Laatst kwam er op mijn timeline op Facebook een vraag voorbij: “Ik heb een albino konijn. Ondanks dat mijn konijnen meer dan genoeg schaduw hebben, kiezen ze ervoor om in de zon te zitten. Is het verstandig om mijn albino konijn te beschermen met zonnebrand voor mensen of babies?” Interessante vraag toch?

Zonnebrand voor dieren?

Er kwamen gelijk wat reacties van mensen die verwezen naar zonnebrand voor honden. (Ja, dat blijkt te bestaan!) Maar ik twijfelde of dit wel geschikt zou zijn voor konijnen. Konijnen kunnen niet zweten en ze kunnen ook niet hijgen zoals honden. Konijnen verliezen veel van hun warmte door de bloedvaten in hun oren. De zonnebrand zou wel eens een laag kunnen vormen die er voor zorgt dat de konijnen hun warmte dus niet goed kwijt kunnen en dus oververhit raken. Maar wat zegt een expert?

Geen zonnebrand voor konijnen!

Een gespecialiseerde konijnen paraveterinair gaf aan dat zij zonnebrand bij konijnen absoluut zou afraden. De fijnkonijn.nl dierenarts is het daar helemaal mee eens. Ten eerste is het belangrijk dat konijnen altijd voldoende schaduw hebben. Het liefste een plek waar ze altijd in de schaduw staan. Dat in combinatie met voldoende koelelementen (bijvoorbeeld een Ice Pod of een tegel uit de vriezer) en water zou moeten volstaan op warme dagen. Meer weten over wat je kunt doen om je konijn koel te houden op warme dagen? Dit blog staat vol handige tips.

Er zijn nog andere redenen waarom zonnebrand een slecht idee is voor je konijn. Konijnen zijn de hele dag bezig met zichzelf wassen. De zonnebrand zullen ze van hun oren afwassen en binnenkrijgen. Je hebt geen idee wat het effect is van de zonnebrand op het maag-darmstelsel van het konijn, maar het zal niet goed zijn. Stel je voor dat de zonnebrand een stof bevat die giftig is voor konijnen. Dan heb je een ziek konijn terwijl jij hem probeert te beschermen…

Een andere reden waarom het niet verstandig is om zonnebrand te gebruiken bij konijnen is omdat hun huid een hele andere pH waarde heeft dan die van ons mensen. Zonnebrand voor mensen of baby’s kan daardoor een irriterende werking hebben op de huid van je konijn.

Als laatste is inderdaad de reden dat de zonnebrand het vermogen om warmte kwijt te raken via de bloedvaten in de oren zou kunnen beïnvloeden. Je brengt namelijk een laagje tussen de huid (met oppervlakkige bloedvaten) en de buitenlucht, hierdoor kan de warmte niet goed weg. Kans op oververhitting dus! Ga maar eens bij jezelf na: na het aanbrengen van zonnebrand ga je meer zweten. Dit doe je omdat je je warmte minder goed kwijt kunt via de bloedvaten aan het huidoppervlak door het laagje zonnebrand dat op je huid zit.

Schaduw konijn

Photo: Josh Haslam @ flickr

Wat dan wel?

Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk om je konijnen koel te houden op warme dagen. Zij kunnen hun warme jas niet uittrekken. Zorg dus altijd voor voldoende schaduw, verkoeling en drinkwater. In ons blog over konijnen en warm weer lees je meer tips.