Konijnenren

konijnenren headder

Konijnen hebben veel ruimte nodig om te kunnen rennen en springen. Om ze die ruimte te geven als je niet thuis bent, is een konijnenren een goede oplossing. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je planten of je kabels en kunnen de konijnen lekker springen en rennen.

Afmetingen

Wat is de juiste afmeting van een konijnenren eigenlijk? Net als de grootte van een hok, is ook de grootte van de ren afhankelijk van je konijnen. Zes Vlaamse reuzen zullen natuurlijk meer ruimte nodig hebben dan twee Nederlandse hangoor dwergen.

In de Europese Unie bestaan er regels voor het houden proefdieren. Onder andere over de minimale afmetingen van de hokken voor deze dieren. Voor konijnen die ouder zijn dan 10 weken geldt het volgende.

Uiteindelijke lichaamsgewicht (in kg) Minimale vloeroppervlakte voor één konijn of twee gekoppelde konijnen (in cm2) Minimum hoogte (in cm)
Minder dan 3 kg 3500 cm2 45 cm
Tussen 3 en 5 kg 4200 cm2 45 cm
Meer dan 5 kg 5400 cm2 60 cm

Bron: DIRECTIVE 2010/63/EU on the protection of animals used for scientific purposes

Te klein konijnehok

Dit konijnenhok is dus veel te klein voor één, laat staan twee konijnen. Om het passend te maken kun je een konijnenren toevoegen waar de konijnen de hele dag gebruik van kunnen maken.

Verder moet er voor de dieren een verhoging aanwezig zijn. Deze verhoging moet hoog genoeg zijn zodat de dieren er makkelijk onder kunnen zitten en liggen en mag niet meer dan 40 % van het vloeroppervlak innemen. Mocht het niet mogelijk zijn om een verhoging aan te brengen dan moet het vloeroppervlak voor één konijn 33% groter zijn, en voor twee konijnen 60% groter voor twee konijnen.

Zo zie je maar dat een proefdier recht heeft op veel meer ruimte dan de meeste konijnenhokken die verkocht worden bij dierenwinkels en op internet. Om je konijnen genoeg ruimte te geven is een konijnenren dus een goede oplossing, mits ze er de hele dag gebruik van kunnen maken.

Natuurlijk moet je de afmetingen van je ren aanpassen aan de ruimte die je hebt.

Materiaal

Je kunt konijnenrennen in verschillende materialen kopen namelijk: metaal, nylon en hout. Elk type ren heeft voor en nadelen.

Metaal

konijnenren metaalDe goedkoopste variant die makkelijk is op te zetten en uit te breiden is een ren van metaal. Vrijwel elke dierenwinkel heeft deze ren. Door de lange pennen kun je de ren buiten in de tuin makkelijk in het gras steken. Er zijn verschillende toevoegingen te koop. Een nylon net zodat katten of honden niet zomaar bij je konijnen kunnen en een nylon hoes voor de onderkant zodat keutels niet op de grond terechtkomen.

Zelf heb ik toen ik Sander en Mia op kamers had deze rennetjes gebruikt met een stuk zeil op de grond als hok. Mijn grote hok waar ze nu weer in zitten paste niet op mijn kamer. Ik had twee pakketten (12 panelen) en die waren makkelijk in een L-vorm neer te zetten. Nu gebruik ik ze als ze gaan logeren als wij op vakantie gaan.

 • Vrijwel overal verkrijgbaar.
 • Niet duur. (Meestal verkrijgbaar voor rond de 15-20 euro)
 • Makkelijk te verplaatsen.
 • Makkelijk uit te breiden.
 • Plat op te vouwen als je het niet nodig hebt.
 • Knaagbestendig.

Tip: Zet een wasknijper of 2 op het deurtje. Sander en Mia hadden al snel door hoe ze anders het deurtje open konden krijgen.

Kaak Mia

Hier zie je Mia op haar logeeradres. Het was heerlijk weer dus werd de ren in de tuin gezet in de schaduw. Genieten!

Nylon

nylon ren

Deze ren is onder andere hier verkrijgbaar.

Ik ben zelf geen fan van nylon rennen. Er zit te veel knaagmateriaal aan en zal daardoor met mijn konijnen niet lang meegaan. Andere mensen vinden het juist prettig doordat de ren erg licht is.

 • Makkelijk in elkaar te zetten.
 • Makkelijk te verplaatsen.
 • Niet zwaar.
 • Plat op te vouwen als je het niet nodig hebt.
 • Ik zou deze ren vooral binnenshuis gebruiken.
 • NIET knaagbestendig.

Hout

Annelies1959 photobucket

Een fantastische manier om het dierenwinkel hok om te toveren tot een mooi ruim hok door middel van een ren. Bron: Photobucket

Houten rennen zijn erg stevig. Ze zijn in standaardformaten te krijgen, of je kunt er zelf een maken. Houten rennen hebben het voordeel dat je ze kunt schilderen of beitsen in dezelfde kleur als je hok zodat het niet opvalt en het weerbestendig blijft. Ook kun je er makkelijk een dak op aanbrengen zodat de konijntjes droog kunnen zitten en rondrennen als het regent of sneeuwt.

Gelukkig hebben veel konijnenhokken tegenwoordig een bijpassende ren. Deze sluit naadloos aan op je hok en is al in dezelfde kleur geschilderd. Vooral als je je hok in de woonkamer wilt zetten is dat erg prettig.

 • Makkelijk aan te passen aan je wensen met betrekking tot grootte en kleur.
 • Vaak verkrijgbaar in combinatie met een hok zodat het naadloos aansluit.
 • Sterk en stevig.
 • Voor binnen en buiten.
 • Gaat lang mee als je het één keer in de paar jaar opnieuw beitst of schildert.
Mijn konijnenhok

Het huidige hok van Sander en Lotte. Doordat ze binnen staan gebruik ik het dak van de ren niet. Dit is makkelijker met schoonmaken en geeft ze meer daglicht.

Tip: koop een ren met knaagstrips of bevestig zelf door middel van schroeven of lijm metalen hoekjes aan de binnenkant van de ren. Hierdoor kunnen de konijnen niet aan de hoekjes van het hout knagen.

Waterbak

Als je goed achter de waterbak kijkt zie je, waar de tralies en het hout samenkomen, de metalen knaagstrips die ik heb aangebracht.