Sander en Mia

Op de foto’s Sander (links) en Mia (rechts)

Zoals je kunt lezen op onze pagina over voeding, bestaat het dieet van konijnen uit de volgende punten:

Maar wat krijgen Sander en Mia te eten? Om je een idee te geven hoe je de voeding voor je konijnen kunt vormgeven zal ik uitleggen wat Sander en Mia krijgen en waarom.

Eten altijd in het hok

Doordat Sander en Mia altijd te eten krijgen in het hok, is het niet moeilijk om ze weer in het hok te krijgen als ik weg moet. Zodra ze het geluid van biks in hun voerbakje horen, sprinten ze naar het hok en gaan ze wachten. Dit is niet alleen erg makkelijk, het houdt de rest van de woonkamer schoon. Geen stukken verdwaalde wortelloof onder de bank bijvoorbeeld.

Hele dag beschikbaar

Hooiruif en toiletHet is belangrijk dan konijnen de hele dag vers water en hooi hebben. Hooi is de hoofdvoeding van een konijn. Ik gebruik zelf een hooiruif boven het toilet, door de hooiruif blijft het hooi schoon. Mijn konijnen vinden het namelijk erg prettig om te kunnen eten en plassen op hetzelfde moment. Het hooi zelf probeer ik af te wisselen. Vaak meng ik twee verschillende merken hooi bijvoorbeeld weidehooi en speciaalhooi met paardenbloem.

Sander en Mia krijgen verschillende soorten hooi in een hooiruif. Zo hebben ze afwisseling en blijft het hooi schoon.

WaterbakHet water krijgen Sander en Mia in een waterbak. In het begin heb ik flesjes gehad, maar deze maken veel geluid bij het drinken. Aangezien ze bij mij in de woonkamer staan, is het wel prettig als je gewoon de televisie kunt verstaan. Ik heb toen ook een bak met water neergezet en deze bleek veel populairder. Na een tijdje werd er helemaal niet meer uit de waterflesjes gedronken. Het nadeel van een waterbak is dat je deze vaker moet verschonen, er komt makkelijk haar en hooi in. Ik verschoon de waterbak minimaal één keer per dag. Mijn huidige waterbak heeft een inhoud van 1,5 liter en is hier verkrijgbaar.

 Een waterbak is stiller, maar moet wel vaker verschoond worden.

Tweemaal daags

Biks Sander en MiaSander en Mia krijgen twee keer per dag biks. ’s Ochtends als we opstaan krijgen ze alleen biks, ’s avonds zit daar vaak ook nog groenvoer bij. Normaal gesproken kun je je konijn gewoon stukken groenvoer geven, maar ik snijd het in stukken. Mia heeft veel abcessen gehad en is daar vaak aan geopereerd. Als laatste redmiddel stelde de dierenarts voor haar voortanden geheel te verwijderen. Er was zo weinig van haar kaak over, dat een volgende operatie niet meer mogelijk zou zijn. Dit is gelukkig ondertussen bijna 2,5 jaar geleden. Mia heeft al haar kiezen nog waardoor ze zonder problemen hooi en biks kan eten, maar hele grote stukken groenvoer of dikke wilgentakken kan ze niet afknagen. Ik snijd het groenvoer daarom in stukjes ter grote van de biks, dat gaat prima!

Tip: Let op dat als je begint met het geven van groenvoer je dit langzaam op moet bouwen. Begin met een stuk ter grote van en postzegel, gaat dit goed, kun je de volgende dag meer geven.

Lunch Sander en MiaSander en Mia zijn vooral dol op de volgende groenten en kruiden:

 • Witlof
 • Wortelloof (in wortel zelf zit te veel suiker, geef wortel dus met mate)
 • Selderij
 • Radijs en radijsblad
 • Peterselie
 • Basilicum
 • Rucola
 • Paardenbloem
 • Venkel

Wil je zeker weten dat je konijn een bepaald groenvoer mag hebben? Kijk dan eens bij de lijst met giftige planten. Staat het groenvoer hier niet tussen: dan is het veilig!

Af en toe

Sander en Mia zijn erg dol op hun biks en groenvoer, maar heel af en toe verwen ik ze met iets anders. Dingen die hier erg populair zijn:

 • Rozijnen
 • Aardbei en aardbeienkroontjes
 • Frambozen
 • (Gedroogde) appel
 • (Gedroogde) banaan

Omdat fruit over het algemeen veel suiker bevat, is het aan te raden dit altijd met mate te geven.

Welke voerbak?Ovenschaal Ikea

Ik heb veel verschillende voerbakken geprobeerd bij de konijntjes en ben het meest tevreden met mijn huidige bakje, een ovenschaal van Ikea. Plastic bakjes zijn erg makkelijk om te gooien en er wordt gretig aan geknaagd. Aardewerk, of ovenvast glas is zwaarder en dus moeilijker mee te gooien. Ik heb gekozen voor deze ovenschaal omdat ik het mooier vind staan in het hok en omdat het in de vaatwasser kan op hoge temperatuur zonder een opdruk of de bak zelf te beschadigen. Zoek je inspiratie voor een nieuwe voerbak? Zooplus heeft een leuke selectie. Het vinden van de ideale voerbak is vooral een kwestie van uitproberen: wat vind ik mooi en wat vind ik handig.