strontvlieg

De veroorzaker van de madenziekte: Lucilia sericata.

Myiasis of madenziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene “strontvlieg” Lucila sericata. Aan het eind van de lente en het begin van de zomer als de temperatuur en de luchtvochtigheid weer begint te stijgen zie je deze vliegen ineens overal. Deze vliegen worden aangetrokken door de geur van urine en ontlasting. Vooral voor buitenkonijnen kunnen deze vliegen erg gevaarlijk zijn.

Wat gebeurt er?

De vlieg wordt aangetrokken door urinegeur of aangekoekte ontlasting. De vliegen leggen dan hun eieren op de vervuilde huid van het konijn of in open wonden. Vaak vind je deze maden dan ook rond de anus of aan de onderkant van de staart bij het konijn.

Als de maden uitkomen vreten ze zich binnen 4 uur een weg naar binnen. Het is belangrijk om het konijn snel te behandelen omdat het anders binnen twee dagen kan sterven aan bloedvergiftiging.

Het is dus erg belangrijk om direct (ook ’s nachts en in het weekend) contact op te nemen met je dierenarts als je maden ontdekt bij je konijn. Een paar uur wachten kan de dood van je konijn betekenen!

madenziekte

Myiasis bij een dier. Je ziet hier de maden in de wond zitten. Erg pijnlijk en levensgevaarlijk!

Symptomen

  • Wondjes bij de anus, onder de staart of aan de onderkant van de pootjes waar maden inzitten.
  • Gaatjes in de huid.
  • Onnatuurlijke kale plekken.
  • Een stil en lusteloos konijn.

Behandeling

De behandeling van myiasis kan het beste gebeuren onder narcose. De vacht moet worden weggeknipt of geschoren en de huid moet worden schoongemaakt. Daarna moeten zorgvuldig alle maden worden verwijderd. De huid zal daarna worden behandeld met een speciaal middel: Nomyiasis en het konijn zal antibiotica en pijnstillers krijgen.

Voorkomen

Nu je weet wat myiasis is en hoe je het wordt behandeld is het erg belangrijk om te weten hoe je het kunt voorkomen.

  • Zorg ervoor dat het konijnenhok goed schoon is en blijft. Het is belangrijk om ’s zomers extra vaak het hok te verschonen omdat de vliegen worden aangetrokken door urinegeur en ontlasting.
  • Buitenkonijnen moeten dagelijks gecontroleerd worden op wondjes. Mocht een konijn een wondje hebben dan moet deze meteen behandeld worden.
  • Controleer de konijnen ook dagelijks op aangekoekte keutels. Met een nat washandje kun je de keutels zacht maken en verwijderen. Het is belangrijk dat een konijn geen ontlasting op de vacht heeft omdat dit de vliegen aantrekt.
  • Vliegen kun je weren uit het hok door vliegengaas of fijne vitrage over het hok en de ren vast te maken. De openingen zijn dan te klein om de vliegen door te laten.
  • Let op: ook binnenkonijnen zijn niet veilig! Hoewel myiasis het meest voorkomt bij konijnen die buiten wonen, komt het ook voor bij binnenkonijnen. Houdt ’s zomers ook je binnenkonijnen in de gaten voor wondjes en aangekoekte ontlasting.