Groenvoer

Naast onbeperkt hooi en water en een kleine hoeveelheid biks (bruin/groene korrels) kun je je konijn groenten en kruiden voeren. Denk hierbij aan: andijvie, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), basilicum, peterselie, selderieknol, gedroogde brandnetel, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardenbloemen (ook het blad) en het loof van wortelen.

Groenvoer dat beter vermeden kan worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs, koolsoorten (ivm gasvorming), spruitjes. Het overmatig geven van klaver kan problemen geven. Ook mag je je konijn nooit met een grasmaaier afgemaaid gras geven, dit kan gaan gisten en lijden tot trommelzucht. Met de hand gesneden of geknipt gras kan wel evenals geplukt gras. (Of nog beter: je konijn lekker over het gras laten rennen, scheelt weer grasmaaien!)

Een andere aanrader zijn verse wilgentakken. Vooral in het voorjaar als de groene knoppen op de takken staan zijn ze erg gewild.

Pas op bij het verzamelen van paardenbloemen en brandnetels dat je deze niet haalt op een plek waar veel dierlijke uitwerpselen liggen. Bijvoorbeeld aan de kant van de weg. Dit in verband met besmetting met uitlaatgassen. Let ook op dat er in de buurt geen gif gebruikt wordt!

bospeen

Wil je je konijn groenten gaan voeren dan moet je dit langzaam opbouwen. Over het algemeen kun je de volgende regels hanteren:

  • Maximaal één nieuw soort groenvoer per week.
  • Begin met een stuk ter grootte van een postzegel.
  • Bouw de hoeveelheid langzaam op.
  • Let er op dat je konijn geen diarree krijgt.

Fruit

Je kunt je konijn als verwennerij wel af en toe fruit geven (zowel vers als gedroogd). Liever niet teveel want fruit bevat veel suikers en kan lijden tot overgewicht of diarree. Over het algemeen zou ik aanraden niet meer te geven dan één aardbei of kers per konijn per dag. Sander en Mia zijn dol op rozijnen. Als verwennerij mogen ze een paar keer per week wat rozijntjes. Het helpt ze ook tevreden te houden tijdens de vachtverzorging of het knippen van de nagels.