Als een konijn ernstig ziek is, of als het is geopereerd kan het nodig zijn om het konijn bij te voeren met speciaal voer. Ziek zijn kost nou eenmaal veel energie en een konijn heeft niet altijd energie of zin om te eten. Juist als een konijn ziek is heeft het die energie nodig om wonden te laten genezen of om tegen een ziekteverwekker te vechten.

Soorten dwangvoer

Voor konijnen zijn er drie soorten dwangvoer verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor konijnen.

supreme science recoverySupreme Science Recovery

Verkrijgbaar via de dierenarts of dierenapotheek. Het is speciaal ontwikkeld voor zieke konijnen en bevat 17% eiwitten, 2% vetten en 19% vezels. De vezels bevorderen een goede darmwerking. Daarnaast bevat dit voer probiotica om de darmflora te ondersteunen.

Supreme science recovery plusSupreme Science Recovery Plus

Verkrijgbaar via dierenarts of dierenapotheek. Bevat 18,5% eiwitten, 25% vezels en probiotica.

oxbow critical careCritical Care van Oxbow

Verkrijgbaar via de dierenarts of dierenapotheek. Dit product is vergelijkbaar met Supreme Science Recovery en is dus ook een erg goede keuze om te geven. Bevat 16% eiwitten, 3% vetten, tussen 21-25% vezels en vitamine B12.

Vitamine B

Het kan ook nodig zijn om zieke konijnen extra vitamine B te geven. Meestal maken konijnen vitamine B aan in de blindedarmkeutels. Doordat ze ziek zijn worden deze keutels minder aangemaakt en minder gegeten. Bovendien kan vitamine B een eetlustopwekkende werking hebben. Voor een goede opname kan vitamine B het beste via een injectie gegeven worden.

Hoe dwangvoeren?

spuiten

Spuitjes zonder naald gebruik je voor dwangvoer, maar ook voor het toedienen van medicijnen.

Je hebt dwangvoer meegekregen van je dierenarts en moet dit thuis geven. Hoe gaat dit in zijn werk?

Als eerste moet je het dwangvoer aanmaken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Vaak moet je het poeder mengen met warm water tot het een papje is. Daarna gebruik je een spuitje (zonder naald natuurlijk!) om het voer op te zuigen.

Konijnen tortilla

Daarna is het het makkelijkste om het konijn op schoot te nemen. Leg altijd eerst een handdoek op schoot, het dwangvoeren kan alle kanten opvliegen. Daarna verschilt het per konijn. Sommige konijnen laten zich makkelijk oppakken en voeren. Anderen vinden het zo lekker dat ze gewoon in het hok kunnen blijven zitten terwijl je het ze geeft. Mocht een konijn erg tegenwerken kun je altijd een “konijnentortilla” maken.

konijnentortilla 1

Stap 1 Zet het konijn in het midden van de handdoek.

Stap 2 Vouw één kant van de handdoek over het konijn heen. Zorg ervoor dat de handdoek goed de voorpoten binnenhoudt.

Stap 2
Vouw één kant van de handdoek over het konijn heen.
Zorg ervoor dat de handdoek goed de voorpoten binnenhoudt.

Stap 3 Vouw de andere kant van de handdoek ook over het konijn heen. Zorg er weer voor dat beide voorpoten goed vast zitten.

Stap 3
Vouw de andere kant van de handdoek ook over het konijn heen. Zorg er weer voor dat beide voorpoten goed vast zitten.

Stap 4 Vouw de achterkant van de handdoek strak onder het lichaam van het konijn. Als het goed is zit de handdoek "knus" om het konijn heen. Strak genoeg dat het zich niet zomaar los kan maken, maar niet te strak zodat het gewoon kan ademen.

Stap 4
Vouw de achterkant van de handdoek strak onder het lichaam van het konijn.
Als het goed is zit de handdoek “knus” om het konijn heen. Strak genoeg dat het zich niet zomaar los kan maken, maar niet te strak zodat het gewoon kan ademen.

 Nu kun je het konijn op schoot nemen en het dwangvoeren.

Dwangvoer geven

konijnengebit

Het gevulde spuitje breng je direct achter de voortanden in de mond van het konijn.

Het gevulde spuitje zet je vlak achter de voortanden van het konijn. Je zult merken dat het konijn gaat slikken. Dan spuit je langzaam het spuitje leeg. Langzaam genoeg dat het konijn genoeg tijd heeft om alles goed door te slikken. Mocht je te snel het spuitje legen dan kan het konijn het niet bijhouden en gaat het voer alle kanten op.

Video’s

Deze eerste video is genomen vlak na de sterilisatie van Lotte. Ze moest toen bijgevoerd worden. Lotte vond het niet leuk om met dwang vastgehouden te worden dus moest Ilona een heel eigen techniek ontwikkelen voor het geven van de voeding. Zo zie je maar weer: als het voor jou werkt is het goed!

 

Op deze tweede video zie je hoe Lotte haar medicijnen krijgt. Deze waren blijkbaar erg lekker. Sommige konijnen kun je ook op deze manier hun dwangvoeding geven. Dat is echt ideaal. Voor bij wie dit niet lukt: je kunt altijd de tortilla methode gebruiken.