Konijn zindelijk maken

Mia en SanderMensen die niet gewend zijn aan huiskonijnen zijn vaak verbaasd dat konijnen makkelijk te trainen zijn zodat ze gebruik maken van de kattenbak. Een volwassen konijn zal zelf vaak een bepaalde hoek van zijn hok gebruiken als toilet. Een konijn zindelijk maken kan zo makkelijk zijn als op die plek een kattenbak neerzetten.

Wat heb je nodig?

Dat is heel simpel: een toilet voor je konijn (kattenbak) en vulling (kattenbakkorrels). Er zijn veel verschillende soorten bakken en vulling. Het kan dus even zoeken zijn wat goed voor jou en je konijn werkt. Mijn advies: begin simpel en volg de wensen van je konijn.

Toilet (kattenbak)

Kattenbakken/konijnenbakken zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Een standaard rechthoekige kattenbak zonder deksel is een goed beginpunt. Je konijn moet er makkelijk in en uit kunnen springen, maar de rand moet hoog genoeg zijn zodat je konijn er niet overheen plast. Ik zou aanraden de box groot genoeg te laten zijn zodat je konijn er in kan liggen, of je konijnen er samen in kunnen zitten. Zelf gebruik ik een kattenbak voor kittens, een rechthoekige bak zonder deksel. Ongeveer 50 cm lang, 35 cm breed en 12 cm hoog. Ik heb de driehoekige bakken voor konijnen geprobeerd, maar zelfs de grootste was voor mijn konijnen niet groot genoeg. Ik ben hierna over gegaan op een rechthoekige bak.

Tip: wees creatief. Misschien is een opbergbak of een afwasteil voor jouw konijn het perfecte toilet.

Over het algemeen zou ik aanraden om een laagje kranten tussen de kattenbak en de kattenbakkorrels in te leggen. Dat maakt het legen van het toilet een stuk makkelijker en blijft het toilet schoner.

Soorten vulling

Er zijn verschillende soorten konijn-veilige kattenbakvullingen te krijgen. Ik zal een paar goede opties beschrijven. Ook test ik regelmatig verschillende soorten kattenbakvullingen. Een overzicht van deze tests vind je hier.

Papierpulp korrels of gerecylede kranten korrels

(CareFRESH, Yesterday’s News, Eco-fresh, Breeder Celect)

 • Absorberen goed.
 • Gaat nare geurtjes tegen.
 • Veilig voor knabbelende konijnen (mits met mate natuurlijk).

IMG_2093Houten kattenbakkorrels

(Korrels gemaakt van geperst zaagsel. Bijvoorbeeld No Problem of Albert Heijn Houtkorrels)

 • Absorbeert goed.
 • Gaat nare geurtjes tegen.
 • Veilig voor knabbelende konijnen (mits met mate natuurlijk).Stro pellets

Stro pellets handStro Pellets

(Korrels gemaakt van geperst stro. Bijvoorbeeld Porta Pellis)

 • Absorbeert goed.
 • Houdt geurtjes vast.
 • Veilig voor knabbelende konijnen (mits met mate natuurlijk).

 Kranten

 • Absorbeert minder goed. Één of tweemaal daags het toilet verschonen is een must.
 • Gaat sneller ruiken dan andere korrels. Vandaar is ook weer het vaak verschonen belangrijk.
 • Veilig voor knabbelende konijnen (mits met mate natuurlijk).
 • Gratis als je een abonnement op de krant hebt (of een van je vrienden/buren).

Klont vormende kattenbakkorrels

Niet veilig voor konijnen! Als je konijn hiervan eet zal het samenklonteren in zijn maag-darmstelsel en kan je konijn komen te overlijden.

 Trainen

Konijnen zijn van nature zindelijk. Ze kiezen een hoekje uit in hun hok om daar hun behoefte te doen. Over het algemeen kun je de volgende stappen volgen.

 1. Begin met een kleine omgeving voor je konijn. Gelijk door het hele huis mogen rennen kan lijden tot het gebruiken van meerdere hoeken, of gewoon de hele woonkamer als toilet.
 2. Zet de kattenbak en korrels in het hok/de ren. Kijk waar je konijn naar het toilet gaat. Over het algemeen is het makkelijker de bak neer te zetten op de plek die je konijn kiest.
 3. Mocht je konijn ergens anders plassen: veeg het plasje op met een stuk wc-papier of keukenrol en leg het in het toilet. Zo laat je het konijn zien waar de plasjes horen.
 4. Als je al een zindelijk konijn hebt zal een eerder gebruikte kattenbak vaak duidelijk maken voor het nieuwe konijn waar hij/zij naar het toilet moet gaan.
 5. Gebruik in het begin eventueel meerdere toiletten. Een konijn zal langzaamaan één of twee plekken het meest gaan gebruiken. De overige bakken kun je dan verwijderen.
 6. De meeste konijnen houden van eten en naar de wc gaan op dezelfde plek. Ik heb gemerkt dat het hangen van de hooiruif boven de kattenbak voor mijn konijnen erg goed werkt.
 7. Zodra je konijn zindelijk is kun je langzaam de grootte van zijn speelruimte vergroten. Je konijn zal terug gaan naar zijn hok en toilet om daar zijn behoefte te doen.
 8. Mocht je konijn door het hele huis mogen lopen, kan het zijn dat hij een tweede plek gaat gebruiken als toilet. Mijn advies is: zet daar een toilet neer en verplaats deze langzaam naar een plek die voor jou ook goed uitkomt.
 9. Verschoon het toilet regelmatig. Mijn konijnen gaan uit protest naast het toilet plassen als ze vinden dat deze verschoond moet worden.
 10. Een ongecastreerd mannetjes konijn zal waarschijnlijk zijn territorium gaan afbakenen door te sproeien met urine. Dit komt door zijn hormonen en is tegen te gaan door je konijn te laten castreren.
 11. Konijnen zullen in het begin hun territorium afbakenen met grotere droge konijnenkeutels. Deze oprapen en in het toilet gooien zal dit langzaam verminderen.

 Tip: Konijnenplasjes en de vlekken die deze achter kunnen laten kun je heel gemakkelijk schoonmaken met schoonmaakazijn. Ik heb zelf een plantenspuit met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water. Plasje weghalen met wat wc-papier. Schoonmaakazijn opspuiten. Even een paar minuten wachten. Desnoods met een schuursponsje of oude tandenborstel opwrijven. Weghalen met wc-papier.