Het voorjaar is een goede tijd voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. De dierenarts zal je konijn goed nakijken en vaccinaties geven tegen myxomatose en VHS (viraal hemorragisch syndroom). Deze ziekten zijn erg besmettelijk en erg dodelijk. Het is dus belangrijk dat je je konijn jaarlijks laat vaccineren.

Maar wat doet een dierenarts tijdens zo’n bezoek en wat kun je tussendoor zelf doen? Deze vraag heb ik gesteld aan een dierenarts in opleiding. Zij heeft mij verteld waar een dierenarts tijdens een onderzoek van een konijn naar kijkt en wat je zelf thuis kunt doen om je konijn gezond te houden.

Bezoek aan de dierenarts

Het bezoek aan je dierenarts zal beginnen met vragen over de geschiedenis van je konijn, de voeding en eventuele bijzonderheden die je hebt gemerkt. Hierna zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Het lichamelijk onderzoek is een methodisch geplande evaluatie van het konijn. Elke dierenarts heeft zijn of haar eigen routine. Sommige starten aan de voorzijde met de tanden, sommige beginnen aan de achterkant.

Gebits onderzoek konijnBeginnend met het hoofd, moeten de snijtanden worden onderzocht op afwijkende stand. Staan de tanden en kiezen recht en recht op elkaar? De dierenarts zal ook controleren op zweren, schaafwonden, kwijlen en/of zwelling. Bij
volwassen konijnen moeten de kiezen worden onderzocht op scherpe punten. Doordat konijnentanden altijd blijven doorgroeien kan scheefstand van de tanden lijden tot scherpen punten op de kiezen die weer kunnen zorgen voor zweren en abcessen. Om de kiezen te zien, zal de dierenarts een otoscoop van metaal gebruiken met een lang speculum.

De ogen weerspiegelen de algehele gezondheid van je konijn en moet zeer grondig onderzocht worden als ze er niet perfect uitzien. Elke vorm van afscheiding uit de ogen moet verder worden onderzocht. Ook wordt er gelet op gezwollen of geïnfecteerde binnenkant van de oogleden.

De oren moeten schoon en niet geïrriteerd zijn. Alle vuil uit de oren moet worden gecontroleerd op mijten, gist of bacteriën.

De huid en vacht wordt onderzocht op parasieten, haaruitval, bewijs dat het konijn zichzelf krabt of bijt en ander letsel. De dierenarts zal de achterkant van de nek en onder de staart te controleren op mijten. De poten en tenen worden onderzocht op abnormale plekken. De dierenarts zal luisteren naar het hart en de longen met een stethoscoop en zal de buik voelen om de grootte en vorm van de inwendige organen te evalueren.

Het laatste gebied dat de dierenarts zal onderzoeken is onder de staart: is je konijn een mannetje of een vrouwtje? Is je konijn al gesteriliseerd of gecastreerd? Zo niet, dan zal de dierenarts de voordelen van een castratie of sterilisatie bespreken.

Hierna zal de dierenarts je konijn de vaccinaties geven tegen VHS (viraal hemorragisch syndroom) en myxomatose. Deze vaccinaties moeten jaarlijks herhaald worden.

Wat kun je zelf thuis doen?

Je kunt zelf thuis maandelijks je konijn een kleine APK geven. Deze maandelijkse check up zal je helpen je konijn te leren kennen en de gezondheid van je konijn optimaal te houden. In samenwerking met een dierenarts in opleiding heb ik de volgende checklist samengesteld. Het volgen van deze lijst geeft een goed beeld van de gezondheid van je konijn.

Mond/tanden
Tanden moeten recht groeien, niet te lang zijn. Let op dat je konijn niet kwijlt. Het tandvlees moet een gezonde roze kleur hebben.

Vacht en huid
Vacht moet vol zijn en glanzen. Geen schilfers of kale plekken. Geen knobbels of andere gezwellen onder de huid. Is je konijn in de rui dan is het belangrijk om deze regelmatig (1 maal per week) te borstelen. Te veel haar in het verteringsstelsel kan zorgen voor verstoppingen en kan zelfs dodelijk zijn!

Oren
Binnenkant van de oren moeten schoon zijn. Geen verstoppingen of schilfers.

Tip: de temperatuur onder de oksels van de voorpoten van je konijn moet ongeveer gelijk zijn aan de temperatuur onder de basis van de oren van je konijn. Is de temperatuur onder de oren veel hoger, dan heeft je konijn misschien een oorontsteking.

Nagels
Nagels knippen konijnKnip zo nodig de nagels. Nagels die te lang zijn kunnen afscheuren en gaan bloeden of geïnfecteerd raken.

Tip: Heeft je konijn donkere nagels? Dan kan het leven soms moeilijk te zien zijn. Door een zaklamp achter de nagels van je konijn te houden kun je goed zien waar het leven ophoud en waar je dus moet knippen.

Tenen
Voel de tenen. Deze moeten recht en intact zijn. Er mogen geen abcessen zijn.

Voeten
De onderkant van de voeten moeten geheel bedekt zijn met vacht. Als je huid ziet mag deze niet vel rood zijn of geïnfecteerd. (Een beetje eelt vorming is acceptabel)

Ogen
Let erop dat er geen afscheiding uit de ogen komt. Til voorzichtig de oogleden op en bekijk de binnenkant van de oogleden. De oogleden moeten een gezonde roze kleur hebben.

Neus
De neus moet droog en schoon zijn.

Ademhaling
Luister naar de ademhaling van je konijn. Deze moet regelmatig en helder klinken.

Hart
Mocht je een stethoscoop hebben kun je naar het hart van je konijn luisteren. De hartslagen moeten regelmatig klinken.

Keutels
Niets is mooier dan grote ronde konijnenkeutels. Kleine keutels of keutels met een afwijkende vorm kunnen een teken zijn dat er iets mis is met het verteringsstelsels van je konijn.

Urine
Als je konijn opeens buiten zijn bak gaat plassen kan het nodig zijn om je dierenarts te bezoeken. Konijnenurine kan veel verschillende kleuren hebben van rood tot wit. Mochten er vlokken of rode plekjes in de urine zitten kan het nodig zijn om je dierenarts hier naar te laten kijken. Er mogen ook geen urinevlekken op de vacht van je konijn zitten.

Houding en gedrag
Is het gedrag van je konijn veranderd? Is je konijn minder actief? Heeft je konijn minder eetlust? Dit soort veranderingen kunnen betekenen dat je konijn ziek is en een bezoek aan de dierenarts kan nodig zijn. Mocht je konijn acuut ophouden met eten en zelfs zijn lievelingseten niet meer willen aanraken is het belangrijk dat je gelijk contact opneemt met je dierenarts. Het is erg belangrijk dat je konijn altijd blijft eten, het stil komen te liggen van de darmen van je konijn kan dodelijk zijn.