Verzorging

Konijnen zijn fantastische huisdieren, maar de verzorging van een konijn gaat verder dan alleen het verschonen van het hok en het geven van water en eten. Konijnen zijn intelligente dieren die net als honden en katten behoefte hebben aan gezelschap, afleiding en goede medische zorg. Bovendien zijn konijnen prooidieren. Ze zullen niet snel laten zien dat ze pijn hebben of dat er iets mis is. Je zult sneller signaleren dat er iets aan de hand is met je konijn als je weet wat zijn normale gedrag is.

Starten met konijnen

Voordat je een konijn gaat kopen is het verstandig om te weten wat er komt kijken bij de verzorging van konijnen. Om dat makkelijker te maken vind je op deze pagina een overzicht van waar je op moet letten als je een konijn wilt. Heb je al konijnen? Dan vind je op deze pagina meer informatie over de juiste verzorging van je konijnen.

Konijn kopen

Sander en LotteWil je graag een konijn als huisdier? Overweeg er dan twee te nemen. Konijnen zijn namelijk groepsdieren en zijn veel gelukkiger met een maatje. Op de pagina over het koppelen van konijnen lees je alles over het zoeken van een goede partner voor je konijn. Hierna kun je een konijn gaan aanschaffen.

Je kunt op verschillende plekken een konijn kopen. Mijn advies zou zijn om als eerste te gaan kijken naar een konijnenopvang of een asiel bij jou in de buurt. Stichting Konijnenbelangen heeft een mooi overzicht van alle opvangen in Nederland. Het voordeel is dat een konijn uit een opvang is ingeënt, de mannetjes worden gecastreerd en ze kunnen je daar goed helpen met de koppeling en verder advies. Bovendien wordt de bijdrage voor het konijn dat je daar aanschaft gebruikt om andere konijnen te helpen.

Je kunt meer lezen over de mogelijkheden voor het aanschaffen van een konijn op onze pagina over konijnen kopen.

Een plaats voor een hok

Hierna is het van belang om te kijken hoe en waar je je konijnen gaat huisvesten. Elke plek heeft zo zijn voordelen en nadelen. Op onze pagina over huisvesting lees je alles over de verschillende mogelijkheden voor het houden van konijnen en waar een goed hok aan moet voldoen. Op deze pagina vind je bovendien een overzicht van wat je nog meer nodig hebt voor in het hok. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed. Een konijn dat zich verveelt kan ongewenst gedrag gaan vertonen. Voldoende afleiding door het wisselen van speelgoed en het aanbieden van knaagmateriaal kan al heel erg helpen.

Denk eraan dat je genoeg ruimte moet hebben voor een hok en een ren. Als je konijnen niet de hele dag los mogen lopen dan hebben ze altijd voldoende ruimte nodig om te kunnen rennen en springen. Alleen een klein hok is niet genoeg voor een konijn. Gelukkig is een klein hok makkelijk uit te breiden met behulp van een konijnenren.

Let op! Er zijn extra maatregelen nodig voor je konijnen in de winter en in de zomer!

Hok verschonen

Hoe je het hok verschoont en hoe vaak je dat doet is natuurlijk aan jou. Konijnen zijn makkelijk zindelijk te maken en dat scheelt een hele hoop schoonmaken. Sander en Lotte zijn zindelijk. Hierdoor kan ik om de dag de wc verschonen en blijft de rest van het hok mooi schoon. Een of tweemaal per week de rest schoonmaken volstaat hier prima. Konijnen hebben een betere neus voor geurtjes dan wij hebben. Als wij vinden dat het hok stinkt hebben de konijnen er al veel langer last van.

Houd er rekening mee dat je in de zomermaanden extra aandacht moet besteden aan het schoonmaken van het hok om vliegen te voorkomen. Deze vliegen worden aangetrokken door de geur van urine en ontlasting en kunnen de madenziekte veroorzaken.

Wil je weten hoe ik het schoonmaken aanpak? In dit blog geef ik stap voor stap aan hoe ik het schoonmaken van het hok van Sander en Lotte aanpak.

Voeding

vilmie hooi voorkantKonijnen moeten net als mensen gezond eten. Als ze niet gezond eten kunnen ze net als wij problemen krijgen met hun gewicht, hun gezondheid en hun gebit. Op onze pagina over voeding kun je alles terugvinden over wat je je konijn moet voeren om hem gezond te houden.

Het belangrijkste dat je moet weten over het voeren van je konijn is dat je konijnen altijd voldoende vers water en hooi tot hun beschikking moeten hebben. Hooi en niet konijnenvoer is de hoofdvoeding van je konijn. Een konijn kan makkelijk dagelijks een hoeveelheid hooi ter grootte van zichzelf eten.

Ik heb gemerkt dat er vier hardnekkige mythes zijn over wat een konijn eet. In dit blog lees je welke mythes dat zijn en waarom ze niet kloppen.

Medische zorg

Net als honden en katten hebben konijnen ook goede medische zorg nodig. Belangrijk is dat je een dierenarts vindt die voldoende ervaring heeft met konijnen: een konijnkundige dierenarts. In dit blog beschrijf ik waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe dierenarts zoekt.

Verder moet je minstens 1 maal per jaar langs de dierenarts om je konijnen in te laten enten tegen VHS en myxomatose en je konijn na te laten kijken. Onze dierenarts in opleiding legt in haar blog konijnen APK uit waar een dierenarts op let tijdens zo’n check-up.

Zelf ga ik om het half jaar naar de dierenarts. Dit kwam toevallig goed uit omdat Lotte en Sander een half jaar na elkaar gevaccineerd zijn. Het ene konijnen wordt dan ingeënt en nagekeken en het andere konijnen wordt alleen nagekeken. Het geeft mij een gerust gevoel om te weten dat er elk half jaar goed naar de konijnen wordt gekeken.

Onze dierenarts in opleiding schrijft regelmatig blogs over medische vraagstukken bij konijnen. Bekijk haar rubriek vraag het de dierenarts voor een overzicht van al haar blogs. Heb je een vraag voor onze dierenarts? Neem dan contact met ons op via de contact pagina.

Noodsituaties

Zoals ik al uitgelegd heb zijn konijnen prooidieren. Ze laten niet graag zien dat ze zich niet lekker voelen. Vaak zijn het subtiele signalen die aangeven dat er iets mis is. In het blog over pijn leggen we uit wat waarschuwingssignalen zijn dat er iets aan de hand is met je konijn. Hoe beter je je konijnen kent, hoe makkelijker je zult herkennen dat er iets mis is met je konijn.

Verder is het belangrijk om niet te lang te wachten met het bellen van de dierenarts. Als een konijn echt laat zien dat er iets mis is dan kan dat niet wachten tot morgen of na het weekend. Konijnen zijn erg gevoelig en te laat ingrijpen kan helaas een dodelijke afloop hebben.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de verzorging van je konijnen? Misschien heb ik er ondertussen al een keer een blog over geschreven. De zoekfunctie kan je helpen een blog of pagina te vinden die meer informatie heeft over het onderwerp. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Vakantie Sander en Mia