Konijn binnen houden

Sander relaxen

Sander aan het relaxen onder de salontafel.

Leuk! Je gaat je konijnen binnen houden. Het is erg gezellig om ze de hele dag door te kunnen bestuderen. Voordat je goed samen kunt leven met je konijn zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden.

1. Het is handig om te denken aan welke vloerbedekking je binnen hebt liggen. Tapijt geeft een konijn erg veel grip, maar een verdwaald plasje en konijnenhaar is niet zo makkelijk op te ruimen en het is erg lekker om in te graven of aan te knagen. Tegels, hout of vinyl zijn weer makkelijker schoon te houden, maar geven een konijn minder grip om te kunnen rennen en springen. Zelf heb ik onder het hok (dat eigenlijk bedoeld is als buitenhok) een stuk vinyl liggen om het schoonmaken makkelijker te maken. Bovendien beschadigd zo de houten vloer niet.

Ik heb zelf ondervonden dat wat badmatten met anti slip aan de onderkant (bijvoorbeeld deze van Ikea)  ideaal zijn om konijnen wat grip te geven in de woonkamer. Ze kosten bijna niets, zijn te wassen en verschuiven niet.

2. Verder is het belangrijk om te denken aan het wegwerken van kabels. Kabels hebben een enorme aantrekkingskracht op konijnen. Een goedkope kabelgoot kan al genoeg zijn om ze veilig uit de buurt te houden van je konijnen, maar er zijn ook plinten te koop waar je de kabels achter kunt wegwerken.

3. Zorg ervoor dat je planten niet bereikbaar zijn voor je konijnen. Deze kunnen giftig zijn. In de lijst giftige planten kun je kijken welke planten wel en niet gegeten kunnen worden door konijnen, of zet ze zo weg dat ze er niet bij kunnen.

Tip: Als je niet wilt dat een konijn ergens van proeft, zet het dan op een plek waar ze niet bij kunnen. Dit geldt ook voor je laptop, favoriete kledingstukken, schone was en erfstukken.

4. Het is handig dat je konijn zindelijk is voordat deze door je huis mag rondrennen. Hoe je dat doet lees je op de pagina je konijn zindelijk maken.

Mijn konijnenhokHierboven zie je het hok van Sander en Mia. Het is een buitenhok dat ik gebeitst heb om het wit te maken. Ik heb ervoor gekozen het dak van de ren eraf te laten. Dit maakt het makkelijker met schoonmaken en zorgt voor meer licht binnen. Verder heb ik aluminium strips aangebracht aan de binnenkant van de kooi om knagen aan het hout tegen te gaan. Het hok staat open als ik thuis ben zodat Mia en Sander gezellig rond kunnen rennen.

Inspiratie

Wil je inspiratie opdoen voordat je een hok aanschaft? In dit blog staan voorbeelden van leuke buitenhokken (die ook binnen leuk zouden kunnen staan).