Het is belangrijk dat konijnen de hele dag onbeperkt water kunnen drinken en onbeperkt hooi mogen eten. Voordat ik inga op de waterfles of waterbak, eerst even iets over het water zelf. Het klinkt zo simpel, je konijn moet water hebben, maar daar zitten wat voorwaarden aan verbonden. In een waterbak en een waterfles kunnen gemakkelijk bacteriën en algen groeien die je konijn erg ziek kunnen maken. Dit kun je voorkomen door minstens één maal per dag al het water te verversen. Maar hoe zorg je dat je konijnen water kunnen drinken? Eigenlijk zijn er maar twee opties: een waterbak of een waterfles. Ik zal van beide opties de voor en nadelen noemen.

Waterbak

Waterbak

De waterbak van Sander en Mia met reservoir.

Een waterbak kan zo moeilijk zijn als je maar wilt. Alles wat de vorm van een bak heeft en waar water in kan kan dienen als een waterbak. Zelf gebruik ik een watertoren, een bakje met een reservoir dat gevuld wordt. Als de konijnen drinken vult het zich automatisch weer aan. Als ik langer weg moet gebruik ik een ovenschaal van gehard glas als extra waterbak. Je kunt natuurlijk ook een drinkfontein aanschaffen. Door de filters blijft het water schoon, maar werk die kabels weg voordat je je fontein gelijk weer vaarwel moet zeggen! Voordat je een waterbak aanschaft ishet belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

 • Hoe makkelijk is het voor het konijn om de bak om te gooien? Een bak van plastic gooien ze zo om, een ovenschaal van gehard glas is al een stuk zwaarder en dus moeilijker om te gooien.
 • Hoe stevig staat de bak? Een kom kan veel makkelijker omkiepen dan een bak waar de bodem even breed is als de rand.
 • Hoe groot is de bak? Kan er genoeg water in voor je konijnen?
 • Hoe hoog is de rand? Konijnen hebben niet een bijzonder lange nek. Als de bak 25 cm hoog is bijvoorbeeld, kunnen ze net bij het water, maar zullen nooit de hele bak leeg kunnen drinken als ze niet bij de bodem kunnen.

Nog even de voor-, en nadelen van een drinkbak op een rijtje:

smarta ovenschaal

Deze smarta ovenschaal van Ikea zou ook goed werken als een waterbak. (Afmeting 23 x 7 x 17 cm)

Voordelen

 • Ovenschalen en de meeste waterbakken kunnen in de vaatwasser. Hierdoor worden ze schoner dan met de hand afspoelen.
 • Het is een natuurlijke manier van drinken voor konijnen. Elk konijn snapt dan je kunt drinken uit een plas water.

Nadelen

 • Er komt snel hooi, haar, krant en ander rond dwarrelende stukjes in het water. Ik ververs twee maal per dat de waterbak.
 • Mocht de bak te licht zijn of niet stevig genoeg staan, is het makkelijk de bak om te gooien.
 • Je kunt niet precies bijhouden wat je konijnen drinken.
 • Enzymen in poedervorm tegen verstopping tijdens de rui (Prozyme) zijn niet makkelijk toe te dienen via het water. Ik geef het nu op wat groenvoer, anders los je het allemaal op in het water, en kun je daarna de helft weggooien omdat het vol zit met haar.

Waterfles

Waterfles omslagAls je aan een waterfles denkt denk je aan de standaard fles die je aan je hok kunt hangen. Gemaakt van doorzichtig plastic, met een rode dop met metalen tuit met een balletje erin. Door aan het uiteinde het balletje te bewegen kan er water van de fles in de mond van je konijn stromen. Door het metalen balletje in het metalen tuitje krijg je het bekende “klik, klik, klik” geluid als je konijn aan het drinken is. Het waterflesje zoals we dat nu kennen is oorspronkelijk ontwikkeld voor dieren in laboratoria. Zo konden onderzoekers precies bijhouden wat het dier had gedronken en bleef het water vrij van bodembedekking, losse haren etc. Tegenwoordig kun je ze in allerlei formaten en kleuren kopen. De voor-, en nadelen van een drinkflesje op een rijtje.

Voordelen

 • Al gooien ze de fles om, dan loopt nog niet zomaar al het water eruit.
 • Het water blijft vrij van rond dwarellend hooi en haar.
 • Verkrijgbaar in veel formaten en kleuren. Kies makkelijk de juiste grootte voor jouw konijn.
 • Je kunt precies bijhouden wat ze hebben gedronken (tenzij het flesje lekt natuurlijk).
 • Het toedienen van enzymen in poedervorm tegen verstopping tijdens de rui (Prozyme) kan makkelijk. Je doet de benodigde hoeveelheid door het waterflesje en wacht tot het flesje leeg is gedronken. (Het mag niet te lang niet ververst worden natuurlijk!)

Nadelen

 • De meeste flesjes kunnen niet in de vaatwasser, dan vervormen ze door de warmte.
 • flessenborstelAls er aanslag zit in het flesje is dat bijzonder vervelend om dat weer schoon te maken. Je kunt een speciale flessenborstel aanschaffen, wat rijst gebruiken met wat water en schudden of gebruik maken van een gootsteenkettinkje (zoals die aan de rubber stop vast zit) en die samen met wat water in het flesje stoppen en schudden.
 • Luidruchtig. Het “klik, klik, klik” van het flesje is niet handig als je in dezelfde ruimte slaapt als je konijnen.
 • Het is niet een natuurlijke manier van drinken waardoor sommige konijnen het gewoon niet snappen.
 • De flesjes willen wel eens lekken.

Conclusie

Uiteindelijk zul je moeten uitproberen wat voor jou het beste werkt. Probeer bijvoorbeeld eens een week lang een waterfles en een waterbak uit. Zo kunnen je konijnen kiezen wat zij het prettigst vinden en kun jij uitzoeken wat jij het handigste vindt.