Konijnenhok

Soort hok

Er zijn verschillende soorten hokken en kooien. Eigenlijk is elk hok dat gemaakt is voor buiten ook geschikt voor binnen. Zelf heb ik een buitenhok met vaste ren gebeitst en binnen staan. Zo kunnen de konijnen ’s nachts en overdag als ik weg ben ook lekker rondrennen zonder de bank of de planten op te eten. Het belangrijkste is dat het hok een plek heeft waar je konijn droog en tochtvrij kan zitten. Het liefste heeft je hok ook een vaste ren zodat je konijn dag en nacht lekker kan rondrennen, ook als jij er niet bent. Het enige soort hok dat ik echt zou afraden is een binnenkooi met een plastic onderkant en een kap van plastic met alleen geheel bovenop wat tralies. Deze geven niet voldoende luchtcirculatie en worden ’s zomers veel te warm. Bovendien kunnen je konijnen hier niet makkelijk zelf in en uit klimmen.

Mijn konijnenhok

Het huidige hok van Sander en Lotte.

Afmetingen

Om je konijn gezond en blij te houden hebben ze ruimte nodig om zich vrij te kunnen bewegen in hun hok. Hoe groot het hok moet zijn hangt af van de grootte van je konijn. Een Vlaamse Reus zal meer ruimte nodig hebben dan Roodoog Pooltje. Over het algemeen kun je zeggen dat de minimale afmetingen vier keer de lengte van een uitgestrekt volwassen konijn moet zijn. Dit is echt een minimum. Hiernaast moet je konijn minstens een paar uur per dag los kunnen lopen. Ook moet het konijn recht op zijn achterpoten kunnen staan zonder de bovenkant van het hok te raken. Een klein hok kun je makkelijk groter maken door een konijnenren. Zo hebben ze de ruimte om te rennen en te spelen, ook als jij er niet bent.

Een hok kan nooit te groot zijn, groter is in dit geval altijd beter voor het welzijn van je konijn.

Locatie van het hok

Het is belangrijk dat je het hok niet in de volle zon zet of vlak naast de verwarming of openhaard. Dit is veel te warm voor je konijn met zijn dikke vacht. Om ’s zomers je konijn extra schaduw te geven kun je bijvoorbeeld een parasol neerzetten. Zet je konijnen ook niet op de tocht. Zorg ervoor dat ze een plek hebben waar ze tochtvrij kunnen zitten, bijvoorbeeld een nachthok. Let er ook op dat je hok op een plek staat waar je konijn niet uit kan graven. Konijnen zijn ontzettend goed in graven, voor je het weet hebben ze een tunnel onder het hok door gegraven. Je konijnen kunnen dus beter op tegels staan, of een stuk gaas ingraven zodat ze niet verder kunnen graven.

Inrichting van het hok

Sander grashuis

Sander test hier het grashuis. Alles over die test lees je in dit blog.

Konijnen zitten graag ergens in of onder. Dat geeft ze een veilig gevoel. Zet dus speeltunnels of schuilhuisjes in het hok.

Tip: Mijn konijnen zijn erg dol op kartonnen dozen. Knip er een gat in, stop er wat kranten in en ze kunnen er heerlijk mee spelen, schuilen en scheuren.

Verder heb je nodig