Huisvesting

Waar gaan jouw konijnen wonen? Binnen? Buiten? In een tent? Of liever in een konijnenvilla?

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Waar je je konijnen gaat houden hangt van een aantal dingen af.

Waar heb je genoeg ruimte voor je konijnen?

Heb je een grote tuin of dakterras, of juist een grote woonkamer? Als je je konijnen de hele dag wil laten rondrennen heb je niet alleen een konijnenhok, maar ook een konijnenren nodig. Een konijnenhok moet namelijk groot genoeg zijn zodat je konijnen lekker kunnen rennen en spelen. Een ren biedt extra ruimte en zorgt ervoor dat je kabels en planten heel blijven als je er niet bent.

Welke tijd van het jaar is het?

Binnenkonijnen kunnen alleen naar buiten indien het buiten warm genoeg is. Wil je ze in de winter buiten houden dan moeten ze de tijd hebben om een wintervacht aan te maken. Over het algemeen kun je zeggen dat ze tot uiterlijk augustus naar buiten kunnen om een wintervacht op te bouwen. Andersom kunnen buitenkonijnen met een dikke wintervacht niet zomaar in de winter naar binnen, dit is veel te warm voor ze. Wacht tot ze gaan verharen in mei voordat je ze naar binnen haalt. Meer over het veranderen van binnen naar buiten en andersom vind je hier.

Welk type hok heb je?

Een buitenhok kan ook binnen staan, maar een binnen traliekooi kan niet altijd naar buiten. Je konijn moet wel droog en tochtvrij kunnen zitten. Ik heb zelf een buitenhok in de woonkamer staan, zo hebben de konijnen ook een plek om rond te rennen als ik er niet ben. Wil je inspiratie opdoen? In dit blog staan een paar hele mooie hokken.

Heeft iemand in het gezin allergieën?

Veel mensen die allergisch zijn voor katten of honden kunnen wel tegen konijnen. Ik ben zelf zo’n persoon. Wat wel een allergische reactie kan geven is de stof van het hooi. In zo’n geval is het te overwegen je konijnen buiten te houden. Meer over konijnen houden als je een allergie hebt lees je in dit blog.