Je hebt een blij en gezond konijn, maar vandaag lijkt het alsof ze gehuild heeft. Er kan afscheiding uit de ogen komen, of één of beide wangen zijn nat.

Tranende ogen zijn altijd een signaal dat je konijn naar de dierenarts moet!

Hoewel konijnen dol zijn op wortelen, komen oogproblemen regelmatig voor. In dit blog de meest voorkomende oorzaken.

Ontstoken oog konijnBacteriële infectie

Konijnen met tranende ogen moeten altijd door een dierenarts gezien worden. Dit omdat een bacteriële ooginfectie mogelijk een van de gevaarlijkste oorzaken is voor tranende ogen.

Onze dierenarts in opleiding legt uit: “Voor konijnen met afscheiding uit de ogen ga ik meestal uit van het ergste en zal gelijk willen beginnen met een antibioticum. Als het een bacterie zoals pasteurella, bordetella of stafylokokken is, wil je geen risico nemen. Deze bacteriën kunnen zich snel verspreiden naar de kaak of luchtwegen.”

Lichamelijke afwijking

Tranende ogen kunnen ook worden veroorzaakt door een blokkade van de traanbuis. De traanbuis loopt tussen de oog en de neus. Als deze geblokkeerd is, zal er minder vocht naar de neus worden afgevoerd en stroomt het als tranen weg over de wang. De dierenarts kan de traanbuis doorspoelen om de blokkade te verwijderen.

Een stuk abnormaal bot of een misvormd ooglid kan ook tranen veroorzaken.

Bij Mia bleek een tranend oog te worden veroorzaakt door een nog niet ontdekt abces op haar kiezen.

Droge ogen en beschadigingen

Zonder voldoende tranen om het oogoppervlak vochtig te houden, kan het hoornvlies beschadigen door krassen. Hierdoor kunnen pijnlijke hoornvlies zweren ontstaan. Symptomen hiervan zijn afscheiding uit de ogen, roodheid en ontstekingsverschijnselen. Het konijn kan het ook niet prettig vinden om op het hoofd te worden aangeraakt.

Konijnen zijn uitzonderlijk omdat ze maar één of twee keer per minuut knipperen.

tranende ogen konijnHaaaaaaa-tsjoe!

Konijnen kunnen waterige ogen krijgen doordat ze allergisch zijn voor stof op hooi en droogvoer. Probeer eens een ander soort hooi, dit kan al erg helpen.

In het konijnentoilet kun je beter geen houtschaafel gebruiken, omdat dit schadelijke gassen kan afgeven. Bovendien kunnen de kleine snippers in de ogen van het konijn terecht komen en het hoornvlies beschadigen. Houten kattenbakkorrels zijn een betere optie. Het is altijd aan te raden om een konijnentoilet op een goed geventileerde plaats te zetten. Dit voorkomt ook gassen die de ogen kunnen irriteren als het toilet te lang niet is gereinigd.

Zet het konijnentoilet op een goed geventileerde plaats en verschoon het regelmatig. Zo voorkom je gassen die konijnen ogen kunnen irriteren.

De weg van de tranen

De beste manier om chronisch tranende ogen (dit komt soms voor) te laten opdrogen voordat ze pijnlijke ontstoken wangen krijgen door het vele vocht, is om een ander konijn je konijn te laten wassen. Dit zal vaak automatisch gebeuren. Een konijn zal het niet altijd leuk vinden om door jou opgepakt te worden, en te worden schoongemaakt.

Warme natte kompressen kunnen helpen het slijm los te weken, en een oogheelkundige zoutoplossing op de wangen kan helpen tranen te kristalliseren zodat deze met een schone vlooienkam kunnen worden uitgeborsteld.

Bekijk het goed!

Tranende ogen bij een konijn zijn dus altijd een reden om een bezoek te brengen aan de dierenarts.