Ziet mijn konijn dezelfde kleuren als ik? Waarom knipperen ze zo weinig met hun ogen? Kan het zijn dat mijn konijn met zijn ogen open slaapt? Allemaal interessante vragen over het konijnenoog waar ik in dit blog antwoord op wil geven.

Hoeveel ziet een konijn?

De ogen van een konijn bevinden zich niet zomaar op een plek op hun hoofd. Door de positie van de ogen hebben konijnen zicht van bijna 360 graden! Ze hebben alleen een kleine blinde vlek van 10 graden vlak voor hun gezicht. Van hun neus tot onder een kin. Dat grote gezichtsveld is erg handig omdat konijnen prooidieren zijn. Zo kunnen ze roofdieren aan zien komen vanuit alle hoeken. Je kunt bij je eigen konijn de blinde vlek soms wel merken. Geef je konijn bijvoorbeeld een paar rozijntjes op de grond. Eerst zal het konijn zien waar jij die rozijntjes neergooit, maar als het heel dicht bij de rozijntjes is, zal zijn neusje het overnemen. Door de blinde vlek kan hij de rozijntjes niet zien liggen daarom moet hij ruiken waar het lekkers ligt.

Welke kleuren ziet een konijn?

We gaan er vaak vanuit dat een konijn hetzelfde ziet als wij. Toch is dat niet zo. Onze ogen zijn gemaakt om overdag goed te kunnen zien. Konijnen zijn dieren die vooral tijdens de schemering actief zijn. Daar zijn hun ogen natuurlijk ook op aangepast. Konijnen kunnen goed zien in de schemering en als er weinig licht is, maar zien juist niet zoveel als er veel licht is of als het helemaal donker is. Konijnen zijn namelijk ook geen nachtdieren.

Voordat ik uit kan leggen welke kleuren een konijn kan zien, moet ik eerst kort uitleggen hoe een oog werkt. Net als wij hebben konijnen staafjes en kegeltjes in hun ogen. De staafjes zorgen ervoor dat we zwart en wit kunnen waarnemen zodat we kunnen zien in de schemering. De kegeltjes zorgen ervoor dat wij kleuren kunnen waarnemen. Wij mensen hebben drie soorten kegeltjes voor rood, groen en blauw. Hierdoor zien wij de wereld zoals we deze zien.

Doordat konijnen vooral in de schemering actief zijn, is het veel belangrijker dat ze dan goed kunnen zien. Een konijn heeft dus veel meer staafjes dan wij hebben.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar welke kleuren een konijn kan zien. De conclusie van die onderzoeken lijkt te zijn dat konijnen maar twee soorten kegeltjes hebben. Konijnen lijken wat wij blauw en groen noemen te kunnen zien en te kunnen onderscheiden. Toch zullen ze die kleuren waarschijnlijk anders waarnemen dan dat wij dat doen.

zien konijnen

Dezelfde foto van Lotte. Boven het origineel en onder de foto zonder rood.

Knipperen

Een konijn knippert maar 10 tot 12 keer per uur! Wij mensen knipperen in een uur wel 900 tot 1200 keer. Een konijn kan zo weinig met zijn ogen knipperen doordat het een derde ooglid hebben. Dit doorzichtige ooglid heeft als hoofdfunctie het oog te beschermen tegen verwondingen. Het derde ooglid zorgt er ook voor dat het oog vochtig blijft. Daardoor hoeft een konijn veel minder vaak te knipperen dan dat wij doen.

Slapen met je ogen open

Doordat het derde ooglid van een konijn zijn ogen beschermt en vochtig houdt kan een konijn ook tijdens het slapen zijn ogen openhouden. Het ene konijn zal vaker slapen met zijn ogen open dan het andere konijn. Mia lag heel vaak met haar ogen open te slapen terwijl Lotte het liefste haar ogen sluit.