minstens twee weken voor het koppelen hebben plaatsgevonden. Zo voorkom je ongewenste nestjes.

Een partner zoeken

Als je een partner zoekt voor je voedster kan ik iedereen aanraden om contact op te nemen met een konijnenopvang. Van te voren kun je al vertellen waar je naar opzoek bent. De rammelaars in een opvang worden allemaal gecastreerd en zijn dus veilig te koppelen aan jouw voedster. Op de dag zelf neem je je voedster mee en kan ze gaan daten. Vaak heeft de opvang een speciale koppelruimte. Daar kan je voedster kennis maken met verschillende rammelaars. De opvang heeft vaak veel ervaring met het koppelen en kunnen soms zelfs binnen een paar minuten zien of het klikt of niet. Na de koppeling neem je de konijnen samen mee naar huis. Mocht het onverhoopt toch mis gaan thuis dan kun je altijd de rammelaar weer terug brengen en kijken of een andere rammelaar een betere partner is.

Sterilisatie en levensverwachting

Voedsters zijn erg gevoelig voor baarmoederkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker. Hoe ouder de voedster is, des te groter is de kans op een van deze soorten kanker. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door je voedster te laten steriliseren. Een gesteriliseerde voedster heeft dezelfde levensverwachting als een gecastreerde rammelaar. Ook zal ze gezonder zijn doordat ze geen kans maakt op de hormoongerelateerde kanker. In dit blog lees je meer redenen waarom het belangrijk is om je voedster te steriliseren.

Behalve de hormoongerelateerde kanker zijn er verder geen ziektebeelden die vaker voorkomen bij voedsters.

Voedsters en overgewicht

Waar je bij voedsters verder goed op moet letten is overgewicht. Voedsters hebben een wam (een soort onderkin). Je kunt je voorstellen dat als je konijn veel overgewicht heeft de wam ook erg groot wordt. De wam kan dan in de weg gaan zitten. Je voedster kan dan niet meer goed haar hele lichaam wassen. Het wordt vooral gevaarlijk als ze de omgeving van haar geslachtsorganen niet goed meer kan schoonhouden. Dan blijven er restjes keutels en urine achter. Vooral in de zomer zijn er vliegen die afkomen op deze vieze vacht en er graag hun eitjes in leggen. Deze eitjes komen uit en worden maden. Deze madenziekte is levensgevaarlijk! Het is dus aan te raden om het kontje van je konijn (voedster of rammelaar) altijd goed in de gaten te houden.

Heeft je voedster overgewicht? Dan kan het zijn dat je voedster de verkeerde dingen eet. 80% van het dieet van een konijn zou moeten bestaan uit hooi of gras. Te veel fruit, wortelen, snoepjes en gemengd konijnenvoer kunnen zorgen voor overgewicht. Op deze pagina over voeding lees je alles over een goed dieet voor je konijn.